Trimmers en bosmaaiers

Met een grasmaaier lukt het vaak niet om de graskanten netjes te knippen. Hiervoor gebruik je een graskantenknipper (handmatig) of een trimmer. Voor ruige graskanten, slootkanten of taluds is een bosmaaier nog beter.

Trimmer

Om op een gemakkelijke manier graskanten te knippen gebruik je een trimmer. Dit is een handzame machine die met een snel ronddraaiende draadkop grassprieten door midden slaat. Voor een klein tot middelgroot gazon is er een elektrische grastrimmer. Voor grotere gazons bestaat er een accu trimmer, zodat je niet beperkt wordt door een elektrisch snoer. Er zijn trimmers met een kantgeleider of wieltjes. Ook kun je meestal de werklengte aanpassen en de draadkop instellen, wat het werken met een trimmer allemaal eenvoudiger maakt. Wanneer de draad slijt, wordt deze automatisch of met een tip op de grond verlengd. Let goed op je verlengsnoer tijdens het werk en zorg dat dit stevig en lang genoeg is.

Bosmaaiers

Voor het zwaardere werk is er een bosmaaier. Deze sterke trimmer op benzine heeft veel vermogen en kan overal gebruikt worden. De bosmaaier is er met een draadkop voor het snoeien van gras en fijn onkruid. Voor dikkere stengels en opslag van struiken en bomen gebruik je een messenkop. Gebruik de juiste brandstof, dan gaat de machine langer mee.

Veiligheid

Door de snelheid van de draaiende kop is een trimmer of bosmaaier een serieuze machine waarbij je op veiligheid moet letten. Draag stevige schoenen en een lange broek als je aan de slag gaat. Als je met een bosmaaier op ruig terrein werkt, dan draag je ook andere beschermingsmiddelen: een veiligheidsbril, werkhandschoenen en lange mouwen. Let ook op je omgeving, zet de draadkop stil als je je een paar meter verplaatst.

Onderhoud trimmers en bosmaaiers

Regelmatig onderhoud verlengt niet alleen de levensduur van je machine maar het werkt ook veel prettiger.

-          Controleer regelmatig het mes of de draad. Wikkel de draad goed op als je de draadkop open maakt. Gebruik de juiste draad die bij de trimmer past.

-          Maak de machine schoon als je stopt met de klus, spuit de draaiende delen in met een multispray.

-          Berg de trimmer of bosmaaier droog en het liefst hangend op.

-          Laat het mes als het nodig is slijpen.

-          Laat de machine regelmatig nakijken op slijtage.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.