Hoe vervoer ik mijn hond veilig in de auto?

Met je hond de hort op? Je maatje vindt het heerlijk om uit te waaien op het strand of om nieuwe geurtjes te ontdekken in het bos. Als die plekken niet om de hoek liggen, dan kan je jouw viervoeter meenemen in de auto. Maar hoe pak je dat veilig aan? En wat doe je als je hond angstig is? Daar lees je in dit artikel meer over.

Bekijk: Autogordel | Autodeken | Reisbench

Veilig op de achterbank of in de kofferbak

De eerste vraag die je jezelf kan stellen is: waar laat ik mijn hond zitten? De meeste mensen kiezen voor de achterbank of de kofferbak. De voorstoel is minder verstandig. Je hond kan je dan makkelijker afleiden tijdens de rit. Voor jouw veiligheid is het natuurlijk belangrijk dat jij goed op de weg kan letten.

Waar jouw hond ook gaat zitten, veiligheid staat voorop. Zorg dat je jouw maatje altijd goed vastmaakt. Zo voorkom je letsel bij ongelukken. Hieronder lees je hoe je dit aanpakt.  

Hond op de achterbank vervoeren
Maak je maatje vast met een autogordel voor je hond. Dit is een soort harnas waar je de autogordel door kan schuiven. Je klikt daarna de gordel vast zoals je gewend bent. Zo blijft je hond veilig op zijn plek!

Daarnaast is het wel zo fijn dat je auto schoon blijft. Een autodeken kan dan van pas komen. Deze beschermt jouw achterbank tegen krassen en vuiligheid.

Hond in kofferbak vervoeren
Een andere optie is om je hond in de kofferbak te vervoeren. Dit kan bijvoorbeeld als je een ruimere auto hebt - of een kleinere hond. Het is dan wel zo handig om eerst de hoedenplank eraf te halen.

Je kan je hond vervolgens in een stevige reisbench vervoeren. Zorg dat je hond er goed in past en dat de bench niet te veel gaat schuiven tijdens het rijden.


Mijn hond is angstig in de auto, wat nu?

Sommige honden blijven de auto maar iets engs vinden. Die angst kan verschillende oorzaken hebben. Ze hebben bijvoorbeeld een autorit als puppy niet aangeleerd. Of associëren de auto met een vervelende ervaring.

Gaat je maatje al piepen, hijgen, rillen of blaffen als hij je auto ziet? Dan is het verstandig om je viervoeter rustig te laten wennen aan autoritjes. Gelukkig kan je dit ook goed doen wanneer hij volwassen is.

Belangrijk is om van de autorit een fijne ervaring te maken. Dat kan je doen door het laten wennen op te splitsen in meerdere kleine stapjes.

Laat je hond wennen aan de auto:

  • Laat je hond rustig in de reisbench zitten. Zet de motor van de auto nog niet aan. Je hond kan rustig op onderzoek uit en even snuffelen. 
  • Bouw de tijd langzaam op. Nu kan je hond iets langer in de auto zitten. Zorg voor wat afleiding in de reisbench of op de achterbank. Bijvoorbeeld een speeltje of wat lekker eten. 
  • Zet de motor aan. Laat de motor draaien terwijl je jouw maatje naar de auto begeleidt. Je hond kan nu rustig in de auto gaan zitten.
  • Kort ritje met leuke uitlaatplek. Naar het bos of naar het strand? Leer je viervoeter aan dat een autorit niet altijd leidt naar de gevreesde dierenarts.

Vergeet je maatje niet na iedere stap een beloning te geven, bijvoorbeeld een trainingssnack. Dat heeft hij wel verdiend! En reageert je hond te angstig? Doe dan een stapje terug en probeer het opnieuw. 


Het wennen aan de auto kan je overigens het beste doen wanneer je hond nog een puppy is. Zo leert hij al vroeg dat een autorit ook leuk kan zijn. Lees hier meer over je puppy vervoeren in de auto.


Tips voor onderweg

Heb je een lange rit voor de boeg? Ben je bijvoorbeeld op weg naar je vakantiebestemming met je hond? Dan volgen hier nog wat tips om de reis zo aangenaam mogelijk te maken.

  1. Zorg voor genoeg eten en drinken. Voor honger en dorst onderweg zijn altijd oplossingen. Zo bestaan er inklapbare etensbakjes waar je viervoeter uit kan eten. Ook heb je handige drinkbakjes voor onderweg.

  2. Houd voldoende pauzes. Zorg dat je onderweg genoeg pauzes neemt. Bijvoorbeeld om te eten, te drinken of te wandelen. Even de pootjes strekken!

  3. Laat je hond nooit alleen achter in de auto. Voor jou als hondenbaasje klinkt dit misschien al vanzelfsprekend. Maar toch willen we deze tip graag herhalen. Voor veel honden is alleen in de auto blijven een stressvolle ervaring. Ook kan de temperatuur in de auto flink oplopen - vooral in de zomer. Is het buiten 24 graden? Dan kan de temperatuur in je auto al binnen een half uur stijgen naar 43 graden.

  4. Pas je rijgedrag aan. Rijd wat rustiger als je met je hond rijdt. Hij kan zich niet aanpassen op onverwachte bewegingen van de auto. Doe het dus iets rustiger aan, bijvoorbeeld bij kruispunten en rotondes.

  5. Zet het raam eens open. Honden ruiken vele malen beter dan mensen. Je kan hem rustiger krijgen door het raam een stukje te openen. De vele geurtjes houden je hond wel even bezig, je kan het vergelijken met TV kijken voor mensen! 
Alles voor het vervoeren van je hond in de auto:

BEEZTEES - Wandel & autogordel - L - Zwart

Beeztees

BEEZTEES - Wandel & autogordel - L - Zwart

11.95
Beeztees Inklapbaar - Eetbak - 17X15 - Blauw

Beeztees

Beeztees Inklapbaar - Eetbak - 17X15 - Blauw

12.95
BEEZTEES   - Aanlegpin - Zilver - Medium

Beeztees

BEEZTEES - Aanlegpin - Zilver - Medium

7.50
Beeztees - Honden Reisbench - Beige/grijs - 70x52x52 cm - M

Beeztees

Beeztees - Honden Reisbench - Beige/grijs - 70x52x52 cm - M

109.00

Bestel online of kom gerust langs

Hopelijk helpt dit artikel je met het veilig vervoeren van je hond in je auto. Op zoek naar producten voor in de auto, bijvoorbeeld een autogordel? Bestel deze eenvoudig online in onze webshop. En mooi meegenomen: bestellingen boven 40 euro bezorgen we gratis bij je thuis. 

Natuurlijk ben je ook van harte welkom in een winkel bij jou in de buurt. Ook voor vragen en advies staat onze dierspecialist altijd voor je klaar. Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel