Rookhout gebruiken op je BBQ: hoe doe je dat?

Barbecueën geeft een rokerige smaak aan je eten. Om je vingers bij af te likken. Maar je kan je gerechten nog meer bijzondere rooksmaken geven. Houtig of fruitig, bijvoorbeeld. Dit doe je door op je BBQ rookhout te gebruiken. Dat zijn houtsnippers die voor extra rook zorgen. En dus, smaak.

Op deze pagina ontdek je alles over rookhout. Hoe je rookhout kunt gebruiken op je BBQ. Wat de verschillen zijn tussen chunks, snippers en pellets. En welk rookhout past bij welk gerecht.

Bekijk: Rookhout | Rookbox | Rookpellets

Hoe gebruik je rookhout op je BBQ?

Rookhout kun je gebruiken op elke BBQ. Maar het beste werkt het met een barbecue met deksel of een kamado. Op deze barbecues laat je gerechten langzaam garen en zo kan de rooksmaak goed opgenomen worden. Heb je een gasbarbecue, gebruik rookhout dan altijd in combinatie met een rookbox.

Rookbox

Een rookbox is een metalen, langwerpige doos met gaatjes in de deksel. Je doet er houtsnippers of houtpellets in. De box leg je daarna op de hete kolen, briketten of op de gasbarbecue. Op deze manier kan het rookhout langzaam en gecontroleerd verbranden. Zo krijg je de kenmerkende witte rook die je BBQ-gerechten van een heerlijke rooksmaak voorziet.

Het voordeel van de rookbox is dat je het rookhout tussendoor makkelijk even van de barbecue kan halen, wanneer je bijvoorbeeld kolen wil bijvullen. Daarna plaats je hem weer terug. En je kan de box elke BBQ-sessie opnieuw gebruiken.



In plaats van een rookbox kun je ook zilverfolie gebruiken. Vouw dan een zakje van ongeveer 7 bij 7 centimeter. Doe er een handje snippers of pellets in en vouw het zakje dicht. Prik aan de bovenkant wat gaatjes. Hierna leg je het zakje op de houtskool of briketten.

Chunks, snippers of pellets

Rookhout komt in verschillende soorten. Je hebt de grotere chunks, fijnere houtsnippers en korrelige pellets. Ze verschillen in hoe je ze op je BBQ gebruikt.

Chunks

Chunks zijn grotere stukken hout. Daardoor geeft dit rookhout meer en langer rook af. Ideaal voor langere rooksessies. Voor één rooksessie plaats je 2 of 3 chunks tussen de hete briketten of houtskool. Hoe meer chunks je gebruikt, hoe sterker de smaak wordt. Je hebt geen rookbox nodig. En zijn de chunks uitgerookt, maar wil je nog langer roken? Dan plaats je opnieuw een paar chunks tussen de kolen.

Snippers

Houtsnippers zijn kleiner dan chunks. Je kan ze tussen de kolen of briketten strooien, maar het beste is om dit rookhout te gebruiken met een rookbox. In de rookbox houd je de snippers bij elkaar, waardoor je de kolen of briketten bij een volgende sessie opnieuw kan gebruiken. Ook verbranden de houtsnippers minder snel in een box. Zo duurt één rooksessie dus langer. En krijg je genoeg, en de juiste, rook.

Pellets

Pellets zijn korrels van samengeperst hout. Per rooksessie heb je een handjevol nodig. Je gebruikt de rookpellets met een rookbox.


Stappenplan: BBQ rookhout gebruiken
  1. Steek de barbecue aan.

  2. Bij gebruik van de rookbox: doe een laagje rooksnippers of rookpellets in de rookbox.

  3. Barbecue heet? Zet de rookbox op de kolen. Gebruik je chunks, leg 2 of 3 chunks tussen de kolen of briketten.

  4. Wacht tot er witte rook ontstaat. Leg nog even geen gerechten op het rooster.

  5. Grillen maar!

Welk rookhout past bij welk vis of vlees?

Het ene rookhout is het andere niet. De houtsoort van het rookhout bepaalt welke smaak de rook geeft aan vlees of vis.

Begin je net met roken op de BBQ? Kies dan voor wat lichtere smaken: appel of kersen. Een neutrale rooksmaak heb je met beuken of eiken. Dat zijn allrounders die het bij de meeste gerechten goed doen. Een sterke bacon-rooksmaak aan je gerechten geef je met hickory. Wil je de huid van gevogelte meteen mooi kleuren, dan zijn kersen of appel een schot in de roos.

Hieronder zie je welke soorten rookhout goed passen bij welke gerechten.

Houtsoort
Rooksmaak
Rundvlees
Varkensvlees
Gevogelte
Vis
Appel Mild, zoetig
Beuk Neutraal
Eiken Neutraal
Hickory Sterk, zoet, baconsmaak
Kersen Mild, fruitig
Maple (Esdoorn) Mild, zoet


Whiskey Sterk, zoet
Tips
  • Voor snel grillen is het niet nodig om rookhout eerst te laten weken. Nat hout koelt de kolen en zorgt voor waterdamp. Wil je het rookhout wel laten weken, doe dat dan voor een langere bereiding en in combinatie met een rookbox.

  • Rook kan in het vlees trekken en smaak afgeven zolang het vlees nog niet is dichtgeschroeid. Dus hoe lager de temperatuur van je BBQ, hoe langer het vlees de tijd krijgt om een rooksmaak te krijgen.

  • Wil je een lange rooksessie houden? Gebruik een platesetter of een verhoger op de barbecue. Met deze BBQ-accessoires liggen je gerechten verder van de hitte. Daardoor wordt de rook beter verdeeld én gaart het vlees langzamer.

  • Grill je direct op het rooster, zonder platesetter of verhoger? Zorg er dan voor dat het gerecht niet direct boven de chunks ligt. Plaats ze liever een beetje aan de zijkant.

  • Krijg je de rooksmaak te pakken, gebruik dan ook eens een rookplank. Deze houten plank leg je op het grillrooster en geeft vlees en groente een zoete, pittige smaak.

Advies van onze BBQ-specialisten

Bij Welkoop helpen we je graag om meer uit je BBQ te halen. Rookhout gebruiken is een van die manieren. Zo geniet je nog meer van het perfecte stukje vlees of vis. Wil je advies over de producten die je gebruikt met een BBQ? Onze BBQ-specialisten helpen je graag. Kom langs in één van onze winkels.

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel