Gezondheid: vlooien, teken en wormen

Vlooien en wormen komen vaak voor bij katten. Laat je kat daarom regelmatig ontwormen en behandel vlooien preventief.

Wormen

Wormen zijn interne parasieten die vaak voorkomen bij katten. Veel kittens worden in de baarmoeder al besmet. Onworm volwassen katten 4 keer per jaar. Kittens moeten ontwormd worden met 5, 7 en 9 weken en daarna iedere maand tot ze een half jaar oud zijn.  Sommige wormen, zoals spoel- en lintwormen, zijn gevaarlijk voor de mens.

Soorten wormen

  • Spoelwormen: dit zijn de meest voorkomende wormen bij katten. Ze leven in de dunne darm en vaak merk je niet veel aan je kat. De worm ontdek je alleen door de ontlasting te onderzoeken.
  • Lintwormen: leven in de darmen van je kat. Je herkent ze aan kleine delen (segmenten) in de ontlasting. De segmenten lijken op rijstkorrels. Lintwormen worden overgedragen door vlooien.
  • Haakwormen: deze wormen leven kunnen bloedarmoede en diarree veroorzaken.  Een goede hygiëne kan haakwormen voorkomen. Aan een ernstige besmetting kan een kat overlijden.

Vlooien

Bijna alle katten hebben wel eens last van vlooien. Het is de meest voorkomende parasiet die het hele jaar actief is. De beestjes voeden zich met bloed en zorgen voor jeuk en huidproblemen. Ze kunnen ook lintwormen overdragen. Katten hebben vaak wat minder last van vlooien dan honden. Ook zijn de vlooien vaak wat lastiger te vinden. Soms zijn katten allergisch voor het speeksel van vlooien. Ze krijgen dan kleine ontstekingen en korstjes. Als hij zich vaak krabt en je ziet vlooienpoepjes (zwarte stipjes) in de vacht controleer je kat dan grondig op vlooien. Weet je niet zeker of het vlooienpoepjes zijn? Leg de zwarte stipjes dan op een wit stuk papier en maak ze nat. Als ze rood/bruin kleuren, zijn het vlooienpoepjes.

Bestrijden

Behandel je kat daarom altijd preventief tegen vlooien. Want voorkomen is beter dan genezen. Krijgt je kat toch last van vlooien? Behandel hem dan zo snel mogelijk. Kam de vacht met een vlooienkam. En koop een middel dat de volwassen vlooien én de larven doodt. Vraag in een van onze winkels wat goed werkt. Vlooien zijn namelijk resistent tegen bepaalde middeltjes. Maak ook je huis goed schoon. Want een groot deel van de vlooien, eitjes en larven bevindt zich in huis. Dus in een mandje, dekentjes, op de bank en in het tapijt. Voor je het weet heb je last van een plaag.

Zorg dat je een aantal dagen heel goed en grondig stofzuigt. En vooral op de plaatsen waar je normaal niet altijd komt. Langs de plinten, in kleine lastige hoekjes en tussen de kussens van de bank. En behandel het huis daarna met een speciale omgevingsspray. Na het zuigen heb je een stofzuigerzak vol vlooien, larven en eitjes. Daarom kun je de zak het beste weggooien als je klaar bent. Of stop een vlooienbandje in de zak om de vlooien te doden.

Teken

Controleer je kat regelmatig op teken. Zeker als je kat veel rondloopt in struiken en bosjes. Teken zijn parasieten die behoren tot de klasse der spinachtigen. Ze kunnen onder andere de ziekte van Lyme overbrengen. De beet van een teek zorgt voor een kleine ontsteking in de huid. Controleer teken op aanwezigheid van van de Borrelia bacterie met Test de Teek. De Borrelia bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Je mag deze test gebruiken op teken die je bij dieren én mensen aantreft. Je kunt teken voorkomen met een Seresto tekenband. Deze protectorband beschermt je kat 7 tot 8 maanden lang tegen tekenbeten, steken van zandvliegen en hartwormmuggen. Verwijder teken met een speciale tekentang, ook wel tekenpincet genoemd. Pak de teek met het pincet zo dicht mogelijk achter de kop en draai 1 richting op. Het maakt niet uit of je linksom of rechtsom draait. Gebruik nooit alcohol of andere middeltjes om de teek te verdoven.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

IKsy73zGcSw
Vlooien bestrijden
nPFRAGDP-qU
Anti-vlooien en teken: pipet aanbrengen bij je kat
9vBIU6yPyoc
Ontwormen van je huisdier
Wellicht ook interessant voor u
Seresto Kat  - Teken/vlooienband - 38 cm - 1 stuk

Seresto

Seresto Kat - Teken/vlooienband - 38 cm - 1 stuk

29.95
Beaphar Wormmiddel Totaal Kat  - 6 stuks

Beaphar

Beaphar Wormmiddel Totaal Kat - 6 stuks

8.95
Beaphar Vlooienband - 6 maanden - Kat   - Zwart - 1 stuk

Beaphar

Beaphar Vlooienband - 6 maanden - Kat - Zwart - 1 stuk

9.95