Vlinderstruik snoeien

De vlinderstruik (Buddleja) trekt met zijn kleurrijke bloemen in de zomermaanden veel vlinders aan. Om de plant gezond en bloeiend te houden, is het belangrijk om de struik regelmatig te snoeien. Maar hoe pak je dit aan? In dit artikel geven we tips over hoe en wanneer je de vlinderstruik het beste kunt snoeien.

Bekijk: Snoeischaren | Takkenscharen | Snoeizagen

Waarom vlinderstruik snoeien?

Als je een vlinderstruik niet snoeit, kan hij heel groot worden. Wel 2,5 tot 3 meter hoog en breed! Dit kan voor problemen zorgen als je weinig ruimte hebt in je tuin.

Een vlinderstruik bloeit op jonge scheuten die vanuit de basis van de plant groeien. Vergeet je te snoeien? Dan komen alle bloemen steeds hoger in de plant te zitten en blijven er onderaan de struik zielige, kale takjes over.

Snoei de vlinderstruik daarom regelmatig. Zo voorkom je dat de plant te hoog wordt en er kale takjes overblijven.

Daarnaast houdt snoeien je vlinderstruik gezond en mooi:

  • Je verwijdert beschadigde of zieke takken.
  • Het stimuleert de groei van nieuwe takken en bloemknoppen. Hierdoor bloeit de plant mooier en krijgt hij meer bloemen.
  • Je kunt de struik de vorm geven die je wil / het beste past bij jouw tuin.
  • Je voorkomt dat de plant te groot wordt voor je tuin.

Wanneer vlinderstruik snoeien?

De beste tijd om een vlinderstruik te snoeien is in de late winter of vroege lente. De maand maart is ideaal. Check wel van tevoren of er geen strenge vorst meer komt. Anders kan je struik bevriezen. Als een tak bevroren is, merk je dat pas als hij gaat groeien. Aan deze tak groeien dan geen nieuwe takken en bloemen meer. Je kunt deze tak het beste verwijderen, want dit herstelt niet meer.

Je ziet dat het tijd is om te snoeien als er nieuwe uitlopers aan de onderkant verschijnen. Zie je die? Pak dan je snoeischaar.

Bloeit jouw vlinderstruik pas laat in de herfst? Wacht dan met snoeien tot de bloemen zijn uitgebloeid.


Welk snoeigereedschap voor vlinderstruiken?

Met het juiste gereedschap heb je jouw vlinderstruik snel gesnoeid. Welk gereedschap kun je gebruiken?

Een snoeischaar met papegaaienbek is handig voor het snoeien van kleine tot middelgrote takken. Dit gereedschap komt vooral van pas bij het snoeien van de fijne takken aan de buitenkant van de struik.

Gebruik een takkenschaar voor het snoeien van dikkere takken, tot ongeveer 2,5 cm in diameter. Deze schaar heeft langere handvatten dan de snoeischaar en kan meer kracht uitoefenen op de tak. Voor hele dikke takken kun je ook een handzaag gebruiken.

Heb je een grote vlinderstruik en wil je deze in een bepaalde vorm houden? Gebruik dan een heggenschaar om de zijkanten van de struik te snoeien. 

Snoeigereedschap voor vlinderstruiken:


WOLF-Garten HS-WP - Heggenschaar - Rood 20% Korting

WOLF-Garten

WOLF-Garten HS-WP - Heggenschaar - Rood

46.25 37.00
WOLF-Garten RS 750 Comfort Plus - Aambeeld Takkenschaar - Rood 20% Korting

WOLF-Garten

WOLF-Garten RS 750 Comfort Plus - Aambeeld Takkenschaar - Rood

74.95 59.96
WOLF-Garten RR 4000 Premium Plus - Snoeischaar - Rood 20% Korting

WOLF-Garten

WOLF-Garten RR 4000 Premium Plus - Snoeischaar - Rood

30.95 24.76
WOLF-Garten RS 2500 Comfort Plus - Aambeeld Snoeischaar - Rood 20% Korting

WOLF-Garten

WOLF-Garten RS 2500 Comfort Plus - Aambeeld Snoeischaar - Rood

24.50 19.60

Schoon en scherp gereedschap

Gebruik altijd scherp en schoon gereedschap bij het snoeien. Zo beschadig je de takken niet met een bot mes. Vuil gereedschap is de ideale broedplaats voor bacteriën en schimmels. Maak je gereedschap daarom voor en na gebruik goed schoon om verspreiding van ziekten tussen planten te voorkomen.


Hoe snoei je een vlinderstruik?

Het snoeien van de vlinderstruik houdt je plant gezond. Het zorgt ervoor dat je struik goed bloeit en veel nieuwe bloemen heeft in de zomer.

Zo snoei je jouw vlinderstruik:

  • Knip alle oude takken van de vlinderstruik terug tot ongeveer 30 - 50 cm boven de grond. Aan deze takken komen geen nieuwe bladeren of bloemen. Je kunt ze dus het beste verwijderen. Knip het liefst net boven een onderste uitloper. Dit stimuleert de plant om snel weer te groeien.

  • Knip dunne of beschadigde takken helemaal terug tot de grond. Er groeien meestal weinig of geen bloemen aan deze takken. Weghalen is daarom de beste optie. Anders verzwakken ze de struik alleen maar.
  • Knip takken die naar binnen groeien, zodat er meer licht en lucht bij de plant komt. Knip deze takken helemaal terug tot de grond of tot waar ze uit een grotere tak groeien.

  • Als je een specifieke vorm wil, kun je de takken snoeien om de gewenste vorm te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld een bolvorm of een haagvorm zijn.

Waar je precies knipt is aan jou. Af en toe even een stapje achteruit zetten om te kijken, kan helpen bij het bepalen van de juiste plek om te knippen. Je mag best rigoureus te werk te gaan. De vlinderstruik is een sterke plant die snel weer uitloopt.

Ruim na afloop het snoeiafval meteen op. Of verwerkt het tot compost. Zo voorkom je dat ziekten en plagen zich verspreiden.


Vlinderstruik toppen

Het toppen van een vlinderstruik is een snoeitechniek waarbij je de top van de takken van de struik schuin afsnijdt. Toppen houdt je plant gezond en bloemrijk! Het zorgt voor een vollere struik met meer vertakkingen.

Hoe top je een vlinderstruik?

  1. Kies de takken die je wilt toppen. Het liefst takken die meer dan 60 cm lang zijn.

  2. Snijd de top van de tak af tot ongeveer 15 cm van de gewenste hoogte van de struik. Doe dit net boven een bladknoop.

Ga wel voorzichtig te werk. Te veel snoeien leidt juist tot minder bloemen.

Na het toppen krijgt je vlinderstruik nieuwe vertakkingen. Geef je struik regelmatig water en meststoffen. Zo geef je jouw plant een goede start.


Uitgebloeide bloemen wegknippen

Uitgebloeide bloemen kun je het beste wegknippen. Hiermee stimuleer je de groei van nieuwe bloemen. Er wordt een signaal naar de plant gestuurd om nieuwe bloemknoppen te maken. Dit leidt tot meer bloemen in het bloeiseizoen en houdt je plant in topvorm. Bijkomend voordeel is dat je struik er netjes en verzorgd uitziet als je dode bloemen weghaalt.

De vlinderstruik bloeit meestal vanaf augustus. Het wegknippen van de uitgebloeide bloemen is een klusje voor het einde van de zomer. 

Hoe knip je uitgebloeide bloemen weg? 

  1. Wacht tot de bloem volledig is uitgebloeid en begint te verwelken.
  2. Knip de bloemsteel af met een snoeischaar, ongeveer 5-10 cm onder de bloemkop.
  3. Verwijder de steel helemaal, inclusief eventuele zaadhoofdjes of kleine zijtakjes. Knip alleen de bloem weg en niet de tak.

Hulp nodig? Kom naar de winkel.

Je weet nu hoe en wanneer je jouw vlinderstruik kunt snoeien. Wil je lang van je vlinderstruik genieten, dan is het belangrijk om 'm ieder jaar te snoeien. Zo houd je je plant gezond en sterk.

Heb je nog vragen over het snoeien van je vlinderstruik? Dan ben je altijd welkom in onze winkel. Jouw tuinspecialist staat voor je klaar met persoonlijk advies. Veel succes met het snoeien van je vlinderstruik!

Vind jouw winkel