Gazon winterklaar maken

In de wintermaanden heeft je gazon weinig aandacht nodig, maar om ervoor te zorgen dat jouw gazon goed de winter doorkomt, is het belangrijk om het winterklaar te maken. Hier kun je in oktober, voordat het gaat vriezen, mee beginnen. Wij geven je graag wat tips en advies over hoe je dat het beste kunt doen.

Bladeren verwijderen

Voordat je aan de slag kunt, dien je eerst bladeren en takjes van je gazon te halen. Dit kun je doen met een bladblazer-/zuiger of met een bladhark. Voordeel van een bladblazer met zuigfunctie: je kunt het afval naderhand gemakkelijk vanuit de opvangzak in de container gooien. 

Mos verwijderen

Mos kan ervoor zorgen dat je gazon minder licht en zuurstof krijgt en dat de voeding minder goed de wortels bereikt. Het is belangrijk om het mos nog voor de winter te verwijderen. Je kunt dit doen met een verticuteermachine. Deze machine verwijdert het mos en belucht het gazon. Je kunt ook een mosdodend middel gebruiken. Verticuteer alleen als het in de nachten nog niet vriest. Door het verticuteren kan de kou beter bij de wortels en zo kan je gazon kapotvriezen.

Video: Hoe verticuteer ik mijn gazon?

Maaien

Je kunt je gras maaien totdat het stopt met groeien. Bij de laatste maaibeurt is het belangrijk om het gras niet te kort te maaien. Zo houdt het meer weerstand en kan het beter tegen de kou. Je kunt een maaihoogte aanhouden tussen de 3 en 5 cm.

Kalk strooien

Om de kans op mosgroei in de winter te helpen voorkomen kun je kalk strooien. Om te weten of jouw gazon kalk nodig heeft, is het belangrijk om de PH-waarde te controleren. Bij een te lage PH-waarde kan het gazon minder goed voedingsstoffen opnemen waardoor het minder goed groeit. Dit geeft mos de kans om in je gazon te groeien. Door kalk te strooien verhoog je de PH-waarde en krijgt mos minder kans. Strooi kalk gelijkmatig over het gazon aan het begin van de winter. Je kunt met de hand strooien, maar ook gebruik maken van een strooiwagen. Met een strooiwagen kun je overal evenveel en gelijk strooien. 

Video: Hoe voorzie ik mijn gazon van kalk?

Najaarsbemesting

Op het moment dat je voor de laatste keer kalk strooit, kun je ook gelijk bemesten. Let op: dit kan alleen als de najaarsmest organisch is. Organisch betekent dat het alleen uit natuurlijke voedingsstoffen bestaat. Bij het gebruik van kunstmest kun je er het beste een aantal weken tussen laten.

Het hoge kaliumgehalte in de najaarsmeststof zorgt voor een sterk gazon en is daardoor beter bestand tegen vorst. De uitgebalanceerde samenstelling zorgt voor een vol en diepgroen gazon. In een goed gevoed gazon krijgen onkruid en mos minder ruimte. Daarnaast hebben ziekten en plagen minder kans. Omdat de voedingsstoffen geleidelijk vrijkomen, krijgt het gazon niet te veel meststof in één keer en is de uitspoeling minimaal. De organische stof zorgt bovendien voor een betere bodemstructuur.

Verschil tussen kunstmest en organische mest

Een kunstmeststof lost snel op in water, hierdoor komen de voedingselementen na korte tijd al vrij. Deze voedingsstoffen zijn niet altijd beschikbaar in de juiste verhoudingen voor de plant. Dit zorgt over het algemeen voor een geforceerde groei. De plant of boom groeit eigenlijk te snel en wordt hierdoor sneller vatbaar voor ziektes en plagen. Daarnaast bestaan kunstmeststoffen uit zouten. Schimmels kunnen slecht tegen zouten en gaan daardoor dood. Schimmels kunnen dan het moeilijke afbreekbare materiaal niet meer omzetten, waardoor bacteriën en gisten hun werk ook niet meer kunnen doen. Zonder schimmels stoppen de natuurlijke processen.

Organische meststoffen hebben vele voordelen. Het grote verschil met kunstmest is dat organische mest de bodem en het bodemleven voedt en daardoor de plant. Dit lijkt een klein verschil, maar is erg belangrijk. Een rijke, gezonde bodem met voldoende biodiversiteit heeft een goede structuur met voldoende voeding en vocht voor de plant. Dat zorgt voor gezonde planten met een goede weerstand tegen ziekten, plagen en weersinvloeden. Daarnaast werkt organische mest langer door doordat de voedingsstoffen langzaam vrijkomen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.