Profiteer nu van 25% korting op 1 dierartikel naar keuze. Gebruik code DIER25 bij het afrekenen. Bekijk actievoorwaarden.
Gezondheid
Houd je konijn gezond. Let op de meest voorkomende ziekteverschijnselen en bestrijd vlooien, luizen en mijten. Ent je konijn jaarlijks in tegen Myiasis en Myxomatose.
Konijnen zijn kwetsbare dieren. Het is belangrijk dat je konijn gezond is en blijft. Beoordeel dit zelf door op deze dingen te letten:
- Is het konijn levendig?
- Kijkt hij helder uit zijn ogen?
- Is zijn vacht dik en glanzend?
- Zijn de ogen en oren schoon?
- Is zijn neus en bekje schoon en zonder korstjes?
- Heeft hij mooie, droge, harde keutels?
- Is zijn kont schoon en droog?
Heb je alle vragen met ‘ja’ beantwoordt dan oogt je konijn gezond.
Een ziek konijn vertoont vaak de volgende symptomen:
- Is sloom.
- Eet minder of niet.
- Is chagarijnig.
- Zit stil in een hoekje.
- Plast en poept door het hele hok.
- Is vies.
- Haalt zwaar adem.
- Voelt slap als je hem optilt.
Voorkom een ziek konijn en houd het hok goed schoon. Ent je konijn in en zet niet te veel konijnen in een hok. Ziet je konijn er anders uit, gedraagt hij zich anders of ziet hij er ziek uit? Ga dan altijd naar je dierenarts.
Parasieten
Vlooien
Vlooien zijn kleine insecten en zitten in de vacht en de omgeving. In de vacht zuigen ze bloed uit de huid, dat veel jeuk geeft en soms een allergische reactie. Heeft je konijn veel vlooien, dan veroorzaakt dat bloedarmoede en vermagering. Ook brengen vlooien de lintworm over. Voorkom vlooien door een antivlooienmiddel, te koop in onze winkel.
Luizen
Luizen zijn kleine bloedzuigende insecten en zitten op de rug en rond de borst. Luizen veroorzaken jeuk, haaruitval, korsten en soms huidzweren. Wat opvalt zijn de eieren die aan de haren kleven. De huid is geirriteerd en je konijn vermagert. Heeft je vrouwtjes konijn veel luizen? Dan kunnen de vruchten dood gaan of verwaarloost ze haar jongen. Koop in onze winkel een anti luizenmiddel en voorkom een luizenbesmetting.
Mijten
Mijten zijn kleine insecten die huidschilfers eten. Veel konijnen hebben regelmatig mijt of schurft. Meestal veroorzaken ze jeuk en huidirritatie doordat je konijn zich krabt en bijt. Hij heeft een ongelijke vacht, roos, korstjes, kale plekjes en eczeem. Sommige mijten geven ook bij de mens huidirritatie. Oorschurftmijt komt vaak voor en is erg besmettelijk. De mijten overleven lang buiten het konijn. De mijt graaft gangen in de huid van het oor met heftige jeuk als gevolg. Je konijn krabt, schudt zijn kop en houdt hem scheef. Hij krijgt korsten in de gehoorgang met eronder vaak eenbloederige, etterige ontsteking. Breekt de infectie door naar het middenoor en de hersenvliezen, dan ontstaan evenwichtstoornissen, stuipen en epilepsieaanvallen. Ga naar je dierenarts om de ontsteking te behandelen. Voorkom mijten door een antimijtenmiddel, te koop in onze winkel.
Antiparasietmiddel
Antiparasietmiddelen werken tegen uitwendige en inwendige parasieten zoals spoel- en zweepwormen. Een konijn met wormen vermagert en zijn conditie en weerstand verslechteren. Vergeet bij de bestrijding van parasieten niet de omgeving en kooi te behandelen met een omgevingsspray.
Myiasis (madenziekte)
Myiasis is een madenziekte. De larven van de blauwgroene bromvlieg tasten de huid en organen van je konijn aan. Deze vlieg legt zijn eitjes in de dunne ontlasting die plakt aan de kont van je konijn. Je konijn krijgt dunne ontlasting als hij verkeerd voer krijgt of te veel voer, bijvoorbeeld te veel groenvoer. De larven beschadigen de huid heel snel en behandeling komt vaak te laat. Meestal gaan ze dood. Let vooral op in het voorjaar, als het weer warmer wordt komt de ziekte vaak voor. Is je konijn ziek? Ga dan altijd naar een dierenarts. Voorkom Myiasis bij je konijn:
- Behandel je konijn preventief met Beaphar Anti-Myiasis. Het doodt de eitjes en maden en werkt drie maanden.
- Maak het konijnenhok regelmatig grondig schoon en verwijder ontlastingsresten.
- Was je konijn met knaagdiershampoo als hij dunne ontlasting heeft.
- Geef hem tijdelijk geen groenvoer als hij dunne ontlasting heeft, maar genoeg schoon en droog hooi.
Virusziekten
Myxomatose
Myxomatose is een virusziekte (pokkenvirus). Konijnen worden er heel ziek van. Ze krijgen zwellingen en ontstekingen van het oogslijmvlies, rond de neus, bek, oren en anus. De ziekte is vooral voor jonge konijnen dodelijk. Het virus verspreidt zich via besmette konijnen en stekende insecten zoals muggen, vliegen en vlooien. De incubatietijd ligt tussen een en zeven dagen. Voorkom de ziekte bij je konijn door hem in te enten. Het vaccin werkt tegen Myxomatose en VHS. Is je konijn ziek? Ga dan altijd naar je dierenarts.
VHS (Viraal Haemorrhagisch Syndroom)
VHS is een heel besmettelijke virusziekte (calicivirus). De ziekte heeft drie vormen. De zeer snel verlopende vorm waaraan het konijn meteen overlijdt. Bij de snel verlopende vorm stopt het konijn met eten, heeft hij het benauwd, is zichtbaar erg ziek en gaat meestal vrij snel dood. De milde vorm komt weinig voor. Het konijn herstelt en is voor de rest van zijn leven resistent. Het virus verspreidt zich via insecten en contant met besmette dieren, urine of ontlasting. De incubatietijd is een tot drie dagen. Voorkom de ziekte bij je konijn door hem een keer per jaar in te enten. Het vaccin werkt tegen VHS en Myxomatose. Is je konijn ziek? Ga dan altijd naar je dierenarts.
Inenten
Ent je konijn in tegen Myxomatose en VHS. Het vaccin werkt een jaar tegen beide ziekten. In een vaccinatieboekje houd je bij wanneer je konijn de vaccinatie heeft gehad. Vaak houdt je dierenarts een speciaal vaccinatiespreekuur, omdat de vaccinaties na opening een paar uur houdbaar zijn. Informeer bij je dierenarts.
Ontstekingen
Blaasontsteking
Blaasontsteking is een ontsteking van de blaas en doet veel pijn. Je konijn drinkt veel en plast vaak kleine beetjes. De urine is rood of oranje. Je konijn voelt zich niet lekker, is sloom, eet minder of niet en ligt languit van de pijn. Is hij ziek? Ga dan altijd naar je dierenarts.
Oorontsteking
Oorontsteking is een ontsteking aan het oor en doet veel pijn. Het oor is warm en is vaak vies van oorsmeer, pus of korstjes. Oorontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën of oormijt. Het konijn schudt met zijn hoofd, krabt aan zijn oor en houdt zijn kop scheef. Hij eet en drinkt minder of niet. Ga daarom meteen naar je dierenarts.
Trommelzucht
Bij trommelzucht of een gasbuik hoopt gas op in het maag- darmkanaal. De buik zwelt op en wordt hard. Het wordt veroorzaakt door een verstoord maag- darmkanaal. Dat komt doordat je konijn niet of niet genoeg eet, verkeerd voer eet of te veel van hetzelfde. Trommelzucht is een spoedgeval, bel meteen je dierenarts.
Diarree
Diarree is dunne ontlasting en kan pijnlijk zijn. Het ontstaat door bacteriën, verkeerd of te veel voer. Geef je konijn een paar weken alleen goed hooi en water. Gaat het niet over of is de diarree acuut, maak dan een afspraak bij je dierenarts. Zeker als er blauwe of groene vliegen in de buurt of op je konijn zitten. Deze leggen hun eitjes in natte plekken in de vacht of op de kapotte huid rond de anus. De maden uit de eieren kruipen onder de huid, zie het kopje Myiasis hierboven.
Verkoudheid
Besmettelijke snot is een ziekte waarbij je konijn verkouden is. De ziekte is heel besmettelijk. Je konijn niest veel, snuift en heeft veel snot. Hij haalt zijn voorpootjes langs zijn neus en wordt vies. Voorkom de ziekte, zet het hok op een beschutte, droge plek. Houd het hok goed schoon en zet niet te veel konijnen in een hok. Is je konijn ziek? Gan dan naar je dierenarts.