Heeft jouw hond een gezond gewicht?

50% van de honden heeft overgewicht. Overgewicht heeft een negatieve invloed op de gezondheid van onze honden en dat willen we natuurlijk voorkomen! Maar hoe doen we dit? Hoe herken je overgewicht bij je hond en wat zijn de belangrijkste oorzaken hiervan? En belangrijker nog, wat kunnen we ertegen doen?Hoe herken je overgewicht?

We spreken van overgewicht wanneer een hond 15% meer weegt dan hij zou moeten wegen. Bij 30% meer gewicht is er sprake van obesitas. Een mooie manier om te bepalen of je hond overgewicht heeft is door te kijken naar de bodyscan. Wanneer de ribben niet te zien zijn, maar wel goed te voelen zijn en er is een duidelijke taille zichtbaar, kun je ervan uitgaan dat je hond goed op gewicht is. Kijk ook naar het gedrag van je hond. Honden met overgewicht zijn vaak minder actief, hebben geen goed uithoudingsvermogen, hijgen meer en liggen en slapen veel.

Meer weten? Lees hier meer over de gezondheid van je hond

Hoe ontstaat overgewicht?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van overgewicht aan te wijzen:

  • Te veel voeding: Houd hierbij rekening met de factoren die de benodigde hoeveelheid voeding/energie beïnvloeden, zoals de grootte van het dier, de activiteit en de huisvesting. Een dier dat buiten gehuisvest is, heeft meer energie nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.
  • Te veel bijvoeding: Onder bijvoeding kan alles dat een dier naast zijn dagelijkse voeding krijgt gerekend worden, denk bijvoorbeeld aan snacks en tafelrestjes. Uiteraard kan het geen kwaad je hond af en toe te belonen met wat lekkers, maar doe het met mate.
  • Te weinig beweging

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Overgewicht kan nare gezondheidsrisico’s met zich meebrengen voor je hond. Denk bijvoorbeeld aan gewrichtsproblemen, hartproblemen en suikerziekte. In dit geval geldt zeker, voorkomen is beter dan genezen!

Tips

Is jouw hond te zwaar? Ga dan met de volgende tips aan de slag.

De aanpak van overgewicht is bij honden niet veel anders dan bij mensen. Meer bewegen en de voeding aanpassen. Bereken wat het ideale gewicht van jouw hond is en voer hem naar dat streefgewicht.  Wil je toch graag de hond op een verantwoorde manier verwennen met iets speciaals? Gebruik dan eens brokjes uit zijn light- of dieetvoeding als snacks, vaak zijn honden al erg blij met het gebaar van een beloning! Weeg dagelijks de dagportie van je hond af, uit de dagportie kun je een aantal brokjes gebruiken als beloning of tussendoortje. Ook komkommer of appel zijn verantwoorde beloningen.

  • Houd een weegboekje bij
  • Maak een voor foto, zodat je altijd kan terugkijken hoe je hond er uit zag toen je begon
  • Voerverrijking zoals een anti-schrokbak of puzzels zorgen ervoor dat je hond wat langer bezig is met zijn maaltijd. Goed voor mentale bezigheid en ook wat beweging.


Meer tips over actief begwegen met je hond? Doe hier inspiratie op.

Wegen is weten

Twijfel jij of het gewicht van jouw hond gezond is? Onze deskundige medewerkers helpen je graag. Ze geven voedingsadvies en begeleiden jouw hond naar een gezond gewicht. Ga tijdens de honden weeg weken naar de winkel, laat je hond wegen en ontvang een gratis tennisbalwerper.

Royal Canin Satiety - Hondenvoer - 12 kg

Royal Canin

Royal Canin Satiety - Hondenvoer - 12 kg

64.95
Beeztees Apportino Frisbee - Waterspeeltje - Oranje

Beeztees

Beeztees Apportino Frisbee - Waterspeeltje - Oranje

9.99
Outward Hound Anti-Schrok groot - Voerbak - Groot - Ø 28cm - Aqua

Outward Hound

Outward Hound Anti-Schrok groot - Voerbak - Groot - Ø 28cm - Aqua

21.99
Prins Dieet ProCare Weight Reduction & Diabetic - Hondenvoer veterinair - Gevogelte - 2 kg

Prins

Prins Dieet ProCare Weight Reduction & Diabetic - Hondenvoer veterinair - Gevogelte - 2 kg

17.50