Huisvesting voor buitenvogels

Vanaf het vroege voorjaar zoeken vogels naar veilige broedplaatsen. Steeds meer natuurlijke nestplaatsen verdwijnen door betere isolatie van huizen en minder heggen en bomen in tuinen. Nestkasten geven veel vogels een mooi alternatief.

Soorten en maten

Iedere vogelsoort heeft eigen wensen voor een fijne broedplek. De grootte van de invliegopening bepaalt welke vogel erin gaat broeden. Roodborstjes houden van een nestkast met een brede invliegopening en mezen juist van een kleine opening. Sommige soorten houden van veel ruimte, terwijl andere gezellig tegen elkaar aan kruipen. In ons assortiment vind je nestkasten in allerlei modellen en formaten. Er staat precies op voor welke vogels ze geschikt zijn.

Veel vogelsoorten maken hun nest in boomholtes. Deze zogeheten holenbroeders kunnen gebruik maken van nestkasten. In een bosrijke omgeving kun je daarom gerust nestkasten ophangen. Tot de holenbroeders behoren ook soorten die van nature gebruik maken van gaten en spleten in rotsen, zoals huismussen en gierzwaluwen. In onze bebouwde omgeving maken ze vaak gebruik van gaten en spleten in daken en gebouwen. Een agrarisch landschap is open en trekt weer andere vogels. Je kunt hier bijvoorbeeld nesten ophangen voor zwaluwen, spreeuwen en mussen. Ook een kast voor de kerkuil en de torenvalk kan hier bewoners trekken. Naast de holenbroeders zijn er soorten die soms gebruik maken van een halfopen nestkast. Roodborst, winterkoning, zwarte roodstaart en kwikstaart maken normaliter een nest in dicht struikgewas, maar in tuinen met alleen jonge klimplanten en zonder oudere gebouwen in de buurt is het lastig voor deze soorten om een geschikte nestplek te vinden. Een halfopen nestkast kan uitkomst bieden.

De beste plek

Veel vogels kun je helpen door het plaatsen van een nestkast. Elk soort heeft eigen woonwensen. Waar en hoe je de nestkast ophangt is erg belangrijk. 

9 tips van de vogelbescherming om de nestkast goed op te hangen:

 1. Hang de nestkast op een rustige plek op, zodat de vogels zich veilig voelen en naar binnen durven. Dus niet direct naast het terras, als je daar in het voorjaar zelf vaak zit.
 2. Niet in de volle zon, dus liever niet op het zuiden.
 3. Beschut tegen de wind. De invliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten.
 4. Een vrije en veilige aanvliegroute is belangrijk. Geen takken direct voor de opening.
 5. Uit de buurt van katten. Gaas om de boom kan katten uit de buurt houden.
 6. Vogels van dezelfde soort wonen het liefst tenminste tien meter van elkaar. Voor vogels van verschillende soorten, zoals koolmees en pimpelmees, kunnen de kasten een meter of drie uit elkaar hangen.
 7. Koloniebroeders wonen wel weer graag in groepen: de nesten voor mussen, spreeuwen en zwaluwen kunnen daarom wel naast elkaar hangen.
 8. Hang de nestkast stevig op, zodat hij niet kan gaan slingeren of vallen.
 9. Ophangen in het najaar. Vogels kunnen er al aan wennen en de kast gebruiken als slaapplek.
Nestkast ophangen

Zelf een nestkast maken

Er zijn veel verschillende soorten nestkasten beschikbaar, maar je kunt er natuurlijk ook zelf een maken. Hieronder een aantal tips van de vogelbescherming.

 • Gebruik altijd natuurlijke materialen zoals vurenhout. Hout isoleert goed.
 • Hout moet minstens anderhalve centimeter dik zijn.
 • Het dak moet in elk geval waterdicht zijn.
 • De constructie van de nestkast moet stevig zijn.
 • De ophanghaak moet betrouwbaar zijn.
 • Een stokje om op te zitten voor de opening is niet nodig. 
 • De nestkast moet open kunnen zodat je het kunt schoonmaken. 
 • Maak kieren dicht met houtlijm die geschikt is voor buitengebruik.
 • De buitenkant van de kast kan geverfd worden met beits. De binnenkant mag je nooit verven!

Het invlieggat verschilt per vogelsoort:

 • 32 mm - koolmees (ook geschikt voor boomklever en bonte vliegenvanger)
 • 28 mm - pimpelmees 
 • 30 mm - kuifmees 
 • 35 mm - huismus 
 • 40 mm - ringmus 
 • 45 mm - spreeuw
 • 50 mm - grote bonte specht

Meer informatie over de afmetingen van de nestkast per vogelsoort is door de vogelbescherming op een rijtje gezet in een handig overzicht.

Nestkast maken

Onderhoud

In het najaar is het tijd om de nestkasten schoon te maken of te vervangen. Omdat de meeste vogelsoorten meerdere keren per jaar broeden, kun je het beste wachten tot het najaar. Zo voorkom je dat je een broedende vogel stoort. Maak je de kasten schoon met heet water (zeep is niet nodig) en een harde borstel. Verwijder oud nestmateriaal, pas op voor springende vlooien als je de kast openmaakt, een nestkast bevat soms parasieten. Een schone nestkast vergroot de overlevingskans van de jonge vogels. 

 

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.