Waarom zou je de barbecue alleen in de zomer uit de schuur halen? Nodig je vrienden en familie uit voor een gezellige winterbarbecue. Met vuurkorven, sfeervolle lampjes, glühwein en natuurlijk de lekkerste grillgerechten wordt het een avond om nooit te vergeten.  

Barbecueën in de winter

Vooral een kamado-barbecue is heel geschikt om in te winter te gebruiken. Zo’n houtskoolbarbecue met keramische kuip en deksel is namelijk het minst gevoelig voor lage buitentemperaturen. Bovendien houdt het keramiek de warmte lang vast. Dat maakt een kamado-barbecue niet alleen geschikt voor grillen, maar ook voor stomen, roken, bakken of slowcooken. Kortom, barbecueën als een professional, gewoon in je eigen achtertuin! Heb je geen kamado, dan kun je ook een gasbarbecue gebruiken. Een simpele houtskoolbarbecue met dunne wand en zonder deksel is minder geschikt, want die krijg je in de winter niet warm genoeg. 

Barbecueën in de winter gaat wel iets anders dan in de zomer. Zo duurt het langer voordat je barbecue op temperatuur is. Het helpt om het vuur even flink op te stoken. Zorg dat je voldoende houtskool op voorraad hebt, want dat gaat er nu wat harder doorheen. Zet de barbecue op een beschut plekje uit de wind en laat het deksel zoveel mogelijk gesloten. Dan staat niks een fijne barbecuesessie meer in de weg. 

Het hele jaar door

Natuurlijk kun je bij Welkoop het hele jaar door houtskool, briketten, houtwolkrullen en aanmaakblokjes kopen. Oók in de winter! In deze tijd van het jaar is het extra lekker om je gerechten een warme rooksmaak mee te geven. Bij Welkoop verkopen we verschillende soorten houtsnippers die je hiervoor kunt gebruiken. 

The Windmill Cast Iron Compleet - Kampvuurset -

Windmill

The Windmill Cast Iron Compleet - Kampvuurset -

199.00
Esschert Design - Vuurkorf - Staal - Vierkant

Esschert Design - Vuurkorf - Staal - Vierkant

22.99
Welkoop Briketten - BBQ brandstoffen - 8 kg

Welkoop

Welkoop Briketten - BBQ brandstoffen - 8 kg

11.99

Sfeervol etentje

Bij een feestje aan het eind van de middag of in de avond is voldoende (sfeer)verlichting heel belangrijk. Zorg dat de belangrijkste looproutes goed verlicht zijn, bijvoorbeeld met tuinfakkels. Kerstverlichting voor buiten zorgt voor een fijne sfeer. Op deze pagina geven we je praktische tips hoe je je wintertuin sfeervol verlicht.

Tips tegen de kou

  • Ontvang je gasten met glühwein of warme chocolademelk. 
  • Zet midden in je tuin een vuurkorf neer en zet daar stoelen of krukjes omheen (op veilige afstand). Zo kan iedereen zich lekker opwarmen bij het vuur. 
  • Leg plaids en dekentjes klaar zodat je gasten het niet koud krijgen. 
  • Serveer het eten op voorverwarmde borden, zo koelt het minder snel af. Je kunt borden eenvoudig voorverwarmen door ze af te spoelen met heet water (en ze daarna goed af te drogen). 
  • In de winter zullen je gasten wat minder trek hebben in typische barbecuebijgerechten als salades. Zorg daarom voor warme bijgerechten, zoals stokbrood uit de oven, warme sausjes, soep en gegrilde groente van de barbecue. 

De juiste uitrusting

In het donker is het een stuk lastiger om vast te stellen of een hamburger of spiesje al gaar is. Geef het ‘hoofd barbecue’ daarom een sterke hoofdlamp of zaklamp. Zelfs als je bij de warme barbecue staat, kun je het op den duur flink koud krijgen. Zorg daarom dat je warm bent aangekleed, bijvoorbeeld met thermo-ondergoed en een bodywarmer. Dat is meteen een stuk veiliger dan een sjaal om je nek, want een loshangende sjaal kan bij de barbecue gevaarlijke situaties opleveren.

Ook leuk om te lezen