Kettingzagen

Onderhoud je kettingzaag goed en werk geconcentreerd. Controleer de zaag regelmatig, start volgens de gebruiksaanwijzing, berg hem goed op en draag veiligheidskleding.

Soorten kettingzagen

Er zijn verschillende kettingzagen op de markt. Afhankelijk van wat je met de kettingzaag wilt gaan doen maak je een keuze.  Wanneer je bomen en struiken wilt snoeien, dan volstaat een kort zaagblad. Wanneer je bomen gaat vellen, kies je een kettingzaag met een langer zaagblad en veel vermogen. Wanneer je rondom huis werkt, dan is een elektrische zaag een goede keuze. Sta je in het bos? Dan heb je geen stroom en kies je een kettingzaag op benzine of met een accu.

Elektrische kettingzaag

Een elektrische kettingzaag heeft een aantal voordelen: hij is lichter, goedkoper en maakt minder lawaai dan een benzine kettingzaag. Ook heeft de machine minder onderhoud nodig. Nadelen zijn er ook: je bent beperkt in je beweging door het snoer en de machine heeft minder vermogen. Je gebruikt de elektrische kettingzaag voor het zagen van dunne takken, maar ook voor stammen en haardhout rondom het huis. 

Benzine kettingzaag

Een benzinekettingzaag gebruik je voor het zagen van dikke takken en het vellen van bomen. Des te dikker de boom, des te meer vermogen je nodig hebt. De voordelen van een benzine kettingzaag zijn: krachtiger, veiliger en handzamer doordat je geen snoer hebt. De nadelen zijn: meer lawaai en meer onderhoud.

Accu kettingzaag

Een accu kettingzaag combineert de voordelen van elektrisch en benzine: voldoende vermogen, alle bewegingsvrijheid, minder lawaai. Een accu heeft een beperkte loopduur, dus zorg voor een reserve accu zodat je door kunt blijven werken.

Veiligheid

Let bij het werken met een kettingzaag goed op de veiligheid:

-          Zorg dat je stevig staat, kijk uit voor rond slingerende takken en gereedschap.

-          Zorg dat andere mensen op gepaste afstand blijven.

-          Kijk goed wat je doet, ga niet onbezonnen te werk.

-          Controleer de kettingzaag voordat je aan de slag gaat: is de ketting scherp en voldoende op spanning? Zit er voldoende motorolie in zodat de ketting soepel blijft lopen?

-          Zaag niet met de neus van de ketting, daarmee voorkom je terugslag bij het zagen. Bij terugslag heb je de machine niet meer in de hand en gebeuren er ongelukken. Gebruik de kettingrem als je je verplaatst.

-          Ga door de knieën als je laag bij de grond moet zagen en probeer niet boven je hoofd te werken. Ga nooit met een kettingzaag op een trap staan.

-          Informeer in je omgeving  eens naar een zaagcursus, dan leer je goed en veilig werken met je nieuwe kettingzaag.

Beschermingsmiddelen

Bij een kettingzaag is het belangrijk om beschermende kleding te dragen.

-          Met een zaagbroek aan kun je nooit in je been zagen. Het materiaal van een zaagbroek zorgt ervoor dat de ketting vastloopt in de stof.

-          Draag werkhandschoenen.

-          Zaaglaarzen of zaagschoenen beschermen je voeten, ook deze zijn gemaakt van materiaal waarin de ketting vastloopt.

-          Draag gehoorbescherming, zeker bij de benzine kettingzaag. Combineer deze met een veiligheidshelm met beschermkap, dan ben je gelijk klaar. Een veiligheidsbril heb je in elk geval nodig.

-          Draag lange mouwen en zorg dat je sluitende kleding draagt.

Onderhoud kettingzaag

Je kettingzaag gaat veel langer mee en werkt beter als je hem goed onderhoudt.

-          Zorg voor een scherpe ketting, slijp hem regelmatig en vervang hem als hij versleten is. Controleer regelmatig de kettingspanning.

-          Gebruik motorolie voor de ketting en 2-takt brandstof voor de benzine kettingzaag. Als je steeds dezelfde gebruikt gaat de machine langer mee.

-          Maak de kettingzaag schoon als je klaar bent. Tap de brandstof af wanneer je de machine niet regelmatig gebruikt.

-          In onze winkels onderhouden en repareren we de kettingzaag graag voor je.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.