Door de huidige situatie is het bij ons erg druk. De bezorging van je bestelling, reactie van onze klantenservice of leveranciers duurt langer dan je van ons gewend bent.
Bij voorbaat dank voor je begrip en geduld.

Wil je vlinders in te je tuin? Ze zijn prachtig om te zien! Lees hier hoe je ze verwelkomt in je tuin!

Voor de rupsen

Vlinders leggen hun eitjes op planten waar de rups daarna lekker van kan eten. Vooral planten in de moestuin zijn favorier. Denk aan kolen als bloemkool en broccoli. Kijk maar eens onder de bladeren. Daar zie je de gele eitjes zitten! Dat soort planten heten waardplanten. Er zijn ook rupsen die alleen brandnetel eten of planten eten uit een familie, andere soorten eten grassen, maar er zijn ook rupsen die houden van heide en hulst. Als de rups volgroeid is, pakt hij zich in in een cocon. In de cocon ontwikkelt de rups zich tot een nieuwe vlinder. 

Wil je een bepaald soort vlinder in je tuin? Deze vlinders zijn gek op deze planten:

De rups van een kleine vos eten alleen brandnetel

De rups van een bruin zandoogje eet alle soorten grassen

De rups van een koolwitje eet koolplanten

De rups van een boomblauwtje eet heide en hulst

Van welke planten en bloemen houden ze?

Lok vlinders naar je tuin met speciale vlinderplanten, die hebben veel aantrekkingskracht op vlinders. Omdat ze veel nectar bevatten, maar ook omdat de rups van vlinders op die planten leeft. Dat soort planten heten waardplanten. Op waardplanten leggen de vlinders eitjes. Uit vlindereitjes worden rupsen geboren, die de bladeren van de plant eten. Als de rups volgroeid is, pakt hij zich in in een cocon. In de cocon ontwikkelt de rups zich tot een nieuwe vlinder. Een belangrijke waardplant is de brandnetel. Voor de nectar zijn lavendel en de vlinderstruik heel geliefd.
Bloeiend (on)kruidHet komt misschien niet direct in je op, maar laat onkruid in een deel van je tuin tot bloei komen. Pinksterbloem en look-zonder-look zijn onkruiden die vlinders zoals het Oranjetipje of het Klein geaderd witje naar je tuin lokken.

De hele zomer vlinders

Het beste kun je planten planten die na elkaar bloeien. Zo kunnen de vlinders het hele zomerseizoen van de nectar kunnen eten. 

Een vlinder leeft vooral van de nectar uit planten omdat er suiker, eitwitten en vitamines in zitten. Planten die dit veel hebben zijn lavendel, vlinderstruik, ijzerhard en wilde hyacint. Vlinders zijn vooral gek op paarse en lila bloemen. Je wilt ‘m misschien liever niet in je tuin, maar de brandnetel is wel heel belangrijk voor veel vlinders. Ze leggen hun eitjes erop en de rupsen eten de bladeren van de plant. 

Ook lekker voor vlinders

Er zijn ook vlinders zoals de atalanta en dagpauwoog die gek zijn op rottend fruit en die vind je in het najaar in de boomgaard. En sommige vlinders halen hun vocht uit mest!

Ook leuk om te lezen