Tijd om te bewateren

 

Er zijn verschillende manieren om je tuin en bloempotten van water te voorzien. Welke manier voor jouw tuin het meest geschikt is, hangt onder andere af van de grootte van je tuin, je budget en je persoonlijke voorkeur. Natuurlijk adviseren we je er graag over in de winkel. 

Gieter

Een gieter is vooral geschikt voor potten op je terras of balkon. Groot voordeel is dat je de gieter gemakkelijk kunt vullen met water dat je hebt opgevangen in een regenton.

Tuinslang met spuitpistool

Hiermee kun je wat langer sproeien dan met een gieter, bovendien kun je beter bij planten die achter in een border staan. Een spuitpistool heeft meerdere standen. Fijnbladige planten geef je een zachte douche. Met een volle straal kun je ook je tuingereedschap of auto schoonspuiten.

Tuinslang met sproeier

Sluit je de tuinslang aan op de sproeier, dan hoef je er zelf niet steeds bij te blijven. In een grote tuin moet je de sproeier soms wel een stukje verplaatsen. Er zijn verschillende sproeiers te koop, zoals zwenksproeiers, sector- en cirkelsproeiers. Sommige sproeiers hebben een timer. Soms kun je ook het bereik en de sproeistraal aanpassen aan het stuk tuin dat je wilt bewateren. 

Rehau Druppelslangset - 15 m 20% Korting

Rehau

Rehau Druppelslangset - 15 m

22.95 18.36
Gardena Zwenksproeier Classic Polo 220 -

Gardena

Gardena Zwenksproeier Classic Polo 220 -

18.99 15.00
Elho Green Basics - Regenton - Zwart - 200 L

Elho

Elho Green Basics - Regenton - Zwart - 200 L

139.00 109.00
Gardena AquaRoll Set M - Slangenwagen -

Gardena

Gardena AquaRoll Set M - Slangenwagen -

79.99 69.99

Microdrip

Met dit gebruiksvriendelijke systeem krijgen je planten in borders, bakken en hanging baskets op een geleidelijke manier water. De druppels worden meteen opgenomen door de grond en krijgen dus geen kans om te verdampen. Zo bespaar je heel veel water, terwijl je er zelf geen omkijken naar hebt. Het systeem wordt bovengronds aangelegd.

Sprinklers

Een sprinklersysteem is een ondergronds besproeiingssysteem dat je tuin op standaardtijden water geeft. Het is vooral geschikt voor grote tuinen (vanaf 200 vierkante meter). 

Groen is gras

Ook je gazon heeft in droge tijden af en toe een sproeibeurt nodig. Anders wordt het gras geel en sterft het zelfs af. Heb je net nieuwe graszoden aangelegd, dan moet je dagelijks sproeien. Bij een bestaand gazon is één of twee keer per week voldoende. Overigens hoef je niet bang te zijn dat je gazon onherstelbaar beschadigt als je niet vaak genoeg sproeit. De wortels van het gras blijven intact en zodra het weer meer regent, herstelt het gras zich weer. 

Zuinig met water

- Gebruik regenwater in plaats van drinkwater. Dat is nog beter voor je plantjes ook, want in regenwater zit minder kalk. Je kunt het regenwater opvangen in een regenton.

- Geef altijd ’s avonds water. Het water heeft dan de meeste kans om goed in de grond te trekken. Als de zon schijnt, verdampt het grotendeels.

- Sproei alleen als de grond echt heel droog is. Soms is alleen de bovenlaag droog, terwijl de grond eronder nog vochtig aanvoelt. Dan is sproeien niet nodig.

- Het heeft meer effect om één keer per week een uur achter elkaar te sproeien dan elke dag kort. 

- Bedek de grond tussen je planten met houtsnippers of een laagje compost, dan droogt de grond minder snel uit. 

Ook leuk om te lezen