Eropuit met je paard

Paardrijden is hartstikke leuk natuurlijk, maar je kan ook gewoon met je paard lopen of fietsen.

We geven je graag een aantal tips. 

Wandelen met je paard

Waarom wandelen met je paard als je er ook op kunt zitten? Omdat het is goed voor de afwisseling en de band met je paard. Daarnaast is het niet alleen goed voor je paard, maar ook voor je eigen conditie. Wandelen is erg gezond en je zal merken, hoe vaker je wandelt, des te beter je conditie. 

Met halster of hoofdstel

Natuurlijk is wandelen voor je paard goed, omdat hij dan lekker beweegt. Kies een halster of hoofdstel dat goed bij jou én je paard past. Met een hoofdstel heb je vaak de meeste controle. Zorg er ook voor dat je een goed touw  hebt. Niet te kort of te lang, met een goede grip.

Naast de fiets

Gaat het lopen met je paard goed? Blijft hij netjes naast je wandelen, zonder dat hij je wilt inhalen of dat hij juist treuzelt en achterblijft? En luistert hij goed? Ga dan eens fietsen met je paard! Je kunt op deze manier langere tochten maken. Ga in het begin niet te ver, bouw het rustig op. Denk eraan dat je een fiets gebruikt met terugtraprem. Want remmen met je handen, terwijl je ook een touw vasthoudt, is niet zo’n goed idee. Het lijkt misschien heel leuk om je door je paard te laten trekken, maar dit is geen goed idee. Als je paard hieraan gewend is, dan wordt het namelijk steeds moeilijker om hem af te remmen. 

Wandelen met je paard

Tips voordat je gaat wandelen of fietsen

Je kunt niet zomaar met je paard het erf af. Denk daarom aan de volgende tips voordat je op pad gaat.

Oefenen

Is je paard verkeersmak en al vaker buiten geweest? Dan kun je een klein rondje in de buurt wandelen of fietsen, om te zien hoe je paard op jou in combinatie met het verkeer reageert. Is je paard nog nooit buiten geweest en weet je niet of hij verkeersmak is? Ga dan eerst een paar keer samen met een braaf paard mee naar buiten. Paarden zijn kuddedieren en je paard zal zich meer op zijn gemak voelen als het paard voor hem rustig blijft. Je kunt ook eerst op het terrein oefenen met een rustig rijdende auto die langs je rijdt. Ook is de juiste uitrusting voor je paard belangrijk.

Juist als je nog nooit met je paard een buitenrit hebt gemaakt is wandelen ideaal. Je leert je paard te wennen aan alle geluiden van 'buiten' zoals dat van auto's, fietsers, trekkers en harlopers. Hoe makkelijker je hier voorbij kunt aan de hand, des te beter gaat het als je op je paard zit. 

In het bos of in de berm is vaak wel wat gras te vinden. Je paard wil daar natuurlijk graag een hapje van nemen. Als je fietst kan dit erg vervelend zijn omdat je ineens onverwacht een ruk aan je arm krijgt en zo het evenwicht kunt verliezen. Onhandig voor jou en je paard. Houd je paard daarom kort en trek altijd terug als hij dreigt gras te willen eten. Dit zul je een aantal keer moeten herhalen, maar uiteindelijk zal je paard snappen dat hij door moet lopen.

Routes

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga dus nooit zomaar op pad in een omgeving die voor jou en je paard onbekend zijn. Stippel een route uit voor jou en je paard. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Kijk goed waar je veilig met je paard kunt wandelen en fietsen, hoe druk de wegen zijn en of er obstakels op de weg liggen.

Hieronder vind je enkele mooie paardenroutes:

Veiligheid

Als je gaat wandelen of fietsen met je paard is het natuurlijk belangrijk dat je goed zichtbaar bent. Zowel jij als je paard moeten goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Dit kun je doen door reflectoren op je kleding te plaatsen en bij je paard aan het halster te hangen. Je kunt ook een reflecterend hesje dragen en je paard voorzien van reflecterende bandages en een dekje. 

fitte dieren coaches

Veiligheid is enorm belangrijk als je eropuit gaat met je paard. Als mijn paard iets eng vindt, houd ik zijn hoofd naar me toe. Zo kan hij mij niet met zijn schouder aan de kant duwen en houd ik meer controle.

- Lisa, Welkoop Marwijksoord

Heb je nog vragen? Onze dierspecialisten staan voor je klaar in één van onze winkels.