Hortensia snoeien: wanneer en hoe?

Hortensia's zijn prachtige planten die voor kleur zorgen in je tuin. Maar ze hebben wel wat aandacht nodig. Door ze elk jaar te snoeien zorg je dat ze mooi teruggroeien én dat de plant niet te groot wordt. Maar waar moet je op letten?


   In dit artikel: 

Waarom hortensia snoeien?

Hortensia’s zijn snelle bloeiers. Soms worden ze wel 1,5 tot 3 meter hoog! Om te voorkomen dat je hortensia’s al je andere planten overschaduwen, is het dus belangrijk om ze op tijd te snoeien. 

Maar er zijn ook andere redenen om te snoeien. Snoeien bevordert namelijk de groei van nieuwe bloemen en takken. Vergeet je dode of oude bloemen te verwijderen? Dan belemmert dit de groeien van nieuwe bloemen. Door te snoeien zorg je ervoor dat de plant genoeg energie heeft om nieuwe takken en bloemen aan te groeien.

Wanneer hortensia snoeien?

De beste periode om je hortensia te snoeien is kort na de winter of in het vroege voorjaar. Zo rond maart en april

Bekijk voordat je gaat snoeien het weerbericht van vandaag én de komende dagen. Het is belangrijk om na de vorst te gaan snoeien. Gaat het vriezen nadat je hebt gesnoeid? Dan kunnen de snoeiwonden beschadigd raken en is je plant eerder vatbaar voor ziekten en plagen. 


Welke hortensia heb ik? 

Bekijk voordat je begint welk type hortensia je hebt. Hoe je jouw hortensia moet snoeien en welk gereedschap je gebruikt hangt namelijk af van welke soort je hebt.

Over het algemeen heb je twee soorten hortensia’s: op oude knoppen en op nieuwe knoppen.

Hortensia op oude knoppen

Bloemen groeien op knoppen die de hortensia in het jaar ervoor heeft gevormd.

Voorbeelden:

 • Boerenhortensia
 • Eikenbladhortensia
Hortensia op jonge knoppen

Bloemen groeien op knoppen die de hortensia dit jaar heeft gevormd.

Voorbeelden:

 • Pluimhortensia
 • Sneeuwbalhortensia

Welk snoeigereedschap voor hortensia’s? 

Goed snoeigereedschap is het halve werk. Dat geldt ook als je hortensia’s gaat snoeien. Kies een compacte snoeischaar die goed in de hand ligt. Waar moet je verder rekening mee houden? 

Scherpte 
De scherpte is belangrijk. Heb je een bot mes? Dan ontstaan er rafelige randjes na het snoeien. Dit is een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Daarmee maak je jouw plant nog kwetsbaarder voor ziekten en plagen. 

Oude of nieuwe knoppen? 
Heb je een hortensia die bloeit op oud hout? Ga dan voor een snoeischaar met aambeeld. Deze bestaat uit een scherp mes en een stomp gedeelte (het aambeeld). De tak die je moet snijden ligt hierdoor goed vast in de schaar en je kan meer kracht zetten. 

Jong hout knip je het best met een snoeischaar met papegaaibek. Deze snoeischaar heeft twee scherpe messen en is geschikt voor het snoeien van jong hout en verse scheuten. 

Snoeischaren koop je eenvoudig online of in één van onze winkels. Bestel je online? Vanaf € 40,- bezorgen wij gratis bij jou thuis. 

Snoeigereedschap voor hortensia's
WOLF-Garten RS 2500 Comfort Plus - Aambeeld Snoeischaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten RS 2500 Comfort Plus - Aambeeld Snoeischaar - Rood

24.50
WOLF-Garten RR 2500 Comfort Plus - Snoeischaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten RR 2500 Comfort Plus - Snoeischaar - Rood

19.75
Freund 2002 - Professionele Snoeischaar -

Freund

Freund 2002 - Professionele Snoeischaar -

39.95
Felco Model 2 - Snoeischaar - Rood

Felco

Felco Model 2 - Snoeischaar - Rood

64.95

Hortensia op oude knoppen snoeien 

Heb je een boerenhortensia in je tuin? Dan hoef je niet echt te snoeien. Het enige klusje is het wegknippen van uitgebloeide bloemen. Soms kan het wel handig zijn om te snoeien. Bijvoorbeeld wanneer je hortensia te groot wordt. Op het gesnoeide deel zullen dit jaar geen bloemen groeien. 

Zo snoei je jouw hortensia in twee snappen:

 1. Bloemen afknippen
  Knip de hortensiabloemen af net boven de gegroeide knoppen. Op deze knoppen groeien komend seizoen nieuwe bloemen. Zo geniet je in de zomer van een mooie bloeiende plant.

 2. Oude takken snoeien
  Knip ongeveer één derde van de oude takken tot 10 cm boven de basis van de plant. Kies voor dode takken, de oudste twijgen en de allerhoogste takken. Hier groeien dit jaar geen nieuwe bloemen. Zo houd je de groei van je plant in toom.

Hortensia op nieuwe knoppen snoeien 

Bloeit je hortensia op nieuwe knoppen? Snoei dan op ongeveer 10 cm boven de basis. Na het snoeien vormt de hortensia nieuwe takken. Vanuit hier groeien nieuwe bloemen in de zomer. Heb je straks weer een tuin vol kleur! 

Wil je een hogere plant? Snoei dan de takken wat hoger af. Zo groeit je plant meer de hoogte in.


Aan de slag met snoeien!

Je weet nu hoe en wanneer je jouw hortensia moet snoeien. Het belangrijkste is om te weten welk type hortensia je hebt. Op basis daarvan knip je enkel de bloem of een groot deel van de steel af.  

Kom je er niet helemaal uit? Kom dan gewoon even langs bij een winkel bij jou in de buurt. Onze tuinspecialisten staan voor je klaar om je te helpen met tips en advies op maat. Zo zorgen we er samen voor dat jouw tuin in de zomer weer gaat stralen. Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel