Gezondheid: vlooien, teken en wormen

Vlooien en wormen komen vaak voor bij honden. Laat je hond daarom regelmatig ontwormen en behandel vlooien preventief.

Wormen

Wormen zijn interne parasieten waar honden vaak last van hebben. Veel puppies hebben in de baarmoeder al wormen of worden na hun geboorte besmet via de moedermelk. Ontworm volwassen dieren 4 keer per jaar. En puppy’s moet je vanaf hun geboorte iedere 2 weken ontwormen tot ze 12 weken oud zijn. Sommige wormen, zoals spoel- en lintwormen, zijn ook gevaarlijk voor de mens.

Spoelwormen

Dit zijn de meest voorkomende wormen bij honden. Ze leven in de dunne darm en vaak merk je niet veel aan je hond. De worm ontdek je alleen door de ontlasting te onderzoeken.

Lintwormen

Leven in de darmen van honden. Je herkent ze aan kleine delen (segmenten) die achterblijven op het achterwerk en de staart van je hond. De segmenten lijken op rijstkorrels. Lintwormen worden overgedragen door vlooien.

Hartwormen

Deze worm komt met name voor in landen rond de Middellandse Zee. Muggen verspreiden de hartworm. De behandeling is niet zonder gevaar omdat de wormen dan de bloedbaan kunnen verstoppen.

Haakwormen

Haakwormen kunnen bloedarmoede en diarree veroorzaken. Besmetting vindt plaats via ontlasting, eten of via de huid. Pups raken meestal besmet via moedermelk.

Zweepwormen

Deze wormen zijn erg lastig te behandelen maar bij een goede hygiëne komen ze zelden voor.

Vlooien

Bijna alle honden hebben weleens last van vlooien. Het is de meest voorkomende parasiet. De beestjes voeden zich met bloed en zorgen voor jeuk en huidproblemen. Ze kunnen lintwormen overdragen en bloedarmoede veroorzaken. Als je hond zich vaak krabt en je ziet vlooienpoepjes (zwarte stipjes) in de vacht dan is het hoog tijd om je hond te behandelen. Sommige honden zijn allergisch voor het speeksel van vlooien. Ze krijgen dan ontstekingen en kale plekken.

Bestrijden

Behandel je hond altijd preventief tegen vlooien. Want voorkomen is beter dan genezen. Heeft je hond toch last vlooien? Behandel hem dan zo snel mogelijk. Kam zijn vacht zorgvuldig met een vlooienkam en gebruik een middel dat volwassen vlooien én larven doodt. Vraag in de winkel naar een goed werkend middel.

Maak ook de omgeving goed schoon. Want groot deel van een vlooienplaag bevindt zich in huis. Dus in de hondenmand, op de bank en in het tapijt. Voor je het weet heb je last van een plaag. Zorg dat je een aantal dagen zorgvuldig stofzuigt. Vooral op plaatsen waar je normaal niet altijd komt. En behandel het huis daarna met een speciale omgevingsspray. Na het zuigen heb je een stofzuigerzak vol vlooien, larven en eitjes. Daarom kun je de zak het beste weggooien als je klaar bent. Of stop een vlooienbandje in de zak om de vlooien te doden.

Teken

Controleer je hond regelmatig op teken. Zeker als je weleens een stuk gaat wandelen in het bos. Of als je hond regelmatig in struikgewas komt. De beet van een teek zorgt voor een kleine ontsteking in de huid. En teken kunnen onder andere de ziekte van Lyme overbrengen. Je kunt teken controleren op aanwezigheid van de Borrelia bacterie  met Test de Teek. De Borrelia bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Je mag deze test gebruiken op teken die je bij dieren én mensen aantreft. Je kunt teken voorkomen met een Scalibor tekenband. Deze protectorband beschermt je hond 5 a 6 maanden lang tegen tekenbeten, steken van zandvliegen en hartwormmuggen. Controleer je hond regelmatig en verwijder teken met een speciale tekentang, ook wel tekenpincet genoemd. Pak de teek met het pincet zo dicht mogelijk achter de kop en draai 1 richting op. Het maakt niet uit of je linksom of rechtsom draait. Gebruik nooit alcohol of andere middeltjes om de teek te verdoven.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

IKsy73zGcSw
Vlooien bestrijden
9vBIU6yPyoc
Ontwormen van je huisdier
_zWokAOR8DE
Vlooien voorkomen
Wellicht ook interessant voor u
Seresto Hond  - Teken/vlooienband - 70 cm - 1 stuk

Seresto

Seresto Hond - Teken/vlooienband - 70 cm - 1 stuk

33.95
No worm Pro Hond S & Puppy - Ontworming - 2 stuks

No Worm

No worm Pro Hond S & Puppy - Ontworming - 2 stuks

5.95
Milbemax Grote Hond  - Wormtablet - 2 X 2 stuks

Milbemax

Milbemax Grote Hond - Wormtablet - 2 X 2 stuks

19.95