6 tips voor een duurzame kerstboom

Een kerstboom in huis: dat hoort echt bij kerstmis! Maar is een boom in huis halen wel zo duurzaam? En moet je gaan voor een echte kerstboom of een kunstkerstboom? Hoe duurzaam je jouw kerst maakt, heb je deels zelf in de hand. Wij helpen je graag een handje en zetten wat tips voor je op een rij. Op naar een duurzame kerst! 


   In dit artikel: 

Echte kerstboom of kunstkerstboom? 

Wat is nu eigenlijk beter voor het milieu: een echte kerstboom of een kunstkerstboom? Dat hangt er bijvoorbeeld van af waar je jouw boom koopt. Maar ook hoe je zelf met je boom omgaat. Dit zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden: 

 • Productie
  Kunstkerstbomen zijn gemaakt van een metalen frame en kunststof naalden. Je kan je wel voorstellen dat het produceren hiervan zijn voetafdruk op het milieu achterlaat. Echte kerstbomen worden gekweekt op speciale plantages. Een boom van 2 meter heeft in totaal zo’n 15 kg CO2 opgenomen. Op dit gebied is een echte boom duurzamer.

 • Transport
  Bij beide soorten bomen is transport een belangrijke factor. Moet een boom verder vervoerd worden, dan is dit slechter voor het milieu. Kijk daarom goed waar jouw boom vandaan komt, of waar je kunstboom wordt geproduceerd. 

 • Levensduur
  Koop je ieder jaar een echte kerstboom? Of doe je jaren met een kunstkerstboom? Na gemiddeld 10 jaar is een kunstkerstboom net zo duurzaam als een echte kerstboom. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om een kerstboom met kluit na gebruik in je tuin te planten. Zo doe je meerdere jaren met een echte boom. 

Tip 1: Koop een echte kerstboom zo dicht mogelijk bij huis

Koop je een echte kerstboom verder dan 25 km van huis? Dan is het vervoer van jouw kerstboom vervuilender dan de teelt, het transport en het wegdoen van je kerstboom bij elkaar. Dit blijkt uit een berekening van Milieucentraal.

Daarom is het verstandig om een kerstboom bij jou in de buurt te kopen. Gelukkig is er altijd een Welkoop bij jou in de buurt. Hier koop je zowel echte kerstbomen als kunstkerstbomen. En met onze NaaldVastGarantie ben je verzekerd van een boom met minder naalduitval.

Kies voor duurzaam

Koop je jouw echte kerstboom bij Welkoop? Dan kies je voor duurzaam: 

 • Voor iedere boom die wij verkopen wordt er minimaal één nieuwe boom geplant. Zo gaan er geen bomen verloren. 
 • Onze bomen worden zorgvuldig gekweekt. Een gemiddelde Nordman is 10-12 jaar oud en groeit vol en sterk. Zo geniet jij thuis van een sterke, volle boom die lang kan staan. 
 • Onze kerstboomkwekers werken met natuurvriendelijke afscheidingen in de vorm van bloemenvelden. Zo vergroten we de biodiversiteit in de kerstboomvelden.

Benieuwd naar ons aanbod? Zoek hier naar een winkel bij jou in de buurt: 

Vind jouw winkel


Tip 2: Of kies voor een goede kunstkerstboom

We kunnen er niet omheen, de productie van een kunstkerstboom is simpelweg vervuilender dan een echte boom. Maar dit effect compenseer je grotendeels door zo lang mogelijk met je kunstkerstboom te doen. Dat is uiteindelijk ongeveer net zo duurzaam als elk jaar een echte kerstboom kopen. 

Gemiddeld gaat een kunstkerstboom 6 tot 10 jaar mee. Kies voor een goede kunstkerstboom waar je jaren mee vooruit kan.

Betaal liever iets meer voor een boom van goede kwaliteit en berg je boom elk jaar na gebruik goed op. Zo voorkom je dat je om de paar jaar een nieuwe boom moet kopen.

Bij Welkoop vind je een ruim aanbod aan goede kunstkerstbomen. Benieuwd? Neem eens een kijkje in ons assortiment:

Bekijk kunstkerstbomen


Tip 3: Plaats een echte boom met kluit in je tuin 

Een milieuvriendelijke keuze is om je kerstboom volgend jaar opnieuw te gebruiken. Kies in dat geval voor een echte kerstboom met kluit. Deze kan je na gebruik gewoon in je tuin planten. Wacht niet te lang na kerst en blijf de boom goed water geven. Zo is de kans groter dat je kerstboom het overleeft. 

Eerst even wennen

Van de warme woonkamer naar een ijskoude tuin is een te grote stap voor je boom. Het is daarom verstandig om je kerstboom vóór het verplaatsen eerst een paar dagen op een koele plek binnenshuis te plaatsen. Bijvoorbeeld in een schuur of garage. Zo kan de boom alvast wennen aan een lagere temperatuur. 


Tip 4: Lever je kerstboom in bij de gemeente

Kan je jouw echte boom niet terug in je tuin planten? De meeste gemeenten halen kerstbomen na de kerst op, of richten plekken in waar je ze naartoe kan brengen. Vaak worden bomen daarna verwerkt tot compost. Jouw kerstboom levert dus voeding voor andere planten. 

Sommige mensen verbranden hun boom na gebruik. Hoe leuk dit ook klinkt: dit is geen duurzame oplossing. Er komen rook en schadelijke stoffen vrij. Laat je boom daarom dus ophalen bij de gemeente of lever deze in. 


Tip 5: Een alternatieve kerstboom 

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om geen kerstboom in je huis te plaatsen. Toch kunnen we ons voorstellen dat je dan een soort leegte voelt. Ja, Mariah Carey zingt door je speakers. En ja, je hebt buiten prachtige kerstverlichting opgehangen. Maar wat is kerst zonder een kerstboom? 

Gelukkig is er een oplossing. Hang bijvoorbeeld je kerstverlichting rondom je kamerplant voor een alternatieve kerstboom. Ook hangplanten kun je heel leuk versieren met verlichting en kerstballetjes. Of knutsel zelf een kerstboom van allerlei spullen die je thuis vindt. Zo maak je jouw kerst niet alleen duurzaam, maar ook origineel! 


Tip 6: Ga voor duurzame kerstversiering

Wist je dat oudere kerstverlichting met gloeilampjes wel 8 keer zoveel stroom verbruiken als ledlampjes? Alleen al daarom is het verstandig om te kijken naar zuinigere kerstverlichting. Weten hoeveel je kan besparen? Lees hier meer over kerstverlichting en stroomverbruik.  

Ook met andere kerstversiering kan je milieuvriendelijk omgaan. Koop je kerstversiering bijvoorbeeld eens tweedehands. Ook een leuk idee: ruil je decoratie eens met vrienden, collega’s of familie. Zo geniet je elk jaar duurzaam van nieuwe kerstversiering! 


Een duurzame kerst begint bij Welkoop

Het is belangrijker dan ooit om een bijdrage te leveren aan een schonere aarde. Ook tijdens kerstmis is dit goed mogelijk. Door verstandig om te gaan met je kerstboom bijvoorbeeld, en door het gebruiken van energiezuinige kerstverlichting. 

Bij Welkoop vind je alles voor een duurzame kerst. Denk aan echte kerstbomen met en zonder kluit, en kunstkerstbomen van goede kwaliteit. Benieuwd naar ons aanbod? Er is altijd een Welkoop bij jou in de buurt

Vind jouw winkel