Houd je dier koel


Wij mensen trekken bij warm weer luchtige kleding aan en zoeken zoveel mogelijk de schaduw op. Met hun warme vacht is het voor dieren een stuk lastiger om het koel te houden. Je kunt ze gelukkig wel helpen om hete zomerdagen goed door te komen. 

Afkoeling van je hond

Op een hete dag is het voor een hond moeilijk om overtollige warmte kwijt te raken. Een hond kan alleen zweten via zijn voetzolen, verder koelt hij af door te hijgen. Houd je hond van zwemmen, laat hem dan verkoeling zoeken in het water. Heb je het idee dat je hond het te warm heeft? Zorg dat hij in de schaduw kan liggen of een koel plekje in huis heeft. Koel hem af met een lauwe/koude doek of stromend water aan de onderkant van zijn lijf, dus de poten en buik, liezen en hals. Goed om te weten is dat Welkoop speciale koelmatten verkoopt om op te liggen en verkoelingshalsbanden die je nat kunt maken.

Het is verstandig om je hond bij warm weer rustig te houden en niet te intensief te spelen, te rennen of te fietsen. Ook met uitlaten is het goed om rekening te houden met het warme weer. Loop kortere rondjes en loop bij voorkeur op tijden dat de temperatuur nog laag is. Dus vroeg in de ochtend of 's avonds. 

Houdt er ook rekening mee dat asfalt erg heet wordt. Honden koelen af via de voetzolen, daarom is het niet verstandig om de hond over asfalt te laten lopen bij warm weer. 

- Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C

- Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C

- Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C


Belangrijk:

- Spuit een oververhitte hond nooit af met koud water over zijn hele lijf.

- Leg geen natte handdoek op zijn rug.

- Laat je hond niet in de auto! 

Koele kat

Katten liggen graag in de zon, maar op een snikhete dag is dat geen goed idee. Zorg dat er voldoende schaduwplekken zijn en houd je kat op het heetst van de dag zoveel mogelijk binnen. Als je je kat regelmatig borstelt, houdt hij minder warmte vast. Verder is het vooral belangrijk dat je kat voldoende drinkt. Ook voor katten zou je een koelmatje kunnen gebruiken. Maar eigenwijs als katten zijn, is de kans groot dat ze zo’n matje links laten liggen. 

Beeztees - Hondenzwembad - Blauw - S - 80x20cm

Beeztees

Beeztees - Hondenzwembad - Blauw - S - 80x20cm

49.95
Beeztees Speelbad splash - Kattenspeeltje - Rood Blauw - ⌀:30cm

Beeztees

Beeztees Speelbad splash - Kattenspeeltje - Rood Blauw - ⌀:30cm

19.99
Beeztees Apportino Frisbee - Waterspeeltje - Oranje

Beeztees

Beeztees Apportino Frisbee - Waterspeeltje - Oranje

9.99
Waldhausen Economic - Vliegendeken - 205 cm - Blauw 20% Korting

Waldhausen

Waldhausen Economic - Vliegendeken - 205 cm - Blauw

22.99 18.39

Afkoeling voor je konijn of knaagdier

Als je konijn of knaagdier languit ligt en snel ademt, is dat een teken dat hij het warm heeft. Je kunt de oren of voorpootjes een beetje vochtig maken met lauw water. Leg een koelplaat of koud flesje water in het hok, maar zorg ervoor dat je dier zelf kan kiezen of hij hier op of tegenaan wil gaan liggen. Staat je konijnenhok buiten, let dan goed op dat het niet pal in de zon staat. Verplaats het hok naar een schaduwrijke plek of hang er een wit, natgemaakt laken voor. 

Kiplekker

Voor kippen is het vooral belangrijk dat er voldoende schaduw is in het hok of de ren en dat ze altijd over vers water beschikken. Je kunt ze ook koude lekkernijen geven, zoals bevroren besjes of fruit. Kippen nemen graag een zandbad, zo houden ze hun veren schoon en raken ze vervelende parasieten kwijt. Vooral van bloedluizen kunnen ze in de zomer flink last hebben. Zet dit zandbad in de schaduw, zodat het zand lekker koel blijft. 

Een fijne zomer voor je paard

Op hete dagen drinkt een paard soms wel vijftig liter per dag! Houd dus goed in de gaten of hij nog voldoende water heeft. Ga alleen ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat rijden en zet je paard op het heetst van de dag op stal. Je kunt je paard ook even onder de sproeier of de tuinslang zetten. Behalve van hitte, hebben paarden in de zomer ook veel last van vliegen, muggen en dazen. Bij Welkoop kun je verschillende sprays en dekens kopen om je paard tegen deze vervelende insecten te beschermen. Met een liksteen met knoflookpoeder sla je twee vliegen in één klap: het paard verspreidt een onaangename geur die insecten afschrikt en houdt tegelijkertijd zijn zoutgehalte op peil. 

Ook leuk om te lezen