Je paard beschermen tegen vliegen en dazen

Vliegen en dazen zijn zeker in de zomer een veelvoorkomend probleem bij paarden. Dit is niet alleen vervelend voor je paard, de insecten kunnen ook ziektes overbrengen en huidproblemen veroorzaken. Gelukkig kun je veel doen om je paard te beschermen. Hoe? Dat lees je in dit artikel. 

 
    In dit artikel: 

Waarom trekken paarden vliegen aan?

Warmte. Paarden zijn grote dieren die veel warmte uitstralen. Vliegen zijn juist koudbloedige insecten en hebben een warme omgeving nodig om te overleven. Een warm paardenlichaam is de ideale plek voor ze om te rusten en voeden.

Zweet. Paardenzweet bevat zouten en andere stoffen die vliegen lekker vinden. De vliegen zie je vaak rond de ogen, neus en mond. Dit komt omdat paarden juist hier veel zweten.

Mest en urine. Vliegen worden aangetrokken door de geur van mest en urine. Een vochtige paardenstal of paddock is dus een waar paradijs voor ze. 


Wat zijn de gevolgen van vliegen en dazen?

Vliegen en dazen zijn lastig voor je paard. Ze kriebelen en zorgen voor irritatie en ongemak. Maar dat is niet het enige. Insecten kunnen ook andere vervelende gevolgen hebben:

Huidproblemen: De beten kunnen je paard huidirritaties, zoals jeuk, zwellingen en ontstekingen geven. Dit kan leiden tot huidproblemen zoals zomereczeem.

Stress: Sommige paarden raken gestrest en angstig van vliegen die constant om hen heen zoemen.

Overdracht van ziektes: Vliegen en dazen zijn vaak een bron van ziektes. Zoals ziektes veroorzaakt door bacteriën, virussen of parasieten.

Meer kans op verwondingen: Je paard doet er alles aan om de insecten weg te jagen. Hij schudt bijvoorbeeld met zijn hoofd, gaat trappen of in blinde paniek hard rondrennen. Hij kan hierdoor zichzelf en andere paarden verwonden.


7 tips om vliegen en dazen te voorkomen

Vliegen en dazen kunnen het leven van je paard flink zuur maken. Extra belangrijk dus om maatregelen te nemen om deze insecten te bestrijden. Wat kun je doen om jouw paard te beschermen?

Tip 1 Vliegendeken

Een vliegendeken is een van de meest effectieve manieren om je paard te beschermen tegen vliegen en insecten. Een deken bedekt het grootste deel van het lichaam en voorkomt zo dat beestjes bij de huid kunnen komen. 

Wist je dat gestreepte dekens, zoals een zebramotief, dazen en steekvliegen duizelig maken? Zo gaan ze minder snel op jouw paard zitten. 

Bekijk alle vliegendekens



Kies voor een vliegendeken met een zo licht mogelijke kleur. Dit trekt minder dazen aan. Ook is het voor het paard minder warm, omdat lichte kleuren het licht weerkaatsen. 

Tip 2 Vliegenmasker

Een vliegenmasker bedekt de ogen, oren, neus en soms ook de mond van het paard. Hiermee bescherm je hem tegen vliegen en insecten. Je kunt ook kiezen voor een vliegennet. Hiermee bedek je alleen het voorhoofd en de oren.

Bekijk alle vliegenmaskers

Gebruik een borstelblok om voorzichtig de vliegeneitjes van de benen van je paard te halen.

Tip 3 Dazenval

Een dazenval is een apparaat dat speciaal is ontworpen om dazen te vangen. Een dazenval bestaat uit een grote zwarte bal die dazen lokt. De bal warmt op in de zon en lijkt op een aantrekkelijke prooi. Landen de dazen hierop? Dan raken ze verstrikt in een net of val die eronder is bevestigd. Ze kunnen niet ontsnappen en zullen uiteindelijk sterven. 

Een andere optie is dazenvallijm. Deze lijm smeer je op een voorwerp, bijvoorbeeld een zwarte emmer, en hang je op aan de buitenkant van de wei. Door de lijm blijven de insecten vastplakken.

Bekijk alle dazenvallen

Tip 4 Geurspray

Een andere manier om je paard te beschermen is met een geurspray. Deze sprays neutraliseren de geur van je paard. Breng de spray aan op het lichaam of de deken. Let er wel op dat je de spray niet in de ogen of neus sprayt. Een spray werkt vaak maar enkele uren. Je zult dit dus meerdere keren per dag moeten aanbrengen. Houdt je paard er niet van om ingesprayd te worden? Spray het dan eerst op een spons.

Bekijk alle geursprays

Tip 5 Finecto horse

Finecto Horse beschermt tegen mijten, luizen en muggen. Het is heel gemakkelijk te gebruiken, je kunt het gewoon door het voer mengen. Finecto Horse bevat natuurlijke ingrediënten die ervoor zorgen dat jouw paard geurtjes afgeeft via de huid die parasieten afstoten. Zo blijven de vervelende beestjes op afstand. Het fijne aan Finecto Horse is dat het ook goed werkt als je paard veel zweet tijdens het bewegen.

Bekijk Finecto Horse

Tip 6 Houd de omgeving schoon

Hoe schoner in en rondom de stal, hoe minder vliegen en andere insecten. Zij leggen namelijk hun eitjes in de mest. Haal de mest elke dag uit de stal en plaats de mesthoop er niet te dichtbij. Zo voorkom je dat vliegen op de geuren afkomen en blijven hangen op het lichaam van je paard.

Maak voer- en drinkbakken regelmatig schoon met azijn of citroensap. En spoel de bakken hierna goed uit. 

Je kunt ook insectwerende planten rondom de stal, weide en rijbak plaatsen. Dazen hebben een hekel aan citroenmelisse, lavendel, rozemarijn, goudsbloem en kattenkruid.

Dazen zijn gek op warme en zwetende paarden. Spons of spuit je paard daarom af met water als hij nog wat bezweet is voordat je ‘m in de paddock of de wei zet.

Tip 7 Voeding

Ook voeding helpt bij het bestrijden van insecten. Vliegen hebben een hekel aan de geur van knoflook. Geef je paard bijvoorbeeld een knoflook-liksteen of knoflooktablet

Met deze tips verminder je de overlast van beestjes en zorg je ervoor dat je paard zich goed voelt en gezond blijft. 

Alles tegen vliegen en dazen:


Kerbl TaonX Dazenval -

Kerbl TaonX Dazenval -

169.00
Waldhausen Premium - Vliegenmasker Paard - Full - Zwart

Waldhausen

Waldhausen Premium - Vliegenmasker Paard - Full - Zwart

22.95
Edialux VeeRust Super - Anti vlieg spray Paard - 600 ml

Edialux

Edialux VeeRust Super - Anti vlieg spray Paard - 600 ml

16.95

Toch gebeten?

Is je paard gebeten door een insect? Dan is het belangrijk dat je de beet verzorgt om een ontsteking te voorkomen.

  1. Begin met het schoonmaken van de beet en gebruik hiervoor een desinfecterend middel. 
  2. Koel het gebied met een ijszak of een natte, koude doek om de pijn te verlichten. 
  3. Wordt de jeuk erger en neemt de zwelling toe? Vraag dan aan een dierenarts of het veilig is om hydrocortisoncrème op de wond te smeren.
  4. Let goed op de wond om te zien of er geen bacteriële infectie ontstaat. Is dit wel het geval, neem dan direct contact op met je dierenarts.

Hulp nodig? Kom naar de winkel.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je vliegen en dazen bij je paard voorkomt. Heb je verder nog vragen? Kom dan gerust langs bij een Welkoop bij jou in de buurt. Onze dierspecialist staat voor je klaar en helpt je graag verder. 

Vind jouw winkel