De lente is al goed onderweg. Een mooi moment om een nieuwe border aan te planten of je bestaande verder op te vullen. Ik vertel je graag hoe je tot het beste resultaat kan komen!

Zon of schaduw? 

Bekijk voordat je een border aan- of bijplant hoeveel uur zon de plek krijgt. Dit is belangrijk voor de keuze van je planten. Krijgt de plek minder dan vier uur per dag zon, dan heb je te maken met een schaduwborder. Schijnt de zon er gemiddeld vier tot zes uur per dag, dan kies je voor planten die houden van de halfschaduw. Schijnt de zon hier langer dan zes uur en midden op de dag? Kies dan voor planten die goed gedijen in de volle zon. Een handig hulpmiddel hiervoor zijn de plantetiketten; hierop vind je een zwart (schaduw) zwartwit (halfschaduw) of wit zonnetje (volle zon). Natuurlijk kun je in een zonnige border ook een boom of heester planten die voor schaduw gaat zorgen. 

Hoeveel tijd heb je om te tuinieren?

Kijk bij het inrichten van een border ook naar het praktische aspect: hoeveel tijd wil je besteden aan het tuinieren? Ik heb relatief weinig tijd, vandaar de keuze voor veel bloeiende bodembedekkers met mooi blad. Ze kosten weinig onderhoud én ze voorkomen dat het onkruid steeds weer oprukt. Dat scheelt wieden! 

Hoeveel plantjes heb je nodig? 

Bepaal voordat je plantjes aanschaft eerst hoeveel je er nodig hebt. Als vuistregel voor één vierkante meter geldt: twee of drie grote planten, vijf tot zeven middelgrote planten of negen tot elf kleine planten. 

Tip: op de plantetiketten vind je de plantafstand en -diepte. 

Hoe maak je de bodem plantklaar? 

Zorg ervoor dat de bodem van de tuin klaar is voor de aanplant. Verbeter de grond bijvoorbeeld met compost. Je verrijkt op deze manier de aarde en stimuleert het bodemleven. De planten zullen het zo ook beter doen. Bij de buurman haal ik af en toe wat goed verteerde koeienmest. Zelf zou je koemestkorrels of organische mest kunnen gebruiken. 

Hoe richt je de border in? 

Vroeger werden de borders standaard van laag naar hoog ingericht. Zo ontstaat een mooie, gelijkmatige opbouw. Tegenwoordig mag het allemaal wel wat speelser. Als je hier en daar een hoge, transparante plant in het midden van de border zet, creëer je spannende doorkijkjes. Geschikte planten daarvoor zijn bijvoorbeeld dille, venkel en de luchtige halmen van siergrassen. Belangrijk bij de opbouw is ook de spreiding van bloeitijd. Het is verleidelijk om in het voorjaar in het tuincentrum je hele karretje vol bloeiende planten te laden, maar dan is de kleur in de tuin na de zomer wel verdwenen. Zorg er dus voor dat er jaarrond iets bloeit of groen is in je border. Een handig hulpmiddel daarvoor zijn weer de plantetiketten; die geven met Romeinse cijfers aan wanneer de plant van je keuze bloeit. 

Met bloembollen kun je de bloeitijd in je tuin enorm verlengen! Denk aan de sneeuwklokjes in januari. 

Dit is een artikel uit het boek van Tom 'Tuinieren met Tom'. Alleen te koop via welkoop.nl en in de Welkoop-winkels!

Ook leuk om te lezen

 

Wil je ons bezoeken? Dat kan. Wel vragen wij je om je te houden aan de 1,5 meter afstand, kom zoveel mogelijk alleen naar de winkels en doe je aankopen zoals je altijd doet. Dan is er genoeg voor iedereen. Voor jouw veiligheid en die van onze medewerkers verzoeken wij je om de adviezen van ons winkelpersoneel op te volgen en rekening te houden met de hygiënemaatregelen die zijn aangesteld door het RIVM. Op deze manier creëren we samen een veilige winkelomgeving waarbij een goede gezondheid het allerbelangrijkste is. 
Uiteraard staan wij ook online voor je klaar! Heb je een vraag over tuin of dier? Stel je vraag direct via de Welkoop Facebook pagina of via het contact formulier. Onze deskundige medewerkers helpen je graag. We hopen je, net als altijd, zo goed mogelijk tot dienst te zijn.


Zoals altijd staan wij met onze gezamenlijke passie voor je klaar. We doen het tenslotte samen!