Maak de donkere winterdagen licht en sfeervol! Dat doe je door niet alleen je huis te versieren, maar ook je tuin. De grote vraag is wel: waar begin je? Er zijn zoveel verschillende soorten! Welke verlichting gebruik je waar? Met deze tips voor verlichting buiten tover je jouw tuin om tot een sfeervolle wintertuin! 

IJspegelverlichting langs je dakrand

Ik heb zelf ijspegelverlichting langs de dakgoot opgehangen. Dat geeft meteen een groots effect en je huis wordt er een soort sprookjeshuis van. De ijspegelverlichting is verkrijgbaar in het zwart en wit, zo kun je de beste optie kiezen voor aan je huis. Dan ziet het er overdag ook nog mooi uit. Deze verlichting is er in verschillende lengtes.

Versier de voordeur

Heb je nu niet zo veel ruimte of wil je het graag klein houden? Dan kun je ook alleen je deur versieren.

Stap 1

Begin met een klein boompje in een pot doen. Hier doe je vervolgens verlichting in. Er is ook verlichting op batterijen, dan heb je geen stopcontact nodig. Dit kun je alleen gebruiken als het droog staat, zoals onder het afdakje bij de voordeur of op een veranda. 

Stap 2

Zet er een paar leuke potten met winterbloeiers bij. 

Stap 3

Plaats een Fairybell aan de deur. Hier lees je meer over Fairybells.

Doe verlichting in een paar bomen

Daarnaast is het natuurlijk prachtig om 1 of een paar bomen rondom je huis te verlichten. Verlichting is er in verschillende tinten: warm wit (wat feller) en klassiek warm (wat warmer van kleur). Als je meer lampjes wilt kun je kiezen voor een lange basis verlichting maar ook voor compact of cluster verlichting. Hier zitten meer lampjes dichter bij elkaar. Verlichting van Welkoop is trouwens verstelbaar in felheid. 

Geen boom voor je huis om te verlichten?

Heb je nu geen boom in de tuin staan die je mooi kunt verlichten? Of staat deze niet op de goede plek? Dan kun je een Fairybell neerzetten. Een fairybell is boomverlichting zonder een boom. De sfeerverlichting van Fairybell bestaat uit honderden tot duizenden zuinige ledlampjes in de vorm van een kerstboom!

Je hebt Fairybells in vele soorten en maten. Denk aan een deur- en muurkerstboom (heb ik aan de voordeur gemaakt), een kleine kerstboom of een kerstboom aan je vlaggenmast. De Fairybell tot 4 meter wordt geleverd met mast. Vanaf 6 meter kun je de Fairybell plaatsen in je vlaggenmast. Heb je die niet dan is die ook los te koop.

Veilig verlicht

Wil je de hele decembermaand genieten van een mooi verlichte tuin, dan is het wel zo fijn om zeker te weten dat je alle kerstverlichting buiten veilig hebt opgehangen. Let daarom goed op de volgende zaken:

  • Check altijd goed of de kerstverlichting wel geschikt is om buiten te gebruiken. Gebruik je verlichting die alleen voor binnen bedoeld is, dan kan er vocht in trekken. Dit kan kortsluiting veroorzaken.
  • Kijk of er op de verpakking een CE-markering staat en een waarschuwingstekst in het Nederlands.
  • Voorkom dat kabels beschadigd raken doordat ze bijvoorbeeld tussen een raam of deur geklemd zitten. 
  • Heb je een verlengsnoer nodig? Gebruik dan een verlengsnoer dat geschikt is voor buiten. Rol kabelhaspels helemaal af. 

Geen dure decembermaand

Prachtig natuurlijk, zo’n verlichte tuin, maar kost dat niet heel veel energie? Dat valt gelukkig reuze mee. Vrijwel alle kerstverlichting die je tegenwoordig kunt kopen, bevat zuinige ledlampjes. Je houdt de energiekosten nog lager door de verlichting aan te sluiten op een timer, zodat de lampjes ’s nachts vanzelf uitgaan. Dat is ook wel zo fijn voor de dieren in je tuin. Ook leuk om te lezen