Broedende kip en kuikentjes

Een nest met jonge donzige kuikentjes is heel erg leuk. Maar kleine kuikentjes worden groot. Dus bedenk goed wat je met de kuikentjes wilt doen.

Broedende kip

Een broedse kip legt geen eieren meer en zit vaak lang in het legnestje. Ze maakt typische kloekgeluidjes en eet weinig. Ook heeft ze een verdedigende houding: kop omlaag, kont omhoog, omhoogstaande veren en de vleugels iets van het lichaam af.

Natuurlijk broeden

Dit is de makkelijkste manier om kuikens te krijgen en groot te brengen. Zodra een kip broeds is, leg je er eieren onder en verder regelt ze alles zelf. Houd de hen op een rustige plaats apart van de rest, zodat ze niet gestoord wordt. Een groot ras kan maximaal 12 van haar eigen eieren uitbroeden. Bij krielkippen zijn dat maar 8 tot 10 eieren. Belangrijk is dat de eieren altijd onder de kip liggen om warm te blijven. Eén keer per dag haal je haar 10 tot 20 minuten van het nest. Dan kan ze even eten, drinken en haar behoefte doen. De eieren koelen ondertussen even af, maar dat is goed voor de weerstand van de kuikens. 

Andermans ei?

Een hen accepteert broedeieren van elk ras. Ze weet niet beter dan dat het haar eigen kroost is. Zelfs kwartel- of fazanteneitjes broedt ze zorgvuldig uit om daarna het jonge grut op te voeden.

De geboorte

Broeden duurt normaal gesproken 21 dagen. Maar soms komen eieren eerder of later uit. Zodra een kuiken begint te piepen in het ei duurt het niet lang meer voordat hij zich een weg naar buiten pikt. Dit doet hij met een speciale eitand op het snaveltje. Na de geboorte verdwijnt deze tand verdwijnt weer. Het kapot pikken van de schaal is een heel karwei voor het ongeboren kuiken. Daarom rusten de kuikentjes na het eerste gaatje vaak wel een paar uur voor ze verder pikken. De geboorte duurt soms wel een etmaal. De eerste 24 uur zie je de kleintjes niet vaak. In die periode hebben ze alleen de warmte van de moederkloek nodig.

Broedmachine

Je kunt de eieren ook uitbroeden met een broedmachine. Zo bepaal je zelf wanneer de eieren uitkomen. De ideale temperatuur is 37,8 graden. Naast de temperatuur is de luchtvochtigheid heel belangrijk. Keer de eitjes zeker twee keer per dag en laat ze dagelijks afkoelen. Dat is goed voor de weerstand van de kuikens. Als de kuikens geboren zijn, laat je ze nog 24 uur in de broedmachine om te drogen en op krachten te komen. Dan hebben ze nog geen voer en water nodig. Je hoeft ze alleen maar te verwarmen met een infraroodlamp. Zo groeien de kuikens op met een natuurlijk dag- en nachtritme.

Infraroodlamp voor kuikens

Kuikens die uit een broedmachine komen, moet je verwarmen met een infraroodlamp. Deze lamp geeft geen licht maar warmte. Verwarm het hok de eerste week tot 38 °C en verlaag de temperatuur langzaam naar 35 °C. Vanaf de tweede week verlaag je de temperatuur wekelijks met 2 graden door de lamp hoger te hangen. Na 2 tot 3 weken kunnen de kuikens al naar hun uiteindelijke hok. Laat de infraroodlamp nog 4 weken hangen tot je de gemiddelde buitentemperatuur bereikt. Verwarm de kuikens daarna alleen nog in koude nachten. Liggen de kuikens recht onder de lamp boven op elkaar? Dan hebben ze het koud. Liggen ze in een wijde cirkel om de lamp heen? Dan is de temperatuur te hoog.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.