Vogelhuis ophangen

Je hebt een nieuw vogelhuis gekocht, maar nu moet je het nog ophangen. Waar moet dat huisje nou precies hangen en hoe hoog moet het? Je wilt natuurlijk wel de juiste vogeltjes aantrekken. Geen zorgen, wij vertellen je alles wat je moet weten over het ophangen van een vogelhuis.


   In dit artikel: 


Bestel jouw vogelhuis bij Welkoop

Wil je vogels een fijn thuis bieden in jouw tuin of op je balkon? Hang dan een vogelhuisje of nestkastje op! Bij Welkoop kun je terecht voor verschillende soorten vogelhuizen. Kies een staand vogelhuis op paal, of juist eentje die je aan de muur of schutting kunt hangen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle vogelhuizen


Welk vogelhuis moet ik kiezen? 

Welk vogelhuis je moet kiezen? Dat hangt af van welke vogels je in jouw tuin wil. Kies het juiste vogelhuisje, en de kans is groot dat jouw favoriete vogel zich erin gaat nestelen.

De populairste vogelsoorten en hun voorkeuren op een rij:

 • Winterkoninkjes, roodborstjes en kwikstaarten scharrelen graag rond in dichte struiken. Een beschutte plek met wat begroeiing, zoals een schutting, is dus ideaal. En halfopen kasten vinden ze ook fijn. 

 • Voor boomklevers is een vogelhuis aan een boom perfect. Je kunt ook speciale kasten kopen voor deze kleine klimmers met een rooster op de bodem en een opening aan de zijkant. 

 • Mussen broeden in families. Hang daarom verschillende nestkastjes bij elkaar of kies een groot vogelhuis met twee ingangen.

 • Koolmezen houden van privacy en broeden het liefst minimaal 10 meter uit elkaar.

 • Spreeuwen nestelen graag onder dakpannen. Als je geen dakpannen hebt, kun je een spreeuwenpot hoog aan de muur hangen. Een spreeuw is een grote vogel en heeft een nestkast nodig met een vlieggat van 4,5 centimeter. 
Voor iedere vogel het juiste huis:
Welkoop Nestkast - Roodborst - 33x18x20 cm

Welkoop

Welkoop Nestkast - Roodborst - 33x18x20 cm

14.95
Vogelbescherming Nestkast Toronto - Koolmees - Hout - 14x18x21,5 cm - ∅32 mm

Vogelbescherming

Vogelbescherming Nestkast Toronto - Koolmees - Hout - 14x18x21,5 cm - ∅32 mm

19.95
Best for Birds Nestkast - Koolmees - Groen - 22x17,5x33 cm - ∅32 mm

Best for birds

Best for Birds Nestkast - Koolmees - Groen - 22x17,5x33 cm - ∅32 mm

15.95
Welkoop Nestkast - Winterkoning - 33x14x18 cm - ∅30 mm

Welkoop

Welkoop Nestkast - Winterkoning - 33x14x18 cm - ∅30 mm

11.50
Waar moet je op letten bij een vogelhuisje?

Ga je een vogelhuis kopen in een tuincentrum of ergens anders? Let dan goed op de volgende dingen:

 • Kijk naar de houtdikte. Minimaal 1,5 centimeter is goed.
 • Zorg dat je de nestkast gemakkelijk open kunt maken om schoon te maken.
 • Let op de constructie en ophanghaak, deze moeten stevig zijn.
 • Kijk naar de invliegopening, deze moet geschikt zijn voor de vogelsoort die je verwacht.

Wil jij nog meer dieren in je tuin? Lees onze tips om jouw tuin nog diervriendelijker te maken. 


Wanneer vogelhuis ophangen?

Een goed moment om een vogelhuisje op te hangen is vóór het broedseizoen in het vroege voorjaar. Wil je dat de vogels ook in de winter in het vogelhuis kunnen? Dan kun je ‘m al in het najaar ophangen.

Zo kunnen de vogels vast wennen aan de plek en de nestkast gebruiken als slaap- of schuilplaats. In koude nachten vinden vogels het prettig om in een vogelhuisje te schuilen en als ze de plek leuk vinden, bestaat de kans dat ze er ook gaan broeden.


De beste plek

Waar hang je een vogelhuis het beste op? Vogels zijn kieskeurig en broeden niet in ieder vogelhuis. Een simpel vogelhuis op een goede plek werkt beter dan een fantastische nestkast op een foute plek. Het is dus belangrijk dat je jouw vogelhuis op de juiste plek in je tuin hangt.

Waar moet je rekening mee houden? 

 • Hang het vogelhuis het liefst op een rustige en veilige plek in je tuin, waar vogels zich op hun gemak voelen en niet gestoord worden door mensen. 

 • Het vogelhuis moet beschut zijn tegen de wind en niet in de volle zon hangen, dus kies een plek die grotendeels in de schaduw ligt. 

 • Richt de invliegopening naar het noordoosten zodat de wind niet rechtstreeks naar binnen waait.

 • Zorg voor een vrije aanvliegroute zonder takken in de weg en houd katten op afstand met gaas. 

 • Hang het vogelhuis stevig op zodat het niet gaat slingeren. 

Muur of boom?

Hang het vogelhuis aan een boom en veel vogelsoorten zullen zich thuis voelen. Het is voor jonge vogels ook handig, omdat ze kunnen oefenen met vliegen van tak naar tak. Sommige vogels vinden het dan weer prettiger als de nestkast tegen een muur hangt. Denk hierbij aan zwaluwen, huismussen of spreeuwen.

Hoogte 

Heb je een mooie plek gevonden voor je vogelhuisje? Dan is het tijd om te bepalen op welke hoogte je hem ophangt. Zorg ervoor dat de nestkast minimaal 2 meter boven de grond hangt. Hang je de kast dichtbij een drukke plek zoals je terras? Hang hem dan iets hoger, tussen de 2,5 en 3,5 meter van de grond. Zo trek je ringmussen, mezen of vliegenvangers aan. Roodborstjes en winterkoninkjes leven liever dichter bij de grond en kiezen eerder voor een hoogte van 1,5 meter. 


Jonge vogels beschermen

Heb je eindelijk broedende vogels in je tuin, dan wil je niet dat een roofdier alles komt verstoren. Katten zijn de grootste boosdoeners, maar ook marters, sperwers en eksters kunnen aardig wat schade aanrichten. 

Hoe kun je jonge vogels beschermen?

 • Houd je kat binnen in het broedseizoen. Of doe een belletje om de nek van je kat zodat vogels op tijd weg kunnen vliegen.
 • Maak de opening van het vogelhuisje moeilijker bereikbaar voor katten en marters door de deksel ver uit te laten steken, gaas om de kast te wikkelen of een glad stuk plastic om de boomstam te wikkelen.
 • Om te voorkomen dat spechten de opening van het vogelhuisje groter maken, maak je een beschermring van metaal.
 • Plaats de nestkast in de buurt van (stekelige) struiken, hagen of bomen, zodat vogels een veilige aanvliegroute hebben. Bramen en meidoornhagen zijn ideale plekken voor vogels.

Wanneer moet je een vogelhuisje schoonmaken?

De herfst is de beste tijd om je nestkastje eens onder handen te nemen. Tegen die tijd zijn alle vogels klaar met hun broedseizoen. Het is belangrijk om dit klusje te klaren voordat het echt koud wordt, want vogels gebruiken hun huisje dan graag als slaapplek.

Maak het kastje schoon door de oude nestjes eruit te halen en uit te borstelen met water. Daarna laat je het drogen, repareer je eventuele beschadigingen en hang je het kastje weer op.


Persoonlijk advies nodig?

In onze winkels en webshop verkopen we verschillende soorten vogelhuizen en nestkasten. Wij helpen je graag persoonlijk bij het kiezen van het juiste vogelhuis en geven tips over het ophangen ervan. Kom dus gerust even langs in één van onze winkels.

Vind jouw winkel