Alles over de diervriendelijke tuin

Een diervriendelijke tuin is leuk en nuttig. Plaats huisjes, kastjes en nesten. Plant aantrekkelijke bomen, struiken en planten. Zorg voor water en laat tuinafval liggen.

Een wilde tuin is goed

De natuur in Nederland en de in het wild levende dieren worden steeds schaarser. Doe iets terug voor de natuur en de dieren. Alle dieren hebben een functie in de natuur en in de tuin. Wil je wilde dieren aanmoedigen je tuin te bezoeken? Zorg dan voor de juiste verblijfplaatsen zoals vogelhuisjes, vlinderkasten en vleermuiskasten. Of wat dacht je van nestkasten voor egels, bijen, padden en zelfs lievenheersbeestjes.

Voordelen diervriendelijke tuin

Naast levendigheid hebben de dieren in je tuin ook andere voordelen:

 • Egels eten slakken, naaktslakken en mottenlarven. Zo beschadigen je planten minder.
 • Een larf van een lieveheersbeestje eet in vier weken tijd zeshonderd bladluizen.
 • Een vleermuis eet per nacht honderden insecten zoals muggen, motjes en kevers.
 • Padden zijn goede insecteneters en eten zelfs spinnen en slakken.
 • Hommels en bijen bestuiven planten en gewassen.
 • Een voedertafel voor vogels met wintervoer trekt ook nieuwsgierige eekhoorntjes aan.

De aanpak

Laat je tuin zo natuurlijk mogelijk en gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Zorg dat je tuin toegankelijk is. Plaats een hek een paar centimeter van de grond en maak een paar gaten in de heg. Een vijver in je tuin dient als drinkplaats voor allerlei dieren en als verblijfplaats voor kikkers en padden. En laat die berg snoeiafval of hoop bladeren liggen, eekhoornsegels en veel andere dieren zijn er blij mee. Voor een diervriendelijke tuin kies je genoeg variatie in beplanting, hoogteverschillen en open en dichtbegroeide ruimtes.

Bloementuin

Bloemen zorgen voor vogels, vlinders en insecten in de tuin. Ze zijn dan ook een goede aanvulling op bomen en struiken. Met name nectarrijke bloemen trekken insecten zoals hommels, bijen en vlinders aan die weer dienen als voedsel voor vogels en vleermuizen. Hommels, bijen en vlinders zijn ook belangrijk voor de bestuiving van je planten. De bloemzaden zijn op hun beurt weer belangrijk voor
vogels, knaagdieren en andere kleine tuinbewoners. Zorg voor variatie in planten, zodat je het hele seizoen een mooie tuin hebt en allerlei diersoorten aantrekt. Een selectie van planten:

 • Lente: sleutelbloem, longkruid, hondsdraf, zenegroen, damastbloem.
 • Zomer: kattenstaart, duizenblad, dropplant, zonneroosje, hartgespan, lavendel, tijm, zonnebloem, vlinderstruik.
 • Herfst: leverkruid, guldenroede, ijzerhard, herfstaster, hemelsleutel, heide.

Sunfinity zonnebloem

Een nieuwe standaard in zonnebloemen, de Sunfinity. Rijkvertakte planten, non-stop bloei en een overdaad aan bloemen, het hele seizoen. Deze zonnebloem blijft doorgroeien en doorbloeien waar de traditionele soort stopt. Je kunt ze planten in borders en grote terras- en balkonbakken. Zorgt de hele zomer voor de aantrek van bijen en andere insecten. 

Sunfinity

Bomen en planten

Bomen, struiken en planten zijn een belangrijke voedselbron, geven beschutting en zorgen voor een goede plek om te nestelen. Hieronder zetten we de bomen, struiken en planten die door hun zaden, vruchten, noten of begroeiing zeer in trek zijn bij vogels op een rijtje:

Bomen en struiken voor een grote tuin:

Bomen en struiken voor een kleine tuin:

Hagen, als broedplaats voor vogels:

Klimplanten, voor beschutting:

Eik

Lijsterbes

Wilde liguster

Klimop

Berk

Vogelkers

Haagbeuk

Klimroos

Vuurdoorn

Appelboom

Meidoorn

Kamperfoelie

Beuk

Vlinderstruik

Hulst

Klimhortensia

Sleedoorn

Kronkerwilg

Conifeer

Bosrank

Water in de tuin

Water trekt vogels, amfibieën, kleine tuindieren en waterminnende insecten aan. Heb je weinig ruimte? Zet dan een drinkschaal in je tuin. Een vijver, klein of groot, heeft natuurlijk de voorkeur. Kikkers houden erg van water. Ze maken je vijver levendig met hun fantastische sprongen. Maar ze maken ’s avonds ook een behoorlijk kabaal met hun gekwaak. Als je een diervriendelijke vijver wil plaatsen, laat je de oevers geleidelijk aflopen, plant je planten en waterplanten voor genoeg beschutting en maak je variatie in waterdiepte. Enkele tips:

 • Laat een groot deel van de vijver in de zon liggen. Dat geeft een goede plantengroei.
 • Zorg voor minimaal drie niveaus in waterdiepte: 15 tot 20 centimeter, 35 tot 40 centimeter en ongeveer 80 centimeter.
 • Bedek minimaal dertig procent van het wateroppervlak met drijfplanten.
 • Plant genoeg water-, oever- en moerasplanten. Een rijk beplante vijver is aantrekkelijk voor dieren.
Sunfinity

Extra voorzieningen

Wees niet te netjes in de tuin. Dieren schuilen en overwinteren onder takken, bladeren en tuinafval. Snoei zoveel mogelijk pas in de lente, zodat dieren de afstervende plantenresten van de winter gebruiken. Plaats tijdig nestkasten, vlinderkasten, nestmanden voor egels enzovoorts. De eerste bewoner dient zich al snel aan, als je ze goed en op tijd plaatst. Voer de dieren het hele jaar. Ze worden daar niet afhankelijk of verwend door, zoals vroeger werd gedacht.