Rozen

De kleur en geur van bloeiende rozen in je tuin, dat is op en top zomer. Met wat handige tips voor het planten en onderhoud heb je met gemak jarenlang plezier van je rozen in de tuin.

Soorten rozen

Rozen zijn er in oneindig veel soorten. Wil je een trosroos, klimroos, struikroos of juist een grootbloemige roos? Rozen die heerlijk geuren, miniatuurrozen of een doornloze roos? Het kan allemaal. Bedenk van tevoren wat je wilt en welke kleuren je aanspreken en vraag in de winkel advies als je meer wilt weten over de mogelijkheden. 

Rozen planten

Rozen koop je meestal in een pot en die kun je het hele jaar door planten, alleen niet als het vriest. Ze doen het goed op de meeste plekken waar ze zo’n vier tot vijf uur zon per dag krijgen. Rozen hebben graag een wat ruimte om te groeien, houden van een beetje wind door hun takken en van goede grond.  Ze staan liever niet in grond waar eerder al een roos stond, vervang dan de aarde tot ongeveer 50 centimeter diepte. Verbeter je grond met speciale rozenpotgrond. Maak een ruim plantgat en zet de roos met kluit en al in het gat. Vul dan het gat op met grond en schud de roos even heen en weer. Daarna duw je de grond flink aan. Geef je roos vooral de eerste maanden regelmatig ruim water, zodat het wortelgestel zich goed ontwikkelt. 

Plantafstand

In een perk kun je rozen prachtig in groepen planten. Om een mooi gesloten oppervlak te krijgen kies je het beste voor trosrozen of lage heesterrozen. Zet er dan vier of vijf op een vierkante meter. Klimrozen moeten een stukje uit de muur geplant worden (zo’n 40 centimeter) om te voorkomen dat ze uitdrogen. De plantafstand tussen je klimrozen wisselt per soort, laat je in de winkel adviseren.

Voeding

Om gezond te blijven en mooie bloemen te maken heeft een roos voeding nodig. Twee keer per jaar speciale rozenmeststof geven is geen overbodige luxe. De eerste keer doe je dat na de voorjaarssnoei en een tweede keer na de eerste bloei. Er bestaat ook speciale langwerkende rozenvoeding die tot zes maanden voedingsstoffen afgeeft. En vergeet niet je rozen voldoende water te geven.

Rozen snoeien

Snoeien is goed voor de groei van je roos. Eind maart snoei je flink om nieuwe, sterke uitlopers te laten ontstaan. Let wel op dat het niet meer vriest. Zorg dat je snoeischaar goed scherp is en snoei alle kromme, zieke of dorre takken weg. Drie tot vier gezonde takken blijven over en die snoei je terug tot zo’n zes centimeter boven de grond. Na het snoeien geef je je roos extra voeding met rozenmest. In de herfst kun je de roos eventueel licht terugsnoeien.

Tip: Voorkom dat rozendoornen in je vingers prikken met speciale rozenhandschoenen, die zijn extra dik en stevig. Ook zijn er rozensnoeischaren die de gesnoeide tak voor je vast houden tot je de schaar weer opent. 

Zomersnoei

Door rozen in de zomer te snoeien kun je een extra bloei in de nazomer krijgen. Uitgebloeide scheuten snoei je terug tot een paar centimeter boven een vijftallig blad aan de stengel. Met een beetje geluk groeit daar een nieuwe scheut die in de nazomer bloemen geeft. Waarom snoeien net boven een vijfblad? De scheuten die daar groeien zijn veel sterker dan bij een drieblad. En dat geeft meer kans op nieuwe bloemen.

De zomer is ook een goed moment om wildslag bij rozen te verwijderen. Wildslag zijn scheuten die groeien op de onderstam van je roos. Ze zijn lichter van kleur dan scheuten van de roos zelf en het blad ziet er ook anders uit. Trek wildslag bij de onderstam los, dan heb je de minste kans dat het terugkomt.

Ziekten en plagen

Met de juiste voeding, wat wind door de takken en genoeg zon ontwikkelen rozen een gezonde weerstand tegen ziekten en plagen. Maar er kan natuurlijk altijd wat de kop opsteken.

Luis

Houd vooral jonge scheuten in de gaten, daar gaat bladluis het liefst op zitten. Je kunt ze er met een harde waterstraal af spoelen. Pas daarbij wel op dat je de bloemknoppen niet stuk spuit. Met je vingers kun je luizen ook doodknijpen. Als je de dode luizen dan verspreid over de rest van de roos, zullen andere luizen daar weg blijven. Vogels zijn prima luizenbestrijders. Maak je tuin dus vogelvriendelijk met bijvoorbeeld nestkastjes en vogelbadjes. En dan zijn er ook nog bestrijdingsmiddelen tegen luizen.

Sterroetdauw

Sterroetdauw is een schimmel die je herkent aan kleine zwarte stippen op het blad. Die stippen worden groter en krijgen een oranje rand. Vaak valt het blad uiteindelijk af. Sterroetdauw verzwakt je plant. Verwijder het aangetaste blad zodra je sterroetdauw ziet. En sproei speciale middelen om het te bestrijden.

Meeldauw

Ook meeldauw is een schimmel. Het geeft lichtgele vlekken op het blad waarna zich witte, poederachtige schimmelvlekken vormen die later donker verkleuren. Snoei aangetast blad weg. Gebruik speciale producten om meeldauw te bestrijden.

Rozenroest

Bij de schimmel rozenroest zie je eerst oranje stippen en later zwarte sporenhoopjes aan de onderkant van het blad. Haal al het aangetaste blad weg. Het kan helpen om je roos wat extra mest met een kalihoudende meststof te geven. Maar meestal heb je een speciaal schimmelmiddel nodig.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.