Ziekten en plagen

Bestrijd ziekten en plagen in je tuin. In onze winkels vind je voor elke plaag en ziekte een bestrijdingsmiddel

Plaaggeesten

Zodra het weer warmer wordt steken ook de nodige plaaggeesten de kop op. Gelukkig kan je je planten er goed tegen beschermen.

Luizen

Bladluizen zitten op de top van de scheuten en halen de suikers uit de plant. Dat gaat ten koste van de groei. Daarnaast brengen bladluizen virusziekten over. Lieveheersbeestjes en gaasvliegen eten bladluizen op, een paar luizen is dus geen probleem. Kom zelf in actie als het te erg wordt. Gebruik een verantwoord (chemisch) middel, bijvoorbeeld op basis van vetzure zepen of pyrethrinen. Zulke middelen worden in het milieu vrij snel afgebroken, maar zijn giftig voor luizen. Ga tijdens het spuiten altijd voorzichtig te werk en volg de gebruiksaanwijzing. Spuit als het windstil is en alleen ’s avonds als de bijen niet meer vliegen met een afstand van minstens 30 centimeter.

Larven

Een emelt is de larf van een langpootmug. De engerling is de larf van een kever en heeft pootjes. Ze zijn zo dik als je pink en zuigen sappen uit het gras of eten de wortels op. Hierdoor ontstaan kale en verkleurde plekken in je gazon. Breng september preventief een middel aan op het gazon, dat vergeling en afsterven van het gras voorkomt.

Roetdauw en roest

Roetdauw

Roetdauw is vieze, kleverige, zwarte aanslag op bladeren en twijgen. Oorzaak is de luis, die suikerrijk vocht uit de plant zuigt. Het vocht, honingdauw, wordt voor een deel weer uitgescheiden en druipt uit de plant. De hongingdauw valt op bladeren en twijgen waarna er een schimmel op groeit. Deze schimmel geeft het blad en de twijgen de zwarte roetdauw. De schimmellaag is moeilijk te verwijderen en verstikt het blad en de twijgen. Bestrijd daarom de oorzaak, de luis.

Roest

Roest is een andere schimmelziekte en veroorzaakt oranjebruine vlekjes op de onderkant van het blad. Na een paar weken worden ze steeds donkerder. De ziekte treedt vooral op bij warm en vochtig weer. De plant sterft bij ernstige aantasting. Bestrijd roest met een meststof met een hoog kaligehalte. Snijd het blad tot de grond af en geef de plant een versterkingsmiddel als bescherming tegen schimmelziekten.

Meeldauw

Meeldauw en valse meeldauw zijn schimmels die een poederachtige laag op je planten leggen en zo het blad verstikken. Lees meer over hoe je meeldauw herkent, voorkomt en bestrijdt

Witte vlieg

Witte vliegen zijn kleine vlindertjes met wit poeder op de vleugels. Ze zuigen aan zachte plantendelen en scheiden zoet vocht uit, waarop roetdauwschimmels groeien. De vlindertjes leggen eitjes aan de onderkant van de bladeren. Binnen drie weken komen daar volwassen witte vliegjes uit en vormen daarom snel een plaag. Bestrijd de vlieg met een chemisch middel. Vooral fuchsia’s en geraniums hebben er behoorlijk last van.

Voorkom en bescherm

Zorg dat je planten gezond en sterk zijn, dan hebben ze de beste weerstand. Voorkom ziekten en aantasting:

  • Kies gewassoorten die het goed doen in je tuin.
  • Voorkom eenzijdige en te sterke bemesting. Chemische meststoffen geven een snelle groeistoot. Gebruik deze voor een acuut tekort, maar doe dit niet vaak je verstoort het bodemleven.
  • Geef organische mest dat het bodemleven opbouwt. Van organische mest geef je niet snel te veel.
  • Pas wisselteelt toe.
  • Gebruik vers zaad. Verzwakt, oud zaad is vatbaarder voor ziekten.
  • Houd je aan de zaai- en opkweekaanwijzingen op de verpakking.
  • Houd je gewassen onkruid vrij.

Kweekbak of tunnelboog

Bescherm je planten in hun eerste stadium met een kweekbak. Zo groeien je planten beschut tegen weer en wind op. Of bescherm je planten met folie gespannen over tunnelbogen. Dat zijn gebogen beugels van 2,5 meter lang die je over een bed in de moestuin zet. Maak de uiteinden dicht, zo is het klimaat gunstig en blijven insecten buiten. Til het folie een stukje op om je planten te verzorgen.

Netten tegen lastige vogels

Sommige vogelsoorten zijn gek op zaad, jonge zaailingen, vers groen en knoppen en vruchten van planten. Span netten over de gewassen en teelten die gevaar lopen. Span het net strak zodat je planten er geen last van hebben en vogels er niet in verstrikt raken.

Plantversterkers

Ook hebben wij van Welkoop plantversterkers in ons assortiment. Deze producten voorkomen insecten, ziekten en schimmels door het sterker maken van de plant.