Zomerbollen planten

Meer kleur in je tuin? Met bloembollen kan je vrijwel het hele jaar genieten van een prachtige tuin. Vroeg in het voorjaar, maar ook in de zomer. In dit artikel lees je alles over zomerbollen planten.


  In dit artikel:

Wanneer zomerbollen planten?

De meeste zomerbollen plant je na de laatste nachtvorst. Wil je het helemaal zeker weten? Kijk voor het exacte plantmoment op de verpakking van je bloembol. Bekende zomerbollen zijn bijvoorbeeld:

 • Iris
 • Lelies 
 • Dahlia's
 • Gladiolen


Naast zomerbollen bestaan er ook voorjaarsbloeiende bloembollen. Die plant je een stuk vroeger, nog vóór de eerste vorst. Meer weten over deze bollen? Lees hier alles bloembollen planten.

Altijd genieten van kleur in je tuin? Kies voor bollen die in verschillende periodes groeien. Door slim te combineren, geniet je maandenlang van een prachtig bloemenperk!


Hoe zomerbollen planten?

Het planten van zomerbollen verschilt niet veel van andere bloembollen. Je doet het in drie simpele stappen: 

 • Maak de grond een beetje los. Wroet de aarde los met je handen. Bloemen groeien beter in een luchtige grond.
 • Maak een gat in de grond. Een handige vuistregel: maak het gat twee keer zo diep als de bol. Maar sommige zomerbollen hoeven niet zo diep. Kijk op de gebruiksaanwijzing op de verpakking wat de beste diepte is voor je zomerbollen.
 • Plant de bol in het gat. Met het kopje naar boven komt je bloem het makkelijkst boven de grond. Maar maak je geen zorgen. Ook met het kopje aan de onderkant vindt hij zijn weg wel omhoog. Voelt de grond droog? Geef dan direct wat water zodat de grond licht vochtig blijft. 

Zomerbollen kan je ook in pot planten. Volg in dat geval dezelfde stappen. Gebruik een pot met gaten in de bodem, zodat het water kan weglopen. En gebruik verse potgrond tot circa 15 cm onder de rand.

Probeer eens een bloembollenlasagne. Plant verschillende soorten bloembollen op verschillende diepten. Zo heb je het hele seizoen bloemen in verschillende kleuren. Leuk voor wat meer pit in je tuin!

Handig voor bij het planten:

Welkoop Bollenplanter - Bollenplanters -

Welkoop

Welkoop Bollenplanter - Bollenplanters -

4.95
Welkoop Eenjarige bloeiers Universeel - Potgrond - 40 L 2e Halve Prijs

Welkoop

Welkoop Eenjarige bloeiers Universeel - Potgrond - 40 L

6.75
KIXX Fresh Fruit - Tuinhandschoenen - Wit - 8 2e Halve Prijs

Kixx

KIXX Fresh Fruit - Tuinhandschoenen - Wit - 8

4.25
Ebertsankey - Gieter - 10 L

Ebertsankey

Ebertsankey - Gieter - 10 L

9.50

Waar kun je zomerbollen planten?

Zomerbollen kan je overal kwijt. Heb je geen (grote) tuin? Geen probleem, ook op je balkon of op je terras staan ze hartstikke leuk. Wij zetten wat tips voor je op een rijtje:

 • Plant zomerbollen in een plantenbak of pot. 
 • Verspreid de bollen in je border. 
 • Zet zomerbollen in groepjes bij elkaar in je tuin.


Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Je kan het zo gek maken als je zelf wil. Denk aan het planten van je zomerbollen in patronen. Sorteer de bollen op kleur en maak mooie figuren in je tuin. 

Verdeel de bloembollen waar je ze wil hebben. Laat ze vervolgens liggen waar ze terechtkomen. Dit geeft een authentieke uitstraling.Zomerbollen kopen bij Welkoop

Bij Welkoop kies je uit een breed aanbod zomerbollen. Moeite met kiezen? Ga dan voor onze bloembollenmixen. Verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren. Tip: veel bloembollen zijn verkrijgbaar in een handig kistje of tasje. Leuk om weg te geven als cadeau. 

Koop je zomerbollen online of bij een Welkoop bij jou in de buurt. En ben je op zoek naar tips en inspiratie? Onze tuinspecialist denkt graag met je mee en geeft je advies op maat.

Vind jouw winkel