Eropuit met je paard

Paardrijden is hartstikke leuk natuurlijk, maar je kan ook gewoon met je paard lopen of fietsen.

We geven je graag een aantal tips. 

Wandelen met je paard

Waarom wandelen met je paard als je er ook op kunt zitten? Omdat het is goed voor de afwisseling en de band met je paard.

 • Met halster of hoofdstel
  Natuurlijk is wandelen voor je paard goed, omdat hij dan lekker beweegt. Kies een halster of hoofdstel dat goed bij jou én je paard past. Met een hoofdstel heb je vaak de meeste controle. Zorg er ook voor dat je een goed touw  hebt. Niet te kort of te lang, met een goede grip.
 • Op de fiets
  Gaat het lopen met je paard goed? Blijft hij netjes naast je wandelen, zonder dat hij je wilt inhalen of dat hij juist treuzelt en achterblijft? En luistert hij goed? Ga dan eens fietsen met je paard! Je kunt op deze manier langere tochten maken. Ga in het begin niet te ver, bouw het rustig op. Denk eraan dat je een fiets gebruikt met terugtraprem. Want remmen met je handen, terwijl je ook een touw vasthoudt, is niet zo’n goed idee. Het lijkt misschien heel leuk om je door je paard te laten trekken, maar dit is geen goed idee. Als je paard hieraan gewend is, dan wordt het namelijk steeds moeilijker om hem af te remmen. 

Tips voordat je gaat wandelen of fietsen

Je kunt niet zomaar met je paard het erf af. Denk daarom aan de volgende tips voordat je op pad gaat.

 • Oefenen
  Is je paard verkeersmak en al vaker buiten geweest? Dan kun je een klein rondje in de buurt wandelen of fietsen, om te zien hoe je paard op jou in combinatie met het verkeer reageert. Is je paard nog nooit buiten geweest en weet je niet of hij verkeersmak is? Ga dan eerst een paar keer samen met een braaf paard mee naar buiten. Paarden zijn kuddedieren en je paard zal zich meer op zijn gemak voelen als het paard voor hem rustig blijft. Je kunt ook eerst op het terrein oefenen met een rustig rijdende auto die langs je rijdt. Ook is de juiste uitrusting voor je paard belangrijk.

fitte dieren coaches

Veiligheid is enorm belangrijk als je eropuit gaat met je paard. Als mijn paard iets eng vindt, houd ik zijn hoofd naar me toe. Zo kan hij mij niet met zijn schouder aan de kant duwen en houd ik meer controle.

- Lisa, Welkoop Marwijksoord

 • Routes
  Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga dus nooit zomaar op pad in een omgeving die voor jou en je paard onbekend zijn. Stippel een route uit voor jou en je paard. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Kijk goed waar je veilig met je paard kunt wandelen en fietsen, hoe druk de wegen zijn en of er obstakels op de weg liggen.
 • Hieronder vind je enkele mooie paardenroutes:

  Heb je nog vragen? Onze fitte dieren coaches staan voor je klaar in één van onze winkels.

  Waldhausen Zadeldekje - Reflecterend - Neongeel/Zwart

  Waldhausen

  Waldhausen Zadeldekje - Reflecterend - Neongeel/Zwart

  28.95
  Waldhausen Longeerlijn - Soft - 8 meter - Zwart

  Waldhausen

  Waldhausen Longeerlijn - Soft - 8 meter - Zwart

  10.99
  Waldhausen Halstertouw Basic - Paard Halsters - Bruin

  Waldhausen

  Waldhausen Halstertouw Basic - Paard Halsters - Bruin

  6.29
  Waldhausen LED Reflector schoenclip - Verlichting -

  Waldhausen

  Waldhausen LED Reflector schoenclip - Verlichting -

  5.99

  Meer vinden bij Welkoop

  Gezondheid & verzorging
  Gezondheid & verzorging
  Paard en ruiter
  Paard en ruiter
  Stal en weide
  Stal en weide