Chloor en pH waarde

De geur die ervoor zorgt dat je het gelijk weet: je bent in de buurt van een zwembad. Je ruikt het trouwens wel met een goede reden. Het chloor zorgt namelijk dat de waterkwaliteit op peil blijft. De juiste chloorwaarde in je zwembad zorgt dat bacteriën en schimmels geen kans krijgen om te groeien. Aan de geur van chloor wen je vanzelf, aan vies water wen je nooit. Het is dan ook niet goed voor je gezondheid als je zwembadwater langere tijd zonder chloor en onderhoud gebruikt. Daarom helpen we je bij Welkoop om je badwater schoon en gezond te houden.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Chloor gebruiken in je zwembad

Chloor wordt als schoonmaakmiddel nog wel gebruikt in de gezondheidszorg omdat het een stof is die organismen doodt. Dat betekent: steriele oppervlakten en minder kans op infecties. In jouw zwembad doet chloor hetzelfde, en houdt het daarmee de waterkwaliteit op peil. Anders zou je al het water uit je zwembad regelmatig moeten verversen. Duizenden liters, dat is zonde! Daarom kan je chloor het beste gebruiken om langer van het water te kunnen genieten, zonder je zorgen te maken over bacteriën en schimmels. Welke opties biedt Welkoop om chloor toe te voegen aan je zwembad?

  • Chloortabletten
    De tabletten zijn een makkelijk middel waarmee je chloor regelmatig en langdurig in de juiste hoeveelheid in het zwembad houdt. We hebben grote chloortabletten van 200 gram, speciaal voor grote zwembaden. Maar ook kleine chloortabletten van 20 gram, die zijn meer geschikt voor klein tot middelgrote zwembaden. Met deze tabletten kun je eenvoudig de hoeveelheid chloor regelen afhankelijk van het formaat van je zwembad.

  • Chloorgranulaat
    Het granulaat is een fijn poeder, wat zeer nauwkeurig te doseren is. Omdat het een fijn poeder is en geen tablet, lost het granulaat snel op in het water. Met behulp van granulaat kun je gemakkelijk een zogeheten chloorshock veroorzaken in je badwater. Dit betekent dat je in korte tijd de hoeveelheid chloor flink verhoogt, bijvoorbeeld als er algengroei in je zwembad is opgetreden. Daarmee los je een te laag chloorgehalte in je zwembad snel op.


Chloorwaarde in je zwembad

Je kunt de chloorwaarde op een aantal manieren op peil houden en controleren. Zo kun je de chloortabletten of het chloorgranulaat allebei in de skimmer van je zwembad toevoegen. Zo wordt het water bij het afvoeren naar de zwembadpomp gefilterd en wordt het chloor regelmatig vrij gegeven.

Het alternatief voor de skimmer is de chloordrijver. De naam zegt het al een beetje, deze plastic drijver verspreidt het chloor in je zwembad. Ook deze drijver hebben we niet alleen voor grote zwembaden, maar ook voor de kleinere en middelgrote zwembaden. Handig als je gebruik maakt van de kleinere tabletten van 20 gram.

De pH-waarde en chloorwaarden controleer je gemakkelijk met een elektronische meter. Je hoeft de meter alleen van tevoren te ijken, daarna meet je gemakkelijk de waarden van het water in je zwembad. Je kunt ook gebruik maken van teststrips. Deze zijn niet opnieuw te gebruiken, maar hoef je niet te ijken. Beide middelen hebben één ding gemeen: ze zijn heel belangrijk! Door regelmatig te meten, hou jij de kwaliteit van het water goed in de gaten en kan je meer, of juist minder chloor toedienen als dat nodig is.

Genieten van je zwembad
Jij kunt bijna eindeloos genieten van je zwembad. Het water is schoon en blijft dat ook dankzij de juiste hoeveelheid chloor. Of je nu chloorgranulaat gebruikt of chloortabletten, dat maakt niet uit. Als je het maar goed meet en zorgt dat de waarden allemaal blijven kloppen. Dan is het water gezond en blijven jij en je gezin dat ook. Maar wat nou als het water je wat te koud is? Investeer dan in een warmtepomp voor je zwembad. En hoe hou je stof en ander vuil uit het water? Dat doet een zwembadpomp met filter voor je! Neem gerust eens een kijkje op onze pagina over zwembaden & zwembadonderhoud voor al onze producten.