veelgestelde vragen

Heb je vragen over de gezondheid van je huisdier? Wij beantwoorden je vragen graag in ons Welkoop Dierenpunt. Maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen. Hier vindt je een aantal vragen over dierengezondheid, wat je kunt doen en wat wij voor je kunnen doen. Heb je vragen of twijfel je? Neem dan contact op met jouw Welkoop Dierenpunt per mail of telefoon. Of kom langs in het Welkoop Dierenpunt.

Mijn huisdier heeft diarree. Is dit ernstig?

Diarree komt geregeld voor bij honden, katten en konijnen. Dit hoeft helemaal niet erg te zijn, en gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Diarree is vaak een natuurlijke reactie van het lichaam, om iets te verwijderen wat niet in het maagdarmkanaal thuishoort. Een takje of beestje bijvoorbeeld. Gaat het niet vanzelf over? Dan kunnen we hier vaak wat aan doen.

We kennen twee soorten diarree: dunne- en dikkedarmdiarree. Dunnedarmdiarree ziet eruit zoals we van diarree gewend zijn. De ontlasting is erg dun en komt vaak in grote hoeveelheden. Diarree uit de dikke darm ziet er anders uit. Deze uit zich in half-vaste ontlasting, is slijmerig en er kan bloed bij zitten.

Dit kun je zelf doen

Zorg dat je huisdier genoeg blijft drinken. Hij verliest door de diarree namelijk veel vocht en zouten. Daarnaast is het belangrijk dat je dier blijft eten. Om te herstellen heeft zijn lichaam voedingsstoffen nodig. Geef hem meerdere kleine beetjes per dag.

Dit kunnen wij voor je doen

Braakt je dier ook zijn water en voedsel uit? Of neemt de diarree na zeven dagen nog niet af? Kom dan even met je huisdier langs het Welkoop Dierenpunt. We kunnen een bloed- en ontlastingsonderzoek uitvoeren, om de oorzaak van de diarree te achterhalen. Neem dan wel wat ontlasting mee. Afhankelijk van de uitslag gaan we samen op zoek naar een oplossing.

Puppy’s en kittens zijn extra gevoelig voor diarree. Meestal is dit dan ook heel onschuldig. Zo kan overvoeren bijvoorbeeld een oorzaak zijn. Is de diarree na twee dagen nog niet minder? Kom dan even bij ons langs, dan kunnen wij de kleine controleren. Ook oudere dieren hebben gevoeligere darmen.

Zit er bloed bij de ontlasting of is deze zwart van kleur? Neem dan direct contact met ons op.

Mijn hond heeft net overgegeven. Moet ik direct langskomen?

Als je hond eenmalig overgeeft, hoeft je je geen zorgen te maken. Waarschijnlijk heeft hij iets gegeten wat niet in zijn lichaam thuishoort, of wat verkeerd is gevallen. Braken is een natuurlijke reactie om dit uit het lichaam te krijgen. Blijft je hond spugen of zie je ook bloed? Dan kan er meer aan de hand zijn. Dit geldt ook voor katten.

Dit kun je zelf doen

Om te herstellen is het van belang dat je hond blijft eten. Geef hem meerdere kleine beetjes per dag. Wij adviseren dieetvoer afgestemd op het maagdarmkanaal. Dit is licht verteerbaar en verkrijgbaar bij het Welkoop Dierenpunt. Houd ook goed in de gaten of je hond voldoende water drinkt. Bij braken verliest hij namelijk veel vocht.

Dit kunnen wij voor je doen

Blijft je hond braken? Dan is het verstandig om contact met ons op te nemen. Misschien is je hond allergisch of overgevoelig voor bepaald voedsel, heeft hij parasieten of een virus. Onze medewerker kan dit onderzoeken en een passende oplossing adviseren. Zodat je hond zich snel weer beter zal voelen. Moet je kitten of puppy meerdere keren braken? Neem dan contact met ons op.

 

Hoe zit dat met loops- en krolsheid?

Verliest je teefje bloed? Miauwt je poes veel meer dan normaal? Waarschijnlijk zitten ze dan in hun vruchtbare periode. Bij honden noemen we dit loopsheid en bij katten krolsheid. Tijdens deze periode zijn ze klaar om gedekt te worden. De meeste honden en katten worden twee keer per jaar loops, maar er zijn ook rassen waarbij dit maar eens per jaar of juist vaker gebeurt. 

Als je hond of kat in haar vruchtbare periode is, zal zij zich anders gaan gedragen. Zo worden ze veel onrustiger en aanhankelijker. Honden kunnen tijdens deze periode bloed verliezen. Een loopsheidbroekje voorkomt vlekken op je vloer of meubilair.

Krolse katten kunnen erg doordringend miauwen en zullen veel met hun lichaam tegen meubels, muren en mensen aanwrijven. Zo geven ze hun geur af en laten ze aan mannetjes weten dat ze gedekt kunnen worden. Krolsheid gaat bij katten pas over nadat ze gedekt zijn.

Dit kun je zelf doen

Om te voorkomen dat je hond of kat ongewenst zwanger raakt, is het belangrijk dat je haar uit de buurt houdt van mannetjes. Vermijd met je hond het losloopgebied en houd haar aan de lijn. Je kunt je kat tijdens deze periode binnenhouden.

Dit kunnen wij voor je doen

Je kunt je hond of kat laten steriliseren. Hierdoor kan ze niet meer zwanger worden, waardoor ze ook niet loops of krols wordt. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Tijdens een consult kan onze dierenarts met je meedenken over deze beslissing.

Als je wel nog wilt fokken, kun je voor een hormoonbehandeling kiezen. Deze behandeling in de vorm van een injectie of pil, stelt de loops-/ krolsheid uit, of kan deze onderdrukken. Maar op de lange termijn kan deze behandeling nadelig zijn voor de gezondheid van je huisdier. Overleg daarom goed met onze dierenarts over deze optie.

Heb je besloten dat je geen nestje wilt? Dan kunnen wij je hond of kat steriliseren. Na deze ingreep kan je huisdier niet meer zwanger worden, waardoor ze ook niet loops of krols wordt. Deze behandeling is onomkeerbaar. Denk daarom goed over je beslissing na en laat je adviseren door onze dierenarts tijdens een consult. Sterilisatie verkleint tevens de kans op borsttumoren en er kan geen baarmoederhalsontsteking kunnen ontstaan. Steriliseren van honden kunnen wij niet in ieder Welkoop Dierenpunt uitvoeren. Informeer hierover bij een van onze medewerkers.

 

Mijn kat niest veel. Kan hij verkouden zijn?

Ja, je kat kan kouvatten. Katten kunnen net zo makkelijk als mensen een verkoudheid oplopen. Dit hoeft niks ernstigs te zijn. Heeft je kat ook rode, troebele ogen? Dan kan er meer aan de hand zijn. Misschien heeft je kat niesziekte.

Dit kun je zelf doen

Zorg dat je kat voldoende blijft eten en drinken. Daarnaast kun je je kat bij het Welkoop Dierenpunt laten inenten tegen niesziekte. Echter, als de infectiedruk heel hoog is, kan je kat alsnog besmet raken. Maar de symptomen zullen dan veel minder heftig zijn. 

Dit kunnen wij voor je doen

Kom even met je kat bij ons langs. Dan kunnen wij vaststellen waar het om gaat. Bij een verkoudheid kan onze medewerker extra vitaminen en mineralen voorschrijven. Heeft je kat vieze ogen, een snotneus of is hij benauwd? Neem dan direct contact met ons op.

Heeft je kat wel niesziekte? Dan zullen wij met je kijken naar een passende behandeling. We kunnen antibiotica geven om herstel te bevorderen.

 

Heeft je hond of kat meer moeite met bewegen?

Dan is de kans groot dat hij artrose heeft. Artrose is de slijtage van gewrichten. Dit kan in alle gewrichten voorkomen, maar bij huisdieren wordt de aandoening het meest gevonden in de ellenboog, heup en knie. Artrose kan erg pijnlijk zijn en wordt na verloop van tijd erger. Helaas is er geen preventief middel tegen de aandoening. Maar bij het Welkoop Dierenpunt kunnen we wel zorgen dat de artrose minder snel verergert en je huisdier weer pijnvrij kan bewegen.

Dit kun je zelf doen

Als baasje speel je een belangrijke rol in de behandeling. Zo moet je de verzorging van je dier op verschillende punten aanpassen. Gewicht, voeding, bewegen, medicijnen en fysiotherapie zijn daarbij hoofdfactoren. Tijdens een consult vertelt onze dierenarts hoe je dit het beste kunt aanpakken. Zo kun je bijvoorbeeld overstappen op Royal Canin dieetvoeding ter ondersteuning van de gewrichten. Deze voeding is verkrijgbaar bij het Welkoop Dierenpunt.

Dit kunnen wij voor je doen

Tegenwoordig zijn er ook behandelingen met ACP, hyaluronzuur en stamcellen mogelijk. Daarnaast kan een operatie uitkomst bieden. Samen met de dierenarts bekijk je welke behandeling het beste bij jou en je huisdier past.

 

Kan mijn huisdier ook suikerziekte hebben?

Ja, dat kan. Honden, katten en andere dieren kunnen net als mensen suikerziekte (of diabetes mellitus) ontwikkelen. Het lichaam is dan minder goed in staat om suiker op te nemen en te gebruiken als energiebron. Hierdoor zal je huisdier snel moe zijn, moet hij veel drinken en plassen en kan zijn eetlust afnemen. Ook zal hij vermageren.

Dit kunnen wij voor je doen

Wij kunnen bij het Welkoop Dierenpunt de diagnose stellen door een bloed- en urineonderzoek uit te voeren. Heeft je huisdier inderdaad suikerziekte? Dan kunnen we insuline voorschrijven. Dat kun je dagelijks bij je huisdier toedienen. Ook de juiste voeding is van belang voor diabetespatiënten. Zo is er speciale dieetvoeding beschikbaar. Bij het Welkoop Dierenpunt verkopen we dieetvoeding van Royal Canin, afgestemd op suikerziekte.

 

Wat is een plaskater?

Heb je een kat die moeite heeft met plassen? Dan heb jij waarschijnlijk ook een plaskater. Deze term wordt gebruikt voor katten die niet kunnen plassen. Deze blaasontsteking ontstaat vaak als gevolg van blaasgruis. Maar ook factoren als te weinig drinken, overgewicht, te weinig lichaamsbeweging en voeding spelen hierin een rol.

Dit kun je zelf doen

Voeding is een van de belangrijkste veroorzakers van blaasgruis. In veel voedingsproducten zitten te veel mineralen. Normaal worden deze mineralen weer uit geplast, maar in sommige gevallen vormen deze mineralen zich tot kristallen. Struviet is de meest voorkomende kristalvorm. Bij het Welkoop Dierenpunt verkopen we dieetvoeding die de afbraak van blaasgruis stimuleert.

Een andere belangrijke factor is de zuurgraad van de urine. Zorg er dus voor dat je kat genoeg drinkt.

Dit kunnen wij voor je doen

Bij het Welkoop Dierenpunt kunnen we vaststellen of je kat blaasgruis heeft. Dit kan via een urineonderzoek, röntgenfoto of echografie. Tijdens een consult kun je met de dierenarts bespreken welke optie het best bij jou en je kat past. Heeft je kat inderdaad blaasgruis en helpt het dieetvoer niet? Dan kan het gruis operatief verwijderd worden. Als je kat verstopt zit is dit een spoedgeval. Wij maken dan met behulp van een catheter de plasbuis vrij.

 

Waarom krabt mijn fret steeds bij zijn oren?

Het zou goed kunnen dat je fret last van oormijten heeft, dit komt veel voor. De oormijten veroorzaken een oorontsteking, waardoor er donkerbruin oorsmeer en korstjes rond de oren ontstaan. Dit gaat jeuken en de fret zal met zijn hoofd schudden en aan zijn oren krabben om van de jeuk af te komen.

Dit kunnen wij voor je doen

Bij het Welkoop Dierenpunt kunnen we met een otoscoop in de gehoorgang van je fret kijken. Zo kunnen we vaststellen of je fret inderdaad last heeft van oormijt. Als dit zo is, kunnen wij een behandeling voorschrijven in de vorm van druppels of een zalf.

 

Verstand van dieren

Welkoop heeft verstand van tuin en dier. Op onze website is daarom al veel informatie over dieren te vinden. Wil je bijvoorbeeld meer informatie over het kopen van een hond, kat of knaagdier ? Heeft je hond of kat last van overgewicht? Wil je meer weten over vlooien, teken en ontwormen bij honden en katten ? Of ben je benieuwd of je hond mee kan naar het buitenland ? Wij vertellen je er over. Ook over paarden, kippen, geiten en schapen.