Bloedluis bestrijden

Bloedluis is een veelvoorkomend probleem bij kippen. Deze kleine parasieten kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. In dit artikel bespreken we wat bloedluizen zijn, hoe je herkent of je kippen besmet zijn en wat je kunt doen om bloedluis te voorkomen en behandelen.


 In dit artikel: 

Houd je kip gezond

Bij Welkoop vind je alles om bloedluis bij je kippen te bestrijden én voorkomen. Van sprays tot supplementen en schoonmaakproducten. Zo zijn je kippen snel weer gezond. 

En bestel je online? Dan bezorgen we gratis bij je thuis bij bestellingen vanaf 40 euro. Bekijk ons aanbod in de webshop of kom langs in één van onze winkels.

Alles tegen bloedluis


Wat is bloedluis?

Een rode bloedluis, ook wel vogelmijt of bloedmijt genoemd, is een kleine parasiet die zich voedt met het bloed van kippen. De volwassen rode bloedluis is ongeveer 1 millimeter groot en heeft een langwerpig lichaam dat roodbruin van kleur is wanneer het vol bloed zit. 

Levenscyclus

De bloedmijt heeft een levenscyclus van vijf stadia: ei, larve, protonimph, deutonimph en volwassen mijt. Ze planten zich extreem snel voort. Het vrouwtje legt ongeveer 8 eitjes op een goed verborgen plek, die na 1 tot 2 dagen uitkomen. Hierna groeit de luis binnen 7 - 10 dagen uit tot een volwassen mijt. 


Bloedluizen gaan bloed zuigen vanaf de deutonimph fase. Om de 6 - 10 dagen komt de mijt uit zijn schuilplaats om bloed te zuigen. Dit is maar 45% van alle luizen. Er zitten dus nog 55% jonge luizen in het hok die pas later bloed gaan zuigen. Hierdoor is bloedluis erg lastig te bestrijden. Vaak lukt het niet om alle luizen te bereiken.

Zonder bloed kan een volwassen luis maximaal veertien dagen overleven. Eitjes kunnen daarentegen jaren blijven liggen zonder bloed nodig te hebben.  


Bloedluis herkennen

Bloedluizen zijn moeilijk te herkennen. Vooral omdat ze zich overdag verstoppen in kieren en naden van het hok. Kijk goed naar het gedrag van je kip. Dit kan helpen bij het tijdig opsporen van deze vervelende beestjes.

Let hierbij op de volgende symptomen:

Moe en lusteloos: Door al het gekriebel worden kippen geïrriteerd en onrustig. Ze eten en drinken minder. Ook rusten en slapen ze slechter. Dit leidt tot gewichtsverlies en een verminderde weerstand.

Minder of geen eieren:
Door de stress zie je vaak dat kippen minder eieren gaan leggen.

Bleke kam en lellen: Een bloedluisbesmetting kan leiden tot bloedarmoede bij kippen, waardoor de kam en lellen bleker worden dan normaal.

Bloedvlekken op de eieren: Dit gebeurt wanneer de luizen volgezogen zijn en de eieren van de kip eroverheen rollen. De luizen barsten open en laten bloed op de eieren achter.

Bloedvlekken op de veren of huid van de kippen: Een luizenbeet veroorzaakt kleine rode bultjes die kunnen bloeden. Hierdoor zie je bloedvlekken op de veren of huid.

Niet het hok in willen. Bij een ernstige bloedluisbesmetting kunnen kippen ‘s nachts het hok gaan vermijden. Ze willen dan liever buiten blijven om te voorkomen dat ze opnieuw gebeten worden.

Check ook regelmatig je kippenhok op tekenen van bloedluis. Kijk naar kleine rode of zwarte stippen op de wanden van het hok. En kleine witte eitjes in kieren en naden.

Bloedluistest

Met een speciale bloedluistest kun je gemakkelijk controleren of er sprake is van bloedluis. Ook kom je erachter hoeveel bloedluizen er zijn en om welke soorten het gaat. 

Je hangt het testbuisje (vastmaken met tie-rips) onder de zitstok of in de buurt van de slaapplek van je kippen. Na het eten verstoppen de luizen zich vaak in kieren en gaten van het hok, inclusief het testbuisje. 


Het buisje is de ideale plek voor bloedluizen om een nest te bouwen. De kippen kunnen er niet bij om ze op te eten. En is het dichtbij genoeg om te blijven broeden. 

Controleer dagelijks of wekelijks het stokje in het buisje. Op deze manier weet je snel of er sprake is van een plaag en hoe ernstig deze is.

Gaat het inderdaad om bloedluis? Dan is het belangrijk om snel in actie te komen om verdere verspreiding te voorkomen en je kippen te beschermen.


Bloedluis bestrijden 

Voor een effectieve aanpak moet je zowel de jonge als volwassen bloedluizen bestrijden. En zowel de beestjes in het hok als op de kip. 

Kies het liefst voor een totaalaanpak waarbij je zowel de kippen als het kippenhok behandelt. Zo kun je de bloedluis effectief bestrijden. Je bereikt namelijk alle luizen, van larve tot volwassen mijt.

Het is lastig om helemaal van bloedluizen af te komen. Wel kun je een heleboel doen om het onder controle te krijgen.

Herhaal de behandeling regelmatig. Doe je dit niet, dan heb je kans dat het probleem terugkeert. Er zijn namelijk geen middelen die werken tegen de eitjes van de bloedluis. Eitjes kunnen maanden of jaren later nog uitkomen. Houd het kippenhok dus goed in de gaten. Dit kun je het beste doen door een bloedluistest op te hangen. Zo weet je snel of er nieuwe eitjes zijn uitgekomen.

Via het kippenhok

Spuit het kippenhok in met een hokspray. Spray het hok goed in, voornamelijk de wanden, vloer, broedplaatsen en uiteraard de zitstokken en alle kieren en naden. De weg die de luis aflegt is ook erg belangrijk. Dit moet je dus zeker niet vergeten.

De spray creëert een laagje op het oppervlak waarop het is aangebracht. Als de jonge luis hier overheen loopt, schuren de scherpe deeltjes van de spray hun buik open, waardoor ze uitdrogen en sterven.


Plaats bloedluisbakjes onder de zitstokken en slaapplekken om de weg voor bloedluizen te blokkeren. Bloedluisbakjes, ook wel valletjes genoemd, zijn kleine plastic bakjes. Vul de bakjes met een olie, bijvoorbeeld Finecto+ Mite blocker oil.

Wanneer de bloedluizen in het bakje kruipen, kunnen ze er niet meer uit. Controleer en ververs de olie regelmatig, anders komt er namelijk een stoflaagje op. Hier kunnen de bloedluizen overheen lopen en zo komen ze alsnog bij de kip.


Haal eerst alles uit het hok en brand de bloedluisnesten weg met een onkruidbrander. Spuit hierna het hok en de onderdelen af met de hogedrukspuit.

Alles voor je kippenhok:


Finecto+ Mite blocker oil - Bloedluisolie - 500 ml

Finecto plus

Finecto+ Mite blocker oil - Bloedluisolie - 500 ml

8.95
Finecto+ Protect Bloedluis - Omgevingsspray - 1 L

Finecto plus

Finecto+ Protect Bloedluis - Omgevingsspray - 1 L

20.85
Finecto+ Mite blocker - Bloedluisbakjes - 2 stuks

Finecto plus

Finecto+ Mite blocker - Bloedluisbakjes - 2 stuks

19.95
Luxan Bloedluisspray - 500 ml

Luxan

Luxan Bloedluisspray - 500 ml

22.95
Via de kip

Meng Finecto+ Oral minstens 2 weken lang door het voer van je kippen. Dit supplement zorgt ervoor dat het bloed onverteerbaar en onaantrekkelijk wordt. Het helpt je kippen om minder last van stress te hebben en ondersteunt een gezonde vacht.

Finecto+ Solution voeg je toe aan het drinkwater. Het werkt eigenlijk hetzelfde als de Finecto+ Oral. Het supplement maakt het bloed van kippen onaantrekkelijk.

Juist nu kunnen je kippen wel een steuntje in de rug gebruiken. Finecto+ Bath stofbadpoeder stimuleert hun natuurlijke gedrag. Een zandbad is de ideale manier voor ze om overtollig vet tussen de veren kwijt te raken en om mijten, luizen en vlooien van zich af te schudden.

Geef ze daarnaast Finecto+ C&W door hun voer. Dit ondersteunt het afweersysteem en is darmreinigend.

Alles voor je kippen:
Finecto+ Bath Stofbadpoeder - Supplement - 7,5 kg

Finecto plus

Finecto+ Bath Stofbadpoeder - Supplement - 7,5 kg

11.50
Finecto+ Oral Bloedluis  - Supplement - 300 gram

Finecto plus

Finecto+ Oral Bloedluis - Supplement - 300 gram

18.95
Finecto+ C&W - Aanvullend Pluimvee voer - 500 ml

Finecto plus

Finecto+ C&W - Aanvullend Pluimvee voer - 500 ml

18.95
Finecto+ Solution Drinkwater - Supplement - 500 ml

Finecto plus

Finecto+ Solution Drinkwater - Supplement - 500 ml

21.25
Roofmijten

Roofmijten zijn een natuurlijke en biologische oplossing om bloedluis te bestrijden. 

Roofmijten zijn kleine mijten die ongeveer een millimeter groot zijn en een druppelvormig lichaam hebben. Ze zijn licht van kleur en bewegen zich snel voort. 

Ze voeden zich met bloedluizen. Ze kunnen tot wel vijf bloedluizen per dag eten. Ze steken de luis in zijn snuit en vergiftigen hem. De luis sterft hierna door het gif. 

Strooi de roofmijten vooral op plekken waar bloedluizen veel voorkomen. Bijvoorbeeld bij zitplaatsen, nestplaatsen of bij spleten en kieren in het hok.

In het begin kan het lijken of de bloedluisplaag erger wordt. Dit is juist een goed teken! De roofmijten hebben de luizen gevonden en ze uit hun schuilplaatsen gedreven. 


Meestal zie je na ongeveer 2-3 weken het eerste resultaat. De kippen worden dan niet meer lastiggevallen. Ze zijn rustiger en verliezen minder bloed. 

Roofmijten gaan dood van chemische bestrijdingsmiddelen. Gebruik daarom minimaal 6 weken vóórdat je aan de slag geen chemische middelen. Maak het hok ook goed schoon voordat je ze erin doet.


Bloedluis voorkomen

Door je hok en kippen preventief te behandelen kun je bloedluis voorkomen. Je kunt hier in de winter al mee beginnen. 

Wat kun je doen:

  • Maak je kippenhok regelmatig schoon. Het kan ook helpen om je hok jaarlijks te behandelen met witkalk

  • Zorg ervoor dat het kippenhok zo min mogelijk verstopplekken heeft. Dicht zoveel mogelijk naden en kieren af, aangezien dit aantrekkelijke plekken zijn waar bloedluizen zich kunnen verstoppen. 

  • Hang zitstokken zwevend op of maak een buffer. Denk aan bloedluisbakjes aan de zitstok, zodat bloedluizen niet via de stok bij de kippen kunnen komen. Of smeer olie of vaseline op plekken waar de bloedluizen langs lopen om bij de zitstok te komen. 

  • Gebruik Finecto+ Bath Stofbadpoeder. Deze stof zorgt ervoor dat de luizen uitdrogen.

  • Bloedluizen zullen zich eerder nestelen in oud en vochtig strooisel. Vervang het strooisel in het hok dus regelmatig. 

  • Leg tabakstelen of tabakstro in het legnest en nachthok. Deze producten bevatten nicotine, een stof waar bloedluizen niet tegen kunnen. De sterke geur houdt ze op afstand.

  • Kies voor een legnest van kunststof. Deze is gemakkelijk schoon te maken en heeft geen kieren voor luizen om zich in te verstoppen.
Een schoon kippenhok:


Bison Poly Max Express - Kit - 425 gram

BISON

Bison Poly Max Express - Kit - 425 gram

16.39
Welkoop  - Tabakstro - 700 gram

Welkoop

Welkoop - Tabakstro - 700 gram

9.25
Natural Hokwit Natural - Vogel accessoires - 2,5 kg

NATURAL

Natural Hokwit Natural - Vogel accessoires - 2,5 kg

7.95
Welkoop Boekweitdoppen - Neststrooisel - 5 L

Welkoop

Welkoop Boekweitdoppen - Neststrooisel - 5 L

7.50

Hulp nodig? Kom langs in de winkel.

Heb je last van bloedluis, maar weet je niet goed waar te beginnen? Kom dan gerust langs in één van onze winkels. Onze dierspecialist staat voor je klaar en kan je alles vertellen over het bestrijden van deze vervelende beestjes.

Vind jouw winkel