Hydrokorrels

Staat je terras of balkon boordevol bloempotten? Heb je een tuin met plantenbakken? Dan kun je niet om hydrokorrels heen – helemaal niet als je dichte potten en plantenbakken hebt. Ze verbeteren de vochthuishouding in de pot en om deze reden zijn hydrokorrels voor je planten simpelweg een noodzaak. Je doet de korrels onderin de pot, of strooit ze bovenop de potgrond. Dat ziet er meteen decoratief goed uit! Bij Welkoop kun je hydrokorrels kopen van Pokon en ons eigen Welkoop-merk.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Wat zijn hydrokorrels?

Hydrokorrels zijn korrels voor in een plantenbak of bloempot. Een hydrokorrel is een licht en luchtig bolletje, gemaakt van gebakken klei. De korrel kan goed water opnemen. Ga je plantenbakken of bloempotten dus vullen met potgrond en gebruik je deze kleikorrels, dan wordt de vochthuishouding beter dan wanneer je alleen potgrond zou gebruiken. Handig is dat de korrels oneindig te hergebruiken zijn. Ga je een andere plant in de pot poten, dan kun je dus dezelfde, oude korrels nemen. Wel goed om ze even af te spoelen.

Op deze manieren gebruik je de hydrokorrels voor je planten:

  • Bovenop de potgrond. Door de korrels als toplaag te gebruiken, droogt de potgrond minder snel uit en hoef je je planten minder vaak water te geven. Zeker in de zomer is dat maar wat handig.
  • Onder de potgrond. Ongeveer een kwart van de pot kun je vullen met korrels en driekwart met potgrond. Op deze manier gebruik je de kleikorrels als drainagelaag – ze nemen het teveel aan water op. Dat is in dichte potten heel belangrijk, want in grond met overtollig water krijgen wortels natte voeten – en kan wortelrot voorkomen. Nog een voordeel: is er een periode dat de wortels minder water krijgen, dan halen ze dat uit de hydrokorrels.
  • Hierbij gebruik je helemaal geen potgrond, maar ‘poot’ je de plant in hydrokorrels, die weer in veel water staan. Ideaal is dat je met deze methode slechts om de paar weken water hoeft te geven. Steek je een watermeter in de pot, dan weet je precies wanneer. Omdat de korrels geen voeding bevatten, moet je van tijd tot tijd zelf plantenvoeding toevoegen. Let op: niet elke plant floreert op hydrocultuur.
  • Naast alle praktische doeleinden, doen de kleikorrels het ook gewoon goed als decoratieve toplaag. Zo hoef je niet tegen potgrond aan te kijken! De terracottakleurige korrels geven een mediterraan tintje aan je plantenbakken en bloempotten.

Hydrokorrels in je tuin

Naast in plantenbakken en bloempotten, kun je hydrokorrels ook in je tuin gebruiken als bodembedekker. Ook dan laten ze de bodem minder snel uitdrogen. Wel zijn de kleikorrels prijziger dan bodembedekkers zoals cacaodoppen of boomschors. Anders dan deze organische bodembedekkers, zal het bodemleven de kleikorrels niet langzaam opnemen.

Hydrokorrels kopen bij Welkoop

Bij Welkoop hebben we kleikorrels van ons eigen Welkoop-merk en van Pokon. Je kunt deze hydrokorrels online bestellen of kopen in je dichtstbijzijnde Welkoop-winkel. In een zak Pokon Hydrokorrels zit tien liter. Wil je goedkope hydrokorrels voor al je plantenbakken – en heb je opbergruimte voor een grote zak, dan zijn de Welkoop Hydrokorrels een goede optie. In één zak zit veertig liter.