Draadeinden & bouten

Ben je bezig met een klusproject en moet je iets stevig verbinden met een bout? Bij Welkoop vind je de bouten die je nodig hebt. We hebben deze ijzerwaren in allerlei soorten, diameters en lengtes – van inbusbout tot slotbout en van houtdraadbout tot keilbout. Bestel jouw bouten online bij Welkoop en haal ze af in een Welkoop-winkel bij jou in de buurt.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Bouten versus schroeven

Hoewel bouten en schroeven er nagenoeg hetzelfde uitzien (een metalen staaf met schroefdraad en een kop) en je ze allebei gebruikt in combinatie met moeren en pluggen, is er toch zeker verschil tussen deze twee ijzerwaren. De schroef heeft namelijk een stervormige of gleufvormige uitsparing in de kop, waardoor je hem aandraait met een schroevendraaier. Een bout daarentegen draai je aan met een steekringsleutel: de kop heeft geen uitsparing maar een zeshoekige vorm.

Soorten bouten bij Welkoop

Bouten vind je bij Welkoop in allerlei soorten. Niet alleen verschillen ze van formaat, ook verschillen ze van materiaal: zo kun je in onze winkel verzinkte en rvs bouten kopen. Tot slot verschillen bouten natuurlijk van soort – de ene bout is de andere niet! Hieronder beschrijven we de verschillende soorten bouten en waar je ze voor gebruikt.

 • Slotbout
  De slotbout heeft een halfronde, gladde kop en wordt geleverd in combinatie met een moer. Met deze moer draai je de bout vast, dus niet met een steekringsleutel zoals bij andere bouten gebruikelijk is. Zit de bout eenmaal vast, dan kun je hem alleen losdraaien vanaf de kant van de moer – de slotbout zit dan dus als het ware ‘op slot’.
 • Houtdraadbout
  De naam doet misschien anders vermoeden, maar de houtdraadbout is een ijzersterke bout. Deze bouten zijn daarom ideaal voor het ophangen van zware objecten, zoals een cv-ketel of radiator. Maar natuurlijk kun je de bout ook gebruiken voor houtverbindingen.
 • Inbusbout
  (of binnenzeskantschroef- of bout). Anders dan een normale bout met een zeshoekige kop, heeft de inbusbout de zes zijden binnen ín de kop; deze bouten draai je daarom aan met een inbussleutel die precies in het gat past. Om deze reden kan de inbusbout handig zijn om te gebruiken op die plekken die niet zo makkelijk te bereiken zijn met een steeksleutel.
 • Keilbout
  Om zware voorwerpen aan muren of plafonds te bevestigen, is er de keilbout. Deze bouten zijn voorzien van metalen delen die uit elkaar worden geduwd als de moer wordt aangetrokken. De keilbout klemt zich dan vast in het geboorde gat. Deze bout is er ook met een oog aan het uiteinde (keiloog).
 • Draadeind
  Een draadeind is geen doorsnee bout: deze metalen staaf is wel voorzien van schroefdraad, maar niet van een kop. Je kunt er van beide zijden moeren op schroeven. Het draadeind gebruik je om bijvoorbeeld houten voorwerpen te verbinden.
 • Spanschroef
  (of schroefspanner, draadspanner, spanwartel). Met de spanschroef kun je ijzerdraad, prikkeldraad, een kabel of staaf recht en strak spannen. 

Klussen met Welkoop

Bij Welkoop hebben we nog meer benodigdheden voor jouw klusproject. Zo hebben we, naast bouten en schroeven ook handgereedschap en ijzerwaren zoals krammen & nagels, schroefhaken & ogen, moeren & ringen en pluggen.