Persoonlijke bescherming

Veilig werken is belangrijk. Naast beschermende kleding en schoenen, vraagt ook de rest van je lichaam om veilige oplossingen. Veel verwondingen worden opgelopen aan de luchtwegen, het gehoor en de handen. Zorg daarom altijd voor persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm).

Handen

Onze werkhandschoenen beschermen je handen tegen kou, vocht, zuren en beschadigingen van de huid. Ze zijn ingedeeld in 3 veiligheidsklassen:

  • EN 511: deze handschoenen zijn getest op het beschermen bij temperaturen tot -50º Celsius. Er zijn verschillende weerstandsniveaus die de mate van bescherming aangeven.
  • EN 374: deze handschoenen zijn bestand tegen chemicaliën en/of micro-organismen. De fabrikant test handschoenen op de doorbreektijd van chemicaliën en micro-organismen.
  • EN 388: deze norm is van toepassing op alle types van handschoenen die bescherming bieden tegen fysische en mechanische gevaren als gevolg van schuren, snijden, perforeren en scheuren.

Lederen werkhandschoenen

De meeste handschoenen zijn in de basis gemaakt van leer, maar er zijn diverse soorten met ieder andere eigenschappen:

  • meubelleer: meubelleren handschoenen worden gemaakt van resten leer uit de meubelindustrie. Dit leer is zeer sterk, geverfd en meestal behandeld met een waterafstotende finish. Aangezien meubelleer een restproduct is, komen er verschillende kleuren voor.
  • rundnerf/rundsplit: is dik en stevig materiaal en wordt vanwege zijn dikte in 2, soms wel 3 lagen opgesplitst. De buitenste laag wordt nerf genoemd. Nerfleer heeft een dichtere vezelstructuur en scheurt daardoor minder snel dan de andere lagen (split). Om deze reden is nerf ook olie- en vochtafstotend. Splitleer heeft een open structuur en neemt als gevolg daarvan vocht op. Hierdoor is het minder geschikt voor werkzaamheden met vocht of olie.
  • varkensnerf/varkenssplit: de huid van een varken is van nature minder dik en stevig dan dat van een rund. Een varken heeft zeer stugge haren. Deze haren maken minuscule gaatjes in het leer. Hierdoor zijn varkensnerf en varkenssplit iets minder sterk dan rundnerf en rundsplit.
  • nappa(schapen- en geitenleer): nappaleer is dun, maar zeer sterk. Nappaleren handschoenen bieden de beste vingergevoeligheid van alle leren handschoenen. De handschoenen zijn zacht, soepel & comfortabel.
  • hertenleer: is zeer zacht en het meest soepele leer op de markt. Het wordt veelal gecombineerd met een rundsplit kap voor extra bescherming voor de pols.

Coating

Naast het basismateriaal zijn er ook verschillende coatings voor verschillende werkzaamheden. Hieronder vind je de verschillende eigenschappen:

  • nitril: is van zichzelf lichtelijk plakkerig. Daardoor geeft nitril de beste grip bij droge werkzaamheden. Komt nitril echter in aanraking met water, dan verliest de handschoen alle grip. Nitril is wel geschikt voor werkzaamheden met olie, de grip wordt dan redelijk behouden.
  • latex: is een flexibele en zachte coating. Het mag gebruikt worden tijdens natte omstandigheden en blijft het meest flexibel bij koude omstandigheden. Deze coating wordt gedipt of gelamineerd. Een gedipte coating is flexibel en zacht. Een gelamineerde coating is geplakt op de palm van de hand. De latex is hier dikker aangebracht en daardoor geschikt voor zware werkzaamheden. Latex is ideaal voor werkzaamheden waarbij getild moet worden en bij werkzaamheden waarbij met gladde voorwerpen wordt gewerkt.
  • PU: is een lichte en ademende coating met een zeer goede grip. Deze coating is zeer comfortabel en heeft een ultieme vingergevoeligheid. Deze coating laat geen vingerafdrukken achter en is geschikt voor werkzaamheden met water en olie.
  • PVC: beschermt tegen chemische risico’s en micro-organismen en is geschikt voor het werken met oliën, vetten en zuren. Het materiaal is waterdicht en bestand tegen schuren en scherpe voorwerpen. De handschoenen hebben een goede grip en zijn soepel.
  • PVC dots: handschoenen met pvc dots zijn niet volledig gecoat en zijn daardoor goed ademend. De pvc dots zorgen voor een goede grip.
  • HPT: is een zachte en flexibele coating die door microcapsules olie en water afstoot. Dit zorgt voor een goede antislip en droge handen. Door de optimale grip in droge en natte omstandigheden, is de coating voor vele toepassingen inzetbaar.
  • neopreen: is ontwikkeld als alternatief voor natuurrubber en is het eerste kunstmatige rubber. Het heeft tevens een goede schuurweerstand, maar niet zo goed als nitril of PVC.  Het heeft een goede snijbestendigheid en een uitmuntende vingergevoeligheid. Qua gevoel en flexibiliteit lijkt het erg op natuurrubber. Neopreen biedt een uitstekende weerstand tegen heel veel risicovolle chemicaliën als zuren, alcohol, olie, vet, bijtmiddel, inkt, koelmiddelen, schoonmaakmiddelen en mest. Neopreen is chemisch bestendig en ondoordringbaar voor gassen, dampen en vocht.

Hoofd

Veiligheidshelmen beschermen je hoofd tegen hoofdletsel. Ze worden gebruikt op werkplekken en andere locaties waar mogelijk voorwerpen naar beneden kunnen vallen of waar je makkelijk je hoofd kunt stoten. De veiligheidshelm beschermd tegen letsel bij vallende voorwerpen en bij het stoten tegen harde en scherpe objecten. De weerstand van de helm tegen klappen en stoten is afhankelijk van het materiaal en de constructie van de helm.

Mannen met veiligheidshelm

Gehoor

Harde geluiden kunnen tot permanente beschadiging van het gehoor leiden. Bescherm je oren daarom altijd met goede oordopjes of een volledige gehoorkap. Gehoorverlies of -schade is een van de meest voorkomende industriële letsels. Op de verpakking staan altijd de dempingswaarde en het beschermingsniveau aangegeven. 

Gehoorbescherming is er in verschillende soorten en maten biedt op deze manier voor iedere doelgroep of activiteit een passende oplossing.

Ogen

Bij veel klussen komen splinters, (stof)deeltjes en brokstukken vrij die in je ogen kunnen komen. Dat leidt tot irritatie of permanente beschadiging van het netvlies. Draag daarom altijd een veiligheidsbril. De bril moet strak aansluiten, maar dient rondom voldoende binnenruimte te bieden, zodat ook brildragers hem kunnen gebruiken zonder de eigen bril af te hoeven zetten. Ook moet binnenin goed geventileerd worden tegen het beslaan van het glas. Meestal wordt de bril met behulp van een elastische band vastgehouden op het hoofd.

Het gebruik van veiligheidsbrillen is ingevolge landelijke wetgeving in veel situaties zelfs verplicht.

Luchtwegen

Een stofmasker beschermt je luchtwegen bijvoorbeeld tegen stofdeeltjes die vrijkomen tijdens schuren. Deze deeltjes adem je in en beschadigen je longen. Draag daarom altijd een goed stofmasker. Er zijn verschillende soorten maskers:

  • Onderhoudsvrije maskers
  • Herbruikbare maskers
  • Systemen voor ademhalingsbescherming

Onderhoudsvrije maskers zijn de zogenaamde ‘stofkapjes’. De herbruikbare maskers zijn halfgelaatsmaskers met losse filters die je ook beschermen tegen gassen en dampen. De stofmaskers zijn er in verschillende beschermingsklassen. Deze herken je aan de FFP-codering:

  • FFP1: beschermt je tegen lage concentraties fijnstof en nevel.
  • FFP2: beschermt je tegen gematigde concentraties fijnstof
  • FFP3: beschermt je tegen hoge concentraties fijnstof en nevel. Maar ook tegen metaalrook en vezels.

Zaagkleding

Als je met gereedschap als een kettingzaag of bosmaaier werkt, is goede bescherming heel belangrijk. Hiervoor bestaan speciale veiligheidsmiddelen zoals een zaagbroek en zaagschoenen of zaaglaarzen. Deze broeken en schoenen beschermen je lichaam tegen contact met lopende delen van een tuinmachine. Zodra de machine de stof raakt, loopt hij vast en slaat af. 

* Bij gebruik van een kettingzaag draag je altijd werkschoenen met zaagprotectie en een helm als je boven schouderhoogte zaagt.

Signaalkleding

Op sommige werkplekken is het verplicht om high visibility kleding te dragen. Door de reflectie en opvallende kleur ben je goed zichtbaar op bouwplaatsen en buitenterreinen. Dat maakt een verschil van dag en nacht! Wij hebben diverse kledingstukken om je hierin te voorzien. 

Te herkennen aan veiligheidsnorm ISO 20471 

Signaaljas
Signaaljas