Takkenscharen

Ga je bomen snoeien? Dikke takken knippen? Dan is een takkenschaar goed gereedschap. Door de grotere bek en lange handgrepen kun je met meer kracht dikkere takken doorknippen. Of ze nu boven je hoofd zitten of vlak bij de grond, de takkenschaar zorgt voor extra snoeigemak. Sommige takkenscharen zijn nog verder doorontwikkeld en zorgen dat je veel minder kracht hoeft te gebruiken. Ook is er de telescopische takkenschaar waarmee je nog verder kunt reiken. Bij Welkoop kun je een takkenschaar kopen van Wolf-GartenFiskars en Freund.


Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Wat is een takkenschaar?

Waar je voor dunne takken een snoeischaar gebruikt, gebruik je voor dikke takken een takkenschaar. De lange takkenschaar is als een snoeischaar, maar heeft een grotere bek en langere handgrepen. Dankzij de lange hefbomen kun je meer kracht zetten en hoger reiken.

Met de lange takkenschaar kun je heel nauwkeurig snoeien, je plaatst de kop simpelweg precies daar waar je de tak wilt doorknippen. Omdat je dit tuingereedschap met twee handen bedient, kun je veel kracht zetten. Maar sta je te snoeien op een trap, dan kan dit ook weer een nadeel zijn – immers heb je dan geen hand meer over om jezelf vast te houden. Een takkenzaag kan dan van pas komen.

Lees ook ons advies over snoeien en knippen.

Welke takkenschaar kopen?

Je gaat een takkenschaar kopen, maar welke? Hieronder lichten we een aantal aspecten uit die helpen bij het maken van een goede keuze.

  • Takkendikte
    De ene takkenschaar kan dikkere takken doorknippen dan de ander. Slim om hier dus rekening mee te houden. Zo zijn er takkenscharen die takken tot een dikte van drie, vier of vijf centimeter doorsnede kunnen doorknippen. Hoe dikker de tak kan zijn, hoe groter en duurder de takkenschaar.

Zijn de takken nog dikker dan vijf centimeter? Ga dan voor een takkenzaag.

  • Hoge takken knippen

Als de takken hoog boven je hoofd zijn, kies dan voor een lange takkenschaar of een telescopische takkenschaar. Het voordeel van zo’n verlengde takkenschaar is dat je de handgrepen kunt uitschuiven en dus nog verder kunt reiken. Zo is er de Freund 10-30TA (uitschuifbaar tot 99 centimeter) en de WOLF-Garten RR 900 T Premium Plus (uitschuifbaar tot 75 centimeter). Wil je nóg hoger kunnen reiken? Kijk dan eens naar een takkenschaar op steel: de zogenaamde snoei-giraffe. Hiermee kun je tot wel drie of zes meter hoog snoeien!

  • Snoeien met minder kracht

Wil je graag snoeien met minder kracht, ga dan voor een geavanceerde, doorontwikkelde takkenschaar. Zo heeft de comfort takkenschaar van het merk WOLF-Garten een nieuwe snijkop-techniek. En de Fiskars takkenscharen hebben een gepatenteerd mechanisme met tandwielen die de kracht verdelen. Het knippen kost hierdoor tot wel drie keer minder kracht!