Hamster

Hamsters zien er met hun bolle wangetjes en zachte vacht schattig uit. Het zijn leuke huisdieren. Houd er wel rekening mee dat het nachtdieren zijn. Net als in het wild worden ze pas tegen de avond actief. Bedenk goed of dit past bij je ritme.

Hamster als huisdier

Een gezonde hamster wordt 2 tot 3 jaar oud. Een hamster die je alleen houdt, heeft meer aandacht nodig dan 2 of meer hamsters samen. Houd er wel rekening mee dat er allerlei soorten hamsters zijn. Niet alle soorten kun je samen houden. 

Soorten hamsters

Syrische hamster of goudhamster

Dit soort wordt het meest gehouden in Nederland. Syrische hamsters worden vrij groot, zo’n 15 tot 18 centimeter lang. Ze hebben geen behoefte aan gezelschap. De kans is groot dat ze gaan vechten. Aandacht van mensen waardeert hij wel. Hij knuffelt graag, wordt snel tam en bijt niet snel. 

Russische dwerghamster

De Russische dwerghamster is de meest gehouden dwergsoort. Dat komt door zijn vriendelijke karakter. Van nature is de Russische dwerghamster wel een beetje angstig. Bij gevaar gaat hij op zijn rug liggen en in echte noodgevallen zal hij bijten. Deze soort wordt snel tam en kun je het beste alleen houden, met soortgenoten draait het snel uit op vechten.

Roborovski dwerghamster

Dit is de kleinste soort. Hij wordt 7 tot 9 centimeter lang. De Roborovski houdt niet van knuffelen. Hij is vliegensvlug en moeilijk te pakken. Ze zijn wel leuk om naar te kijken. Vooral ’s avonds zijn ze erg actief. De Roborovski leeft graag samen met soortgenoten, zodra ze alleen zijn worden ze snel eenzaam. 

Chinese dwerghamster

De Chinese dwerghamster is schuwer dan andere soorten. Hij is lastig aan soortgenoten te koppelen en is daarom het beste alleen te houden. Hij heeft een langer staartje dan de andere soorten. 

Campbelli dwerghamster

Deze hamster kun je in goed in een groep houden, bij voorkeur wel uit hetzelfde nest. Ze vechten dan wel even om de rangorde te bepalen. Als dat duidelijk is, keert de rust terug. Buiten de kooi zijn ze meestal lief, het zijn echte knuffelaars. In de kooi kunnen ze wel eens van zich afbijten om hun territorium te beschermen. 

Huisvesting

Hamsters houden van knagen. Koop daarom een hamsterhok dat hier tegen kan. In de natuur leven hamsters grotendeels ondergronds. Ze houden daarom van loopgangen en maken overal kamertjes. Daar slaat hij zijn voer op en doet er graag een dutje. Een hamster doet zijn behoefte in een hoekje van de kooi. Maak de plek regelmatig schoon, dan hoef je de kooi maar een keer per week helemaal schoon te maken. Zorg ook dat de kooi niet op de tocht staat. 

Inrichting 

Hamsters worden enthousiast van een bloempotje met opening en er zijn allerlei leuke schuilplaatsjes te koop. Leg op de bodem houtkrullen en zacht materiaal zoals hennep en papiersnippers. Hier maken ze graag een nestje van. Ook met een looprad doe je ze een plezier. Staat de kooi op een slaapkamer? Koop dan een geruisloos rad.

Hamstervoer en gezondheid

Hamsters zijn omnivoren. Dat betekent dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel nodig hebben. Geef je hamster onbeperkt hooi en vul dit aan met volledig hamstervoer. Zorg ook dat er altijd vers water staat. Je kunt hem verwennen met insecten, meelwormen, knabbelstaafjes en stokjes van wilgen- of fruitbomenhout om zijn gebit gezond te houden. Hamsters verzamelen hun voedsel. Ze lusten graag een stukje fruit of groente, maar geef niet te veel. Let ook op dat vers voedsel niet gaat schimmelen. 

Optillen

Maak hamsters overdag niet wakker. Ze kunnen schrikken en bijten. Wil je je hamster overdag toch wakker maken? Maak hem dan voorzichtig wakker met iets lekkers. Pak je hamster nooit plotseling van boven op. Ook daar schrikt hij van.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Beoordelingen door onze klanten:

Wellicht ook interessant voor u
Vitakraft Kräcker 2 in 1 - Hamstersnack - Fruit - 2 stuks

Vitakraft

Vitakraft Kräcker 2 in 1 - Hamstersnack - Fruit - 2 stuks

3.19
Quiko Pet Bed - Nestmateriaal - 50 gram

Quiko

Quiko Pet Bed - Nestmateriaal - 50 gram

2.39
Beeztees Hamstertent Vierkant  - Hamsterspeelgoed - Multicolor - 9 X 9 X 9 cm

Beeztees

Beeztees Hamstertent Vierkant - Hamsterspeelgoed - Multicolor - 9 X 9 X 9 cm

7.29 5.00
SAVIC Spelos - Hamsterkooi - 59 X 37 X 26 cm

Savic

SAVIC Spelos - Hamsterkooi - 59 X 37 X 26 cm

39.95