Meeldauw

Echte en valse meeldauw zijn lastige schimmels waar veel planten in je tuin last van kunnen hebben. Hoe je het herkent, voorkomt en bestrijdt lees je hier.

Echte meeldauw

Echte meeldauw heet ook wel witziekte en je herkent het dan ook aan de witte, meelachtige schimmel die later donker verkleurt. Het ziet eruit als een soort witte aanslag, die vooral op de bovenkant van bladeren zit. Aangetaste planten groeien minder snel en het blad verkleurt. In ernstige gevallen vallen bladeren uit en kan de plant doodgaan. Echte meeldauw ontwikkelt zich vooral bij warm en droog weer. 

Voorkomen

Zet je planten en struiken niet te dicht op elkaar en houd je aan de adviezen over plant-en zaaiafstanden. Geef bij droogte genoeg water. Er bestaat een speciaal middel dat als plantversterker helpt meeldauw te voorkomen, namelijk Welkoop Bladziektenconcentraat. Vraag ernaar in de winkel. Ook een goede mulchlaag kan helpen, het koolzuur dat bij het verteringsproces vrijkomt zou de verspreiding van schimmels tegengaan. En kies voor gewassen die meeldauwresistent zijn, vooral voor fruit- en groentesoorten zijn die vaak beschikbaar. 

Bestrijden

Haal aangetaste bladeren weg en gebruik een middel als bijvoorbeeld Ortiva Garden. Dat bestrijdt verschillende ziekten in je sier- of moestuin. Het wordt opgenomen in de plant en verspreidt zich dan over de hele plant. 

Valse meeldauw

Bij valse meeldauw zie je vaak aan de onderzijde van het blad poederachtige, vuilwitte of roodachtige vlekken, die zich over het hele blad kunnen uitbreiden. Het kan ook andere delen van de plant aantasten. Valse meeldauw ontkiemt makkelijk bij vochtige omstandigheden.

Voorkomen

Als je gewassen snel kunnen opdrogen, heeft valse meeldauw minder kans. Houd daarom de bodem vrij van onkruid en zorg dat water goed kan afvloeien. Geef je planten onderling wat ruimte, zodat de wind ze snel kan drogen. Geef water in de ochtend, dan droogt de plant sneller dan wanneer je dat in de avond doet. En geef altijd water op de bodem, niet over het blad. Mulchen werkt ook preventief: het houdt de bodem vrij van onkruid en het koolzuur dat vrijkomt bij het verteren van de mulchlaag gaat de verspreiding van schimmels tegen. 

Bestrijden

Verwijder al het blad waar je valse meeldauw op ziet en gebruik vervolgens Ortiva Garden om het te bestrijden en de planten te beschermen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.