Kerstboom verzorgen

Een prachtig versierde echte kerstboom is tijdens de feestdagen het stralende middelpunt in huis. Maar hoe houd je de boom gezond en mooi, zonder een vloer vol naalden? Daar vertellen we je meer over in dit artikel.


   In dit artikel:


Kerstbomen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten:

  • Kerstboom met kluit (in pot)

  • Kerstboom zonder kluit

Welke variant je voorkeur heeft is een persoonlijke keuze. Maar welke boom je ook kiest, ze hebben allemaal verzorging nodig. Met een beetje aandacht en liefde kun je lang plezier hebben van je echte boom. 


Kerstboom met kluit verzorgen

Een kerstboom met kluit of in pot is wat duurder, maar gaat ook langer mee. De boom blijft mooier en verliest minder naalden. Ook is een boom met kluit makkelijker te plaatsen. 

  • Laat de boom eerst 24 uur ‘acclimatiseren’ in de garage of schuur. De overgang van buiten naar binnen is anders te groot. Een dagje is genoeg. Hierdoor zal de boom minder snel zijn naalden laten vallen. 

  • Zet de kluit in een ruime pot. Er moet genoeg ruimte zijn voor aarde eromheen. Het is nog beter als je pot gaatjes heeft in de bodem zodat het overtollige water kan weglopen in een lekbak. 

  • Geef je boom veel water. De eerste dagen kan je boom wel een paar liter water per dag opnemen. 

  • Houd de kluit van je boom goed vochtig, maar niet te nat.Een goede kluit is net zo zwaar als de kerstboom zelf. Pak de boom net boven de kluit vast en draai hem horizontaal. Blijft de boom in balans? Dan heb je een goede boom te pakken!


Het voordeel van een kerstboom met kluit is dat je deze na de feestdagen in je tuin kunt planten. Zo kun je ‘m het jaar erop weer gebruiken. Een andere optie om de boom te recyclen is door er houtsnippers van te maken. De snippers kun je weer gebruiken als bodembedekker in je tuin.


Kerstboom zonder kluit verzorgen

Een kerstboom zonder kluit gaat over het algemeen wat korter mee. Qua prijs is deze boom ook goedkoper. Gelukkig kun je wel enkele dingen doen om de levensduur van je boom te verlengen:

  • Zaag 3 tot 5 cm van de onderkant van je kerstboom af en laat de schors zoveel mogelijk zitten. Hierdoor neemt je boom makkelijker water op en blijft hij langer gezond. In onze winkels vind je een gratis zaagservice, waar je je boom op maat kunt laten zagen.

  • Zet je boom thuis meteen in een volle emmer water. Eventueel kun je hier nog wat suiker aan toevoegen voor extra voedingsstoffen. Blijf regelmatig water geven.

  • Laat je boom een dag acclimatiseren in de schuur of garage voordat je hem binnen neerzet. Anders is het temperatuurverschil te groot. 

  • Je boom staat het veiligst in een kerstboomstandaard.


Wil je het helemaal makkelijk maken? Kies dan een kerstboomstandaard met waterreservoir. Zo hoef je er niet iedere dag aan te denken om je boom water te geven.


Algemene verzorgingstips

Zo houd je jouw kerstboom langer mooi:

De beste plek. Zet je kerstboom niet bij de verwarming of in de buurt van de open haard. Ook een plek op de tocht is geen aanrader. Zet je boom op een lichte plek, waar geen direct zonlicht komt. Zo droogt je boom minder snel uit en voorkom je brandgevaar.

Water geven. Een kerstboom heeft een halve liter tot een liter water per nodig. Zorg ervoor dat het waterniveau nooit onder de basis van de boom uitkomt. Zo blijft je boom gezond en heb je minder snel last van naalduitval.

Voeding. Geef je boom voeding voor een extra boost. Je kunt hiervoor wat plantenvoeding toevoegen aan het water. Koop je een kerstboom bij ons? Dan krijg je een gratis pipet met voeding erbij. 

Houd de vorm intact. Sommige mensen knippen het bovenste topje van de boom eraf voor de piek. Doe dit niet. Een boom met kluit zal dit niet overleven. En bij zowel een boom met kluit als gezaagde boom heb je kans dat de naalden snel uitvallen. Laat de takken ook met rust.

Geen kunstsneeuw. Gebruik liever geen kunstsneeuw. Dit is niet goed voor je boom en hierdoor verliest hij sneller zijn naalden.

Alles voor een mooie boom:

House of Seasons - Kerstboomkraag - Naturel

House of seasons

House of Seasons - Kerstboomkraag - Naturel

19.95
Ebertsankey - Gieter - 13 L

Ebertsankey

Ebertsankey - Gieter - 13 L

12.50
Pokon Kamerplanten voeding - Siertuinmeststof - 1 L

POKON

Pokon Kamerplanten voeding - Siertuinmeststof - 1 L

7.25

Welke kerstboom valt niet uit?

Naalduitval komt door veranderde leefomstandigheden. Van binnen naar buiten, van in de grond naar uit de grond. Afhankelijk van het soort boom, verliest de ene kerstboom meer naalden dan de ander.

Schud altijd even aan de boom voordat je hem koopt. Vallen er naalden uit? Dan zal de boom in huis ook veel naalden verliezen. Je kunt dan beter een andere boom uitkiezen.

Kerstbomen die hun naalden goed vasthouden zijn de Nordmann, Omorika en Fijnspar.

Altijd een naaldvaste boom

Bij Welkoop heb je gegarandeerd een boom die tot en met kerst mooi blijft. Zonder naalden onder de boom. Vallen de naalden toch eerder uit? Dan krijg je van ons een nieuwe. Lees hier meer over onze NaaldVastGarantie.


Hoe lang blijft een kerstboom goed?

Een echte kerstboom gaat minstens vier weken mee. Maar hoe lang je boom mooi blijft, is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen verzorging. Een kerstboom blijft een natuurproduct. Gewoon neerzetten en en blijven hopen dat je boom goed blijft, gaat niet werken. Wil je dat je kerstboom lang meegaat dan is het belangrijk om hem met zorg te behandelen.


Meer advies nodig?

Met onze tips geniet jij tot na de kerst van een mooie kerstboom! Kan je wel wat extra hulp gebruiken? Kom gewoon eventjes langs bij een Welkoop in de buurt. Onze medewerkers staan voor je klaar met nog meer tips over het verzorgen van je kerstboom. 

Vind winkel in de buurt