Zodra het kouder wordt, komen de vogels dichterbij huis. Ze gaan nu actief op zoek naar een plek waar ook in koude jaargetijden voeding is te vinden. Als je nu start met voeren, heb je al snel vaste bezoekers voor de winter!

Iedere vogel zijn eigen behoeftes

Iedere vogel heeft zijn eigen eetgewoontes. Niet alleen wat je voert is belangrijk, maar ook de plek waar je het aanbiedt. Daarnaast houden vogels van een gevarieerd menu, dus bied verschillende soorten voeding op verschillende plekken in de tuin aan. Lees hier welke vogel van welk eten houdt en waar ze dit het liefste eten.

Nieuw water

Zorg ook voor dagelijks vers water. Vogels gebruiken dit om te drinken en in te badderen. Met strenge vorst geef je vergruisde ijssplinters in plaats van water, hiermee kunnen ze toch hun vochtbehoefte op peil houden.

Plaats nu al nestkastjes

Ook een goede manier om meer vogels in de tuin te zien: nestkastjes plaatsen. Daar is het nu een geschikt moment voor, want vogels kunnen zo’n kastje gebruiken als schuilplaats tegen de winterkou. Bovendien gaan veel vogels nu al op zoek naar een plek om in het voorjaar te broeden. 

Wil je een nestkastje ophangen, dan is het handig om eerst goed te kijken welke vogels er in je tuin voorkomen. Zie je vooral veel mussen of mezen, koop dan een nestkastje met een kleine invliegopening. Zijn er vooral grotere vogels, zorg dan voor een kastje met een grotere opening. Roodborstjes en merels geven de voorkeur aan een nestkast die half open is aan de voorkant.

CJ Wildlife Berken - Nestkast - 32mm

CJ Wildlife

CJ Wildlife Berken - Nestkast - 32mm

8.95
Welkoop Vetbollen - Tuinvogelvoer - in emmer - 30 stuks

Welkoop

Welkoop Vetbollen - Tuinvogelvoer - in emmer - 30 stuks

6.99
Welkoop Strooivoer - Tuinvogelvoer - Insecten - 2 kg

Welkoop

Welkoop Strooivoer - Tuinvogelvoer - Insecten - 2 kg

4.49

Rommelhoekje maken

Tot slot kun je in de tuin een rommelhoekje maken. Dat is een hoekje waar je eigenlijk niets mee doet. Veeg de bladeren in je tuin naar dit hoekje en leg er wat takken en stenen neer. Hiermee creëer je niet alleen een fijne plek voor vogels, ook egels en insecten zijn er dol op. En die laatste betekent dat er weer eten is voor vogels.

Ook leuk om te lezen