Water geven in je tuin

In de zomer kan je tuin wel een steuntje in de rug gebruiken. De droogte in combinatie met de zon zorgt ervoor dat je bodem uitdroogt. Daarom is het belangrijk om je gazon en je tuinplanten goed water te geven. Maar hoe doe je dit efficiënt? En hoe zorg je ervoor dat je tuin genoeg water krijgt tijdens je vakantie?


   In dit artikel: 

Planten water geven 

Zorg dat je tuinplanten in de zomer genoeg water krijgen. Geef liever één keer per week lang water dan elke dag kort water. Zo zorg je ervoor dat het water dieper de grond in trekt en dat de wortels beter groeien. 

Focus je bij het water geven op de grond en niet op de plant zelf. Water op bladeren verdampt namelijk sneller. Goed richten is daarom belangrijk. 

Hoeveel water tuinplanten nodig hebben? Dat verschilt per plant. Sommigen houden van veel water, anderen kunnen best een tijdje zonder. Kijk daarom goed op het etiket hoeveel water jouw planten nodig hebben. Twijfel je? Vraag gerust advies bij een Welkoop bij jou in de buurt. Onze tuinspecialisten staan altijd voor je klaar met tips op maat.

Alles om je planten water te geven:

Ebertsankey - Gieter - 10 L 15% Korting

Ebertsankey

Ebertsankey - Gieter - 10 L

9.50 8.08
Gardena AquaRoll Set M - Slangenwagen - 20m

Gardena

Gardena AquaRoll Set M - Slangenwagen - 20m

84.50
Gardena Roll-up M/L  - Wandslangenbox - 25m

Gardena

Gardena Roll-up M/L - Wandslangenbox - 25m

165.00
Gardena Pistoolbroes Classic -

Gardena

Gardena Pistoolbroes Classic -

17.75

Gazon water geven

In droge periodes is het belangrijk om je gazon goed water te geven. Je blijft dan genieten van een mooie groene grasmat. Bewater liever één keer langer in de week dan drie keer kort. Het water trekt dan beter de grond in en wortels kunnen dieper groeien.

Wanneer water geven? 

Geef je gazon bij voorkeur water in de ochtend, als de zon nog niet schijnt. Liever in de avond? Sproei dan net na zonsondergang. Dan krijgt het water de tijd om de grond in te trekken als de avond valt. Een nat gazon in de nacht trekt namelijk schimmels en ziekten aan.

Alles over gazon water geven

Alles om je gazon water te geven 

Bij Welkoop vind je alles om je gazon water te geven. Een zwenksproeier verdeelt het water gelijkmatig over je gazon. In onze webshop en winkels vind je zwenksproeiers voor oppervlakten van 90 tot 350 m2. Of kies voor een waterbesparende druppelslang.

Gardena  AquaZoom - Zwenksproeier - Medium

Gardena

Gardena AquaZoom - Zwenksproeier - Medium

42.95
Rehau Druppelslangset - 15 m

Rehau

Rehau Druppelslangset - 15 m

24.95
Gardena AquaRoll Set S - Slangenwagen - 20m

Gardena

Gardena AquaRoll Set S - Slangenwagen - 20m

59.50
Gardena Multibroes - Pistoolbroes -

Gardena

Gardena Multibroes - Pistoolbroes -

29.75

Automatisch water geven

Hoe geef je jouw tuin water als je op vakantie bent? Je kan het natuurlijk aan je buren vragen. Maar het is makkelijker om gebruik te maken van een automatisch bewateringssysteem. 

Bij Welkoop vind je verschillende watersystemen van Rehau. De bewateringsklok van Rehau sluit je aan op je (buiten)kraan. Deze sluit je vervolgens aan op je tuinslang. Je kunt hem nu instellen op een interval naar keuze. 

Op die manier krijgt jouw gazon of border ook water als jij weg bent. Hiermee voorkom je dat je tuin helemaal is verdord wanneer je terugkomt van vakantie. Wel zo prettig! 

Alles om automatisch water te geven:

Rehau Bewateringsklok -

Rehau

Rehau Bewateringsklok -

51.95
Rehau - Bewateringscomputer - 50% Korting

Rehau

Rehau - Bewateringscomputer -

62.50 31.25
Rehau Druppelslangset - 15 m

Rehau

Rehau Druppelslangset - 15 m

24.95
Rehau Druppelslangset - 50 m

Rehau

Rehau Druppelslangset - 50 m

69.95

Water besparen

Door slim om te gaan met water bespaar je jaarlijks op je waterrekening én zet je jezelf in voor een beter milieu. Zeker in tijden van droogte is het belangrijk om efficiënt te bewateren. Maar hoe doe je dat? Wij zetten een paar tips voor je op een rijtje.

Maak gebruik van een druppelslang

Wist je dat je met een druppelslang tot wel 70% water bespaart in vergelijking met andere sproeiers? Je kan deze slangen zowel boven- als ondergronds gebruiken. Handig om bijvoorbeeld je border van water te voorzien. Houd de slang op zijn plek door pennen te gebruiken. De druk kun je regelen met een drukregelaar.

Bekijk druppelslangen

Regenwater opvangen

Een gemiddeld huishouden in Nederland sproeit jaarlijks 2.000 liter drinkwater weg in de tuin. Eigenlijk hartstikke zonde! Bespaar op je water door je tuin regenwater te geven. Dat is beter voor je portemonnee én voor je tuin. Regenwater bevat namelijk nauwelijks kalk en heeft al de juiste temperatuur. Zo schrikken je planten er minder van.

Regenwater opvangen is heel makkelijk. Het enige wat je nodig hebt is een regenton die je kan aansluiten op je dakgoot. Vervolgens tap je het regenwater eenvoudig in een emmer of gieter. Zelf aan de slag met regenwater opvangen?

Alles over regenwater opvangen

Regenwater opvangen in je tuin:

Nature - Regenton - Zwart - 120 L

Nature

Nature - Regenton - Zwart - 120 L

54.95
Nature standaard Regenton - Zwart

Nature

Nature standaard Regenton - Zwart

29.95
Nature - Vulautomaat voor Regenton Ø8,5cmx17,5cm -

Nature

Nature - Vulautomaat voor Regenton Ø8,5cmx17,5cm -

13.95
Nature - Losse regentonkraan - Zwart

Nature

Nature - Losse regentonkraan - Zwart

9.95
Voorkom verdamping

Zorg dat het water zo veel mogelijk in de grond blijft. Lege plekken in je border? Daar kan je bodembedekkende planten laten groeien. Of strooi bodembedekkers zoals boomschors of cacaodoppen. Hiermee voorkom je dat het water verdampt uit je grond. 

Juiste plant op de juiste plek

Zet dorstige planten in de schaduw en geef planten die goed tegen droogte kunnen juist een droge plek. Zo bespaar je eenvoudig water. Twijfel je over welke plant je het beste waar kunt zetten? Kom dan langs bij een Welkoop bij jou in de buurt. Wij helpen je graag verder! 

Meer tips over je tuin bewateren in tijden van droogte? 

Bekijk hier 8 tips tegen droogte in je tuin. 


Hulp nodig? Kom naar de winkel. 

Na het lezen van dit artikel weet je alles over het water geven in je tuin. Heb je persoonlijk advies nodig? Kom dan gewoon even langs bij een winkel bij jou in de buurt. Onze tuinspecialisten staan altijd voor je klaar met tips op maat. Samen helpen we je aan een gezonde tuin!