Over Welkoop

Ooit begonnen we als agrarische coöperatie. Nu zijn we dé keten met verstand van tuin & dier en hebben we 150 winkels door het land. Samen werken we iedere dag aan dat ene doel: 365 dagen per jaar onze klanten helpen meer plezier uit hun buitenleven te halen. Dat doen we met een breed assortiment, deskundig advies, de beste service en altijd met een glimlach.

Geschiedenis - Verstand van tuin & dier, sinds 1899

Ons eerste begin dateert van 1899. In dat jaar ontstaat onder de naam Het Centraal Bureau de agrarische coöperatie om boeren te helpen bij de inkoop van meststoffen. Eerst in Rotterdam en al snel op meer locaties, waar ook veevoer, granen, gereedschap en landbouwmachines worden verkocht. De coöperatieve groothandels veranderen van een agrarische winkel naar een winkel voor een breder publiek. Steeds meer tuinliefhebbers, doe-het-zelvers en dierenvrienden weten de winkels te vinden.

Onze naam verandert in 1962 naar CEBECO en in 1970 gaan we over op Welkoop. In dat jaar opent ook ons eerste hoofdkantoor, in Deventer. De jaren daarna werken we hard aan een ijzersterke formule.

Met succes. Ondanks ook economisch wat mindere jaren, groeien we gestaag. In het midden, oosten en noorden van het land veroveren we een stevige positie op het platteland. Ons aanbod breidt steeds verder uit met planten en zaden, tuingereedschap, diervoeding en werkkleding.

In 1997 gaan we samen met onze zuidelijke tegenhanger Boerenbond en worden we landelijk de winkel met verstand van tuin & dier. Het hoofdkantoor verhuist in 2001 naar Ede en daar openen we ook een eigen distributiecentrum. Welkoop en Boerenbond gaan in 2014 afzonderlijk verder.

Ondertussen zijn er meer dan 150 Welkoopwinkels en een webwinkel. Met deskundig advies en uitgebreide service helpen we onze klanten 365 dagen per jaar meer plezier uit hun buitenleven te halen.

Dat vertaalt zich in goede resultaten. Zo goed, dat ons distributiecentrum in Ede geen ruimte meer had voor verdere groei. In 2020 hebben we ons nieuwe servicekantoor en distributiecentrum in Apeldoorn geopend.

Welkoop door de jaren
1899 – Landbouwcoöperatie Het Centraal Bureau (later CEBECO)

1970 – Eerste winkel met de naam Welkoop

1990 – Welkoop wordt retail-formule

1997 – Welkoop en BoerenBond: twee formules met landelijke dekking

1998 – Hoofdkantoor verhuist van Deventer naar Arnhem

2001 – Verhuizing naar Ede

2014 – Opsplitsing van Welkoop en BoerenBond

2020 – Nieuw servicekantoor en distributiecentrum in Apeldoorn

Merk & cultuur - Onze wortels liggen buiten 

We hebben verstand van tuin & dier. Logisch, dat is waar onze wortels liggen: buiten. We zijn er dan ook voor iedereen met een tuin, met een huisdier - of met allebei. Van beginnend hobbyist tot doorgewinterde buitenliefhebber.

365 dagen per jaar helpen we je meer plezier uit je buitenleven te halen. Met de beste producten, goed advies en vriendelijke service. Ons uitgekiende kwaliteitsassortiment met zowel A-merken en eigen huismerken gaat van werkkleding tot gereedschap en van diervoeding tot zaaigoed en pootaardappelen.

Onze oorsprong als agrarische coöperatie herken je nog altijd in wie we zijn: betrokken en altijd dichtbij, als een goede buur met raad en daad. Is je huisdier niet helemaal fit of zit je rozenstruik onder de bladluis? We helpen je. Door goed te luisteren en met eerlijk advies.

Nuchter en met onze voeten stevig in de aarde vinden we altijd ruimte voor nog een stapje beter. Heel trots zijn we dan ook dat we in 2019 voor de 5e keer op rij verkozen zijn tot Beste Winkelketen van Nederland in de categorie Dierenspeciaalzaken. Daarnaast zijn we ook Beste Winkelketen van Nederland in de categorieën Tuin en Webshop Tuin.

Organisatie - Onze mensen maken Welkoop

Dat we experts zijn in buitenleven, dat merk je meteen als je onze winkels binnenloopt. Je ziet het in de hoofdgroepen van ons assortiment: Dier & Welzijn, Plant & Zorg, Werken in de tuin, Genieten in de tuin en Werkkleding & Schoeisel. En je herkent het in onze mensen met allemaal een gedeelde passie voor het buitenleven. Zij zijn dan ook de basis voor ons succes.

In de winkels
Stuk voor stuk hebben ze hart voor wat ze doen, de medewerkers in de winkels. Zij staan iedere dag met plezier voor je klaar met deskundig advies en service die altijd net wat verder gaat. Professioneel, vriendelijk en altijd met een glimlach. Gewoon, omdat dat is wie we zijn.

Op kantoor
Welkoop Retail is de franchise-organisatie achter de Welkoopwinkels. Het servicekantoor zorgt met zo’n 100 professionals voor marketing, formule & category management, IT, financiën, personeelszaken en de webwinkel. Zo kunnen de franchisenemers en bedrijfsleiders van al onze winkels zich richten op waar zij het allerbeste in zijn: het werk op de winkelvloer.

Bij het distributiecentrum

Ons distributiecentrum zit op dezelfde locatie als ons servicekantoor. Die korte lijnen werken lekker efficiënt. Orderpickers, planners, monteurs en chauffeurs zorgen dat onze producten steeds beschikbaar zijn in de 150 winkels en via de webwinkel. Jaarlijks gaan ruim 130.000 europallets de deur uit en worden 2,6 miljoen orderregels verwerkt. Bij elkaar zijn dat 11 miljoen producten die we jaarlijks met zo’n 6.000 vrachtwagenritten en 9.900 drops bij onze winkels afleveren. Een knap staaltje logistiek, al zeggen we het zelf

Lees ook beoordelingen die onze klanten geven aan Welkoop: