Gras zaaien: hoe en wanneer?

Misschien wil je een nieuw gazon aanleggen. Of heb je kale plekken op je huidige gazon. In dat geval is het handig om gras te zaaien. Wanneer kan je dit het beste doen? En hoe pak je dat aan?


   In dit artikel:

Doe de gratis grondtest

Een mooi gazon begint bij de bodem. Hoe zit dit bij jouw tuin? Kom naar een winkel in de buurt voor een gratis grondtest. Neem daarbij een bakje grond mee. Je krijgt direct persoonlijk advies van onze tuinspecialist. Zo houd je jouw gazon in topconditie!

Lees meer

Doe de gratis grondtest

Een mooi gazon begint bij de bodem. Hoe zit dit bij jouw tuin? Kom naar een winkel in de buurt voor een gratis grondtest. Neem daarbij een bakje grond mee. Je krijgt direct persoonlijk advies van onze tuinspecialist. Zo houd je jouw gazon in topconditie!

Lees meer


Wanneer gras zaaien?

Gras groeit het best als de temperatuur van je bodem minimaal 10 graden is. Ook moet de bodem vochtig zijn. Zaaien kan daarom het beste in deze perioden:

 • In het voorjaar, rond april en mei. De grond is dan vochtig en de temperatuur loopt op. 
 • In het begin van het najaar, rond september en oktober. De temperatuur is nog steeds hoog genoeg en het zal vaker regenen. Ook heb je in het najaar minder last van onkruidgroei. 

Gras groeit beter op een goede bodem. Zorg er daarom voor dat je jouw gazon eerst hebt bestrooid met kalk en daarna hebt bemest.

Meten is weten. De bodemtemperatuur is anders dan de luchttemperatuur. Hoe weet je dat je goed zit? Steek een thermometer ongeveer 3 cm in de grond. Meer dan 10 °C is geschikt om (bij) te zaaien.

Bekijk graszaden


Goed voorbereid gras zaaien

Zorg dat je graszaad de ruimte krijgt om te groeien. Verwijder onkruid, wortels en rommel uit de aarde.

Zaai je een nieuw gazon? Spit dan de grond om tot een diepte van ongeveer 20 centimeter. Dit kan je doen met een spade, frees of graafmachine. Zo breng je lucht in de grond. Verrijk de bodem met kalk en mest geschikt voor een gazon. Ook kan je gazongrond gebruiken om je bodem te verbeteren. 

Hark daarna met een rechte hark de grond mooi vlak. Loop de losse aarde goed aan, hark de kuiltjes dicht en maak de grond opnieuw vlak. Doe dit nogmaals, maar dan haaks op de eerste keer.


Hoe gras zaaien?

Gras zaaien is goed te doen. Met dit stappenplan heb je binnen een paar weken een dichte, groene grasmat:

 1. Bereken de juiste hoeveelheid graszaad. Dit lees je af op de verpakking. Gemiddeld is dit één kilo graszaad voor een gazon van 40 tot 50 m2.

 2. Kies je methode. Je kan op twee manieren gras zaaien. Met de hand of met een strooiwagen. Altijd de juiste dosering? Dan is een strooiwagen handig. 

 3. Strooien maar. Met een strooiwagen verdeel je het zaad gelijkmatig over je gazon. Strooi je met de hand? Verdeel dan de hoeveelheid graszaad op in twee gelijke delen. Strooi het eerste deel in banen over je gazon. Het tweede deel strooi je haaks erop. Zo verspreid je het graszaad gelijkmatiger.

 4. Stevig in de grond. Loop de aarde voorzichtig aan of gebruik een wals. Zo blijven de zaadjes goed zitten en waaien ze niet weg. Zaad ontkiemt in licht, bedek de zaadjes dus hooguit met een klein laagje aarde.

Verjaag vogels. Vogels eten graszaad - vervelend als je net hebt gestrooid. Welkoop Snelgazon en Welkoop Gazonreparatie bevat een speciale coating waardoor de zaadjes minder aantrekkelijk zijn voor vogels. Je kan vogels ook afschrikken door je tuin af te zetten met vogelschrikstrips.

Bekijk de video over het zaaien van gras:


Wat heb je nodig om gras te zaaien?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je de juiste spullen in huis haalt om gras te zaaien. Wij helpen je een handje op weg!

Graszaad
Er zijn verschillende soorten graszaad. Welke je moet gebruiken? Dat is afhankelijk van je doel:

 • Gazonherstel of gazonreparatie gebruik je het beste om kale plekken in je gazon op te vullen. Dit graszaad kiemt sneller én is minder aantrekkelijk voor vogels.
 • Wil je een gazon waar op geleefd mag worden? Dan is een speelgazon ideaal voor jou, je kinderen en je huisdieren.
 • Tikkertje spelen of voetballen op je gazon? Een stapje verder is een sportgazon. Dit type graszaad is geschikt voor intensieve sport.
 • Het kan ook dat je alleen een mooi groen gazon wil. Dan is siergazon graszaad meer iets voor jou. Dit type gras is minder sterk, maar geeft een fellere kleur.

Strooiwagen
Een strooiwagen is een handig hulpmiddel voor het zaaien van je gras. Maar wist je dat je ‘m ook kan gebruiken bij het bemesten en kalken? Zo heb je er het hele jaar plezier van. 

Verder zijn deze producten handig:

Alles voor het zaaien van je gazon:
Welkoop Speelgazon - Graszaad - 40m2 - 1 kg

Welkoop

Welkoop Speelgazon - Graszaad - 40m2 - 1 kg

16.95
Welkoop Gazongrond - 30 L Volume
voordeel
3 voor 24.00

Welkoop

Welkoop Gazongrond - 30 L

8.95
Welkoop Gazonreparatie - Graszaad - 40m2 - 800 gram

Welkoop

Welkoop Gazonreparatie - Graszaad - 40m2 - 800 gram

19.95
Gardena L - Strooiwagen - 12,5 liter

Gardena

Gardena L - Strooiwagen - 12,5 liter

57.95

Tips voor na het zaaien

Na het zaaien kan het wachten beginnen. Hoe zorg je voor een mooi groen gazon? Wij geven je tips: 

 • Houd de grond nat. Blijft het droog? Dan is het belangrijk om je gazon water te geven in de eerste weken. Als het regent is dat niet nodig. 
 • Blijf even van het gras. Loop de eerste weken zo min mogelijk over het gras. 
 • Wacht met maaien. Ook het maaien van je gras kan je de eerste drie weken beter vermijden. Zo geef je de wortels de tijd om de grond in te groeien. Is het gras ongeveer 10 centimeter? Dan kan je het maaien. Maai het niet te kort en laat zo’n 5 centimeter staan.

In het voorjaar groeit onkruid vaak sneller dan het ingezaaide gras. Dit verdwijnt weer nadat je start met maaien.

Ontvang het hele jaar gratis tips

Altijd een strak en mooi gazon? Meld je dan gratis aan voor onze Gazonwekker. Ontvang het hele jaar door tips op het juiste moment. En wees direct op de hoogte van kortingen en acties. 

Zo weet jij altijd wanneer het tijd is om te: 

✔️Bemesten

✔️Kalken

✔️Verticuteren

Zet nu jouw Gazonwekker voor een mooi gazon:

Je ontvangt maximaal 12 mails per jaar. Afmelden kan op ieder moment.