Gras zaaien: hoe en wanneer?

Misschien wil je een nieuw gazon aanleggen. Of heb je kale plekken in je huidige gazon. In dat geval is het handig om gras te zaaien. Wanneer kan je dit het beste doen? En hoe pak je dat aan? In dit artikel helpen we je op weg.

Snel naar: Graszaad | Ontdek ons eigen merk

Wanneer gras zaaien?

Gras groeit het best als de temperatuur van je bodem minimaal 10 graden is. Bij lage temperaturen ontkiemt het zaad niet of nauwelijks.

Zaaien kan daarom het beste in deze perioden:

  • In het voorjaar, rond april en mei. De grond is dan vochtig en de temperatuur loopt op. 
  • In het begin van het najaar, rond augustus en september. De temperatuur is nog steeds hoog genoeg en het zal vaker regenen. Ook heb je in het najaar minder last van onkruidgroei. 

Zaai in bij windstil weer in iets vochtige grond. Bij veel wind waait het graszaad namelijk alle kanten op. Is de grond droog? Geef de avond ervoor dan flink wat water.

Meten is weten. De bodemtemperatuur is anders dan de luchttemperatuur. Hoe weet je dat je goed zit? Steek een thermometer ongeveer 3 cm in de grond. Meer dan 10 °C is geschikt om te zaaien.


Ontdek ons eigen merk graszaden. 

Vol en groen gras begint bij het juiste graszaad. Onze graszaden bevatten een mix van verschillende grassoorten met elk hun specifieke eigenschappen. Zo heb je altijd een grasveld dat helemaal past bij jouw wensen.

Bekijk aanbod


Goed voorbereid gras zaaien

Zorg dat je graszaad de ruimte krijgt om te ontkiemen. Verwijder stenen en onkruid. 

Zaai je een nieuw gazon? Spit dan de grond om tot een diepte van ongeveer 20 centimeter. Dit kan je doen met een spade, frees of graafmachine. Zo breng je lucht in de grond.

Hark daarna wat koemestkorrels of gazoncompost door de grond. Dit verbetert de bodemstructuur zodat het jonge gras beter groeit.

Maak de grond mooi vlak met een rechte hark. Loop de losse aarde goed aan, hark de kuiltjes dicht en maak de grond opnieuw vlak.


Welk graszaad heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten graszaad. Welke je moet gebruiken? Dat is afhankelijk van je doel:

  • Gazonherstel of gazonreparatie gebruik je het beste om kale plekken in je gazon op te vullen. Dit graszaad kiemt sneller én is minder aantrekkelijk voor vogels.
  • Wil je een gazon waar op geleefd mag worden? Dan is een speelgazon ideaal voor jou, je kinderen en je huisdieren.
  • Tikkertje spelen of voetballen op je gazon? Een stapje verder is een sportgazon. Dit type graszaad is geschikt voor intensieve sport.
  • Het kan ook dat je alleen een mooi groen gazon wil. Dan is siergazon graszaad meer iets voor jou. Dit type gras is minder sterk, maar geeft een fellere kleur.


Een greep uit ons aanbod:


Welkoop - Reparatie Graszaad - 15 m² - 375 gram 15% Korting

Welkoop

Welkoop - Reparatie Graszaad - 15 m² - 375 gram

9.95 8.46
Welkoop - Droogte Graszaad - 30 m² - 1 kg 15% Korting

Welkoop

Welkoop - Droogte Graszaad - 30 m² - 1 kg

18.95 16.11
Welkoop - Speelgazon Graszaad - 10 m² - 250 gram 15% Korting

Welkoop

Welkoop - Speelgazon Graszaad - 10 m² - 250 gram

6.95 5.91
Welkoop - Siergazon Graszaad - 30 m² - 750 gram 15% Korting

Welkoop

Welkoop - Siergazon Graszaad - 30 m² - 750 gram

14.95 12.71

Hoe gras zaaien?

Gras zaaien is een makkelijk klusje. Met dit stappenplan heb je binnen een paar weken een dichte, groene grasmat:

  1. Bereken de juiste hoeveelheid graszaad. Dit lees je af op de verpakking. Gemiddeld is dit één kilo graszaad voor een gazon van 40 tot 50 m2.

  2. Kies je methode. Je kan op twee manieren gras zaaien. Met de hand of met een strooiwagen. Altijd de juiste dosering? Dan is een strooiwagen het handigst.

  3. Strooien maar. Met een strooiwagen verdeel je het zaad gelijkmatig over je gazon. Strooi je met de hand? Meng het graszaad dan eerst goed door en verdeel het in twee gelijke delen. Strooi de eerste helft in de lengte en de andere helft in de breedte. Zo krijg je de beste verdeling. 

  4. Stevig in de grond. Hark het zaad voorzichtig in en druk het lichtjes aan met de hand of een tuinwals. Dit is een belangrijke stap, want als het zaad geen contact maakt met de grond, ontkiemt het niet. Bedek de zaadjes met een heel klein laagje aarde.

Na ongeveer twee weken komen de eerste nieuwe grassprieten op. En na een paar weken is het gazon weer mooi dichtgegroeid.

Gebruik een strooiwagen.

"Een strooiwagen is een handig hulpmiddel bij het zaaien van je gras. Maar wist je dat je ‘m ook kan gebruiken bij het bemesten en kalken? Zo heb je er het hele jaar plezier van."

Olav - tuinspecialist Welkoop Apeldoorn


Tips voor na het zaaien

Na het zaaien kan het wachten beginnen. Hoe zorg je voor een mooi groen gazon? Wij geven je tips: 

  • Blijf even van het gras. Loop de eerste weken zo min mogelijk over het gras. 

  • Wacht met maaien. Maai het gazon de eerste keer pas als het gras zo’n 6 cm hoog is. Zorg er daarna voor dat het gras op een hoogte van 2-3 cm blijft. Regelmatig maaien dus.

  • Water geven. Juist nu heeft je gras veel water nodig om sterk door te groeien. Houd de grond vochtig totdat het gras voldoende gegroeid is en je een egale grasmat hebt. Geef liever om de 2 dagen 1x veel water dan elke dag een klein beetje. Gebruik hiervoor een fijne sproeier zodat je de jonge grassprieten niet beschadigt.

Hulp nodig? Kom langs bij een winkel in de buurt.

Een strak en mooi groen gazon begint bij Welkoop. Bij ons vind je verschillende soorten graszadenmengsels. Voor ieder gazon hebben we een passende oplossing. 

Kan je wel wat extra hulp gebruiken? Kom gewoon eventjes langs bij een Welkoop in de buurt. Jouw tuinspecialist staat voor je klaar en helpt je graag bij het kiezen van het juiste graszaad. 

Zien we je snel?  

Vind jouw winkel