Mos uit gras verwijderen

Mos is lekker zacht en heeft een mooie groene kleur. Toch zie je mos niet graag in je gazon. Het verspreidt zich snel en verdringt je gras. Heb jij last van mos in je gazon? Er zijn verschillende manieren om mos uit je gras te verwijderen. Je leest er meer over in dit artikel.


    In dit artikel: 


Doe de gratis grondtest

Een mooi gazon begint bij de bodem. Hoe zit dit bij jouw tuin? Kom naar een winkel in de buurt voor een gratis grondtest. Neem daarbij een bakje grond mee. Je krijgt direct persoonlijk advies van onze tuinspecialist. Zo houd je jouw gazon in topconditie!

Lees meer


Wat is mos?

Mos is een verzameling van kleine planten (spoorplantjes) die heel dicht tegen elkaar aan groeien. De wind verspreidt de zaadjes van het mos. Hierdoor vind je mos op allerlei plekken: in gras, op het terras, hout of meubels. Mos groeit snel en is hardnekkig. Je ziet het vooral op vochtige plekken waar weinig zonlicht is. Er zijn allerlei verschillende soorten mos, wel meer dan 2000. In het gazon vind je vooral deze drie soorten:

  • Plukken
  • Kussens
  • Gazonvreters

Plukken en kussens zijn geen groot probleem. Je kunt ze gemakkelijk met de hand weghalen. Je kunt ze ook laten zitten, want ze kunnen niet veel schade aanrichten aan je gazon. Gazonvreters zijn een ander verhaal. Dit type mos moet je snel bestrijden, anders neemt het de overhand.

Vaak zien we onkruid als de grootste vijand. Maar mos komt juist veel vaker voor in een gazon dan onkruid. Waarom is mos zo vervelend voor je grasmat? Mos verdringt je gras. Waar mos groeit, kan gras niet groeien. Mos vormt een dikke laag bovenop het gras. Deze dikke bovenlaag houdt al het water vast. Hierdoor droogt je gras uit en kan het niet groeien. Ook kan het gras niet wortelen. Het water dat hiervoor nodig is bereikt namelijk de graswortels niet.

Oorzaken van mos in je gazon

Mos is een veelvoorkomend probleem in gazons. Het mos snel weghalen is geen probleem. Maar mos voor altijd verwijderen is lastiger. Dit lukt vaak pas als je de oorzaak van de mosgroei aanpakt.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van mos in je gazon:

  • Te veel schaduw. Mos houdt van een vochtige en donkere omgeving. Ligt je gazon grotendeels in de schaduw? Dan heb je sneller last van mos. Gras groeit juist slecht op dit soort plekken. Hierdoor kan mos gemakkelijk terrein winnen. 

  • Slechte conditie. Is je gazon in slechte conditie, dan heeft mos alle ruimte om toe te slaan. Goed onderhoud van je gazon is daarom belangrijk. Hoe gezonder je gras, hoe beter het groeit en hoe minder kans mos krijgt.

  • Te kort maaien. Bij te kort maaien verliest het gras zijn belangrijke toplaag. Deze laag zit vol voedingsstoffen voor je gras. Als je dit wegmaait, verzwakt je gazon. Het mos krijgt veel ruimte en licht om te groeien en breidt zich steeds verder uit.

    Stel in de herfst je grasmaaier in op de middelste stand. Zo weet je zeker dat je het gras niet te kort maait.


  • Zure grond. Mos is gek op een zure bodem. Dit in tegenstelling tot gras. In zure grond krijgt je gras te weinig voeding en groeit het niet goed. Hierdoor kan mos gemakkelijk zijn gang gaan.

  • De bodem is te nat. Op vochtige grond doet mos het erg goed. Je gras verzwakt juist en dit biedt mos weer extra kans.

Mos verwijderen

Zit er mos op je gazon? Haal dit dan zo snel mogelijk weg. Hoe langer je wacht, hoe meer kans het mos krijgt om zich uit te breiden. Verwijder het mos als de grond niet bevroren is en er geen zware regen wordt verwacht. 

Hoe verwijder je mos uit het gazon?  Dit kan op twee manieren. 

Met een bestrijdingsmiddel
Je verwijdert mos snel met een mosbestrijdingsmiddel. Sommige middelen werken ook meteen tegen onkruid of groene aanslag. Lees vooraf goed de gebruiksaanwijzing. Een bestrijdingsmiddel is een tijdelijke oplossing.

Bekijk alle bestrijdingsmiddelen


Goed onderhoud
Voor altijd afrekenen met mos doe je door je gazon goed te verzorgen. Als je gras gezond is, heeft mos minder kans om zich in je gazon te nestelen. Hoe pak je dit aan?

  • Kalken. Door kalk te strooien maak je de grond minder zuur en wordt je gazon minder aantrekkelijk voor mos. Je gras neemt voedingsstoffen beter op. Het mos droogt uit, kleurt bruin en zal verschrompelen. Lees hier meer over het kalken van je gazon.

  • Bemesten. Bemest je gazon met organische meststoffen. De ingrediënten hiervan werken tegen mos. Binnen drie weken zal het mos verkleuren, geel worden en afsterven. Tegelijkertijd wordt je gazon door de mest sterker en gaat het gras groeien. Lees hier meer over het bemesten van je gazon.
  • Verticuteren. Door schaduw, mos en onkruid kan er een soort viltlaag bovenop je gazon ontstaan. Door te verticuteren haal je deze laag inclusief de wortels van het mos weg. Zo krijgt mos voorlopig geen kans. Lees hier meer over het verticuteren van je gazon.
Alles voor een mosvrij gazon:

Luxan IJzersulfaat  - Voor gazons - 1 kg

Luxan

Luxan IJzersulfaat - Voor gazons - 1 kg

12.20
Pokon Mos Weg! - Gazonmeststof - 150 m²

POKON

Pokon Mos Weg! - Gazonmeststof - 150 m²

39.95
DCM Naturapy Gazon Concentraat - Mos in gazon - 1 L

DCM

DCM Naturapy Gazon Concentraat - Mos in gazon - 1 L

30.50

Mos in je gazon voorkomen

Voorkomen is beter dan bestrijden. Door je gazon goed te verzorgen, geef je mos minder kans. Dit betekent het gras op tijd verticuteren, bemesten, kalken, water geven en maaien. Je kunt eigenlijk geen van deze taken overslaan. Zo houd je het gazon mooi en gezond.

Eventueel kun je het gazon afdekken met een mulchlaag. Dit is een laag organisch materiaal die de ondergrond beschermt tegen mos en onkruid. Lees meer over mulchen.

Ligt je gazon in de schaduw? Kies dan voor graszaad dat het goed doet op donkere plekken. Veroorzaken bomen en struiken de schaduw op je gazon, snoei deze dan regelmatig. Zo zorg je dat er zoveel mogelijk zonlicht op je gazon valt. 

Is je grond erg vochtig, dan is het gazon beluchten de oplossing. Dit kan je doen met een riek of prikrol. Hiermee prik je kleine gaatjes in de bodem. Zo komt er meer zuurstof, water en licht in de bodem en bij de wortels.


Ontvang het hele jaar gratis tips

Altijd een strak en mooi gazon? Meld je dan gratis aan voor onze Gazonwekker. Ontvang het hele jaar door tips op het juiste moment. En wees direct op de hoogte van kortingen en acties. 

Zo weet jij altijd wanneer het tijd is om te: 

✔️Bemesten

✔️Kalken

✔️Verticuteren

Zet nu jouw Gazonwekker voor een mooi gazon:

Je ontvangt maximaal 12 mails per jaar. Afmelden kan op ieder moment.