Robotmaaier kiezen

Een mooi en goed onderhouden gazon is fijn, maar het vergt vaak veel tijd en werk om het netjes te houden. Gelukkig is er nu een slimme oplossing: de robotmaaier. Deze maaier houdt je gazon in topconditie zonder dat je er veel tijd aan hoeft te besteden.

Bij de keuze van de juiste robotmaaier zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Wij zetten ze in dit artikel voor jou op een rijtje. Zo kun jij de perfecte robotmaaier kiezen voor jouw gazon.


    In dit artikel: 


Alles voor een strak gazon

Wil je een mooie tuin zonder het gedoe van grasmaaien? De Gardena robotmaaiers maken je gazon netjes zonder dat jij iets hoeft te doen. In onze webshop en winkels vind je verschillende modellen voor allerlei soorten tuinen.
Benieuwd naar ons aanbod? 

Bekijk robotmaaiers

Alles voor een strak gazon

Wil je een mooie tuin zonder het gedoe van grasmaaien? De Gardena robotmaaiers maken je gazon netjes zonder dat jij iets hoeft te doen. In onze webshop en winkels vind je verschillende modellen voor allerlei soorten tuinen.
Benieuwd naar ons aanbod? 

Bekijk robotmaaiers


Hoe werkt een robotmaaier?

Een robotmaaier is een slim apparaat die het gazon voor je maait. Hij heeft sensoren en navigatie waarmee hij zelfstandig over het gras beweegt en obstakels ontwijkt. 

De meeste robotmaaiers werken met een begrenzingsdraad. Deze draad is een soort onzichtbare omheining voor je tuin. Het aanleggen van deze draad is even wat werk. Maar je hoeft dit maar één keer te doen.

Je legt de draad langs de randen van je gazon neer. Dit kan bovengronds of ondergronds. Als de robot tijdens het maaien deze draad tegenkomt, keert hij om en maait verder. De robotmaaier houdt bij waar hij al heeft gemaaid, waardoor het gras altijd gelijkmatig wordt gemaaid.

Na het maaien keert de robotmaaier automatisch terug naar het laadstation, om op te laden voor de volgende keer. 


Hoe kies je een robotmaaier?

Voordat je een robotmaaier kiest, zijn er een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden. Zo maak je zeker weten de juiste keuze.

1. Grootte van je gazon

Een belangrijk punt is de grootte van je gazon. Robotmaaiers verschillen in maaicapaciteit en vermogen. 

Elke robotmaaier heeft een bepaald maximaal gazonoppervlak dat hij kan maaien. Hoeveel hij aankan, hangt af van de accu, de software en de maaibreedte. 

De accu is als het ware de motor die bepaalt hoe sterk en hoe lang de maaier kan maaien. Hoe groter de accu, hoe langer hij kan maaien.

De maaibreedte gaat over hoeveel gras hij in één keer kan maaien. En met de software kun je de maaier instellen zoals jij dat wilt voor jouw gazon.

Bereken de grootte van je gazon:

Meet eerst de oppervlakte van je gazon op voordat je een keuze maakt. Zo weet je zeker dat de robotmaaier die je op het oog hebt, ook past bij het formaat van je gazon.

  1. Meet hoe lang en breed je gazon is, van het ene uiteinde tot het andere.
  2. Vermenigvuldig deze twee getallen met elkaar en je hebt het oppervlak dat je moet maaien.

Als je twee aparte stukken hebt, bereken die dan apart en tel ze bij elkaar op. 

Heeft jouw gazon een afwijkende vorm? Deel het dan op in rechthoeken om toch tot een grootte te komen.


2. Verschillende stukken gras maaien

De meeste robotmaaiers maaien met gemak een gazon dat rond, ovaal hoekig of vierkant is. Maar wat als je gazon verspreid is over 2 gebieden die niet aan elkaar zitten?

  • Grasvelden liggen naast elkaar zonder obstakels

    Maak met begrenzingsdraad een paadje voor je grasrobot. Hier kan hij dan over navigeren van het ene veldje naar het andere. Zorg ervoor dat het paadje minimaal 60 centimeter breed is. Zo wordt het signaal niet verstoord en kan hij zich probleemloos verplaatsen.

  • Grasvelden liggen naast of ver uit elkaar met obstakels ertussen

    Bestaat je tuin uit meerdere grasveldjes met daartussen een grindpad of bloembed? Verplaats je robot dan handmatig van het ene stuk naar het andere. Je robot kan vanaf hier niet terugrijden naar het oplaadstation. Zet hem na afloop dus zelf even terug op de juiste plek.

3. Obstakels

Obstakels kunnen van alles zijn, zoals bloembedden, bomen, struiken of tuinmeubilair. Staan er in je tuin veel obstakels? Kies dan een model met goede sensoren en een grotere accu.

Doordat de robot obstakels moet vermijden, moet hij vaker van richting veranderen. Hierdoor is hij langer bezig met maaien en verbruikt hij dus meer vermogen.


Let bij het installeren op dat je de begrenzingsdraad om de obstakels plaatst. Zo botst je robotmaaier hier niet tegenaan.


Robotmaaiers kunnen enstig leed veroorzaken bij egels. Wil je jouw gras op een diervriendelijke manier maaien? Kies dan een robotmaaier met botssensor en inklapbare messen. Veilige robotmaaiers voor egels zijn bijvoorbeeld de Gardena Sileno robotmaaiers. Deze maaiers hebben een ronddraaiende schijf met drie flexibele maaimessen. Wanneer er iets op het gazon ligt, klappen de messen automatisch in. 

Hoe veilig je robotmaaier ook is, gebruik 'm het liefst alleen overdag. Dan zitten de egels nog veilig in hun schuilplaats.

4. Hellingen

Heb je hellingen of steile stukken in jouw tuin? Een hoogteverschil tot ongeveer 25% is voor de meeste robotmaaiers geen probleem. Is jouw tuin steiler? Kies dan een model dat ook grotere hellingen moeiteloos de baas kan.

Ook hier geldt dat je het beste een robotmaaier met een grotere accu kan kopen. Steile hellingen vragen meer vermogen, omdat je maaier er langer mee bezig is.

5. Maaihoogte en maaipatronen

Kijk naar de instelbare maaihoogte-opties van de robotmaaier. Sommige modellen bieden meerdere opties voor het aanpassen van de maaihoogte, wat handig kan zijn afhankelijk van het type gras dat je hebt. 

Sommige robotmaaiers maaien willekeurige maaipatronen, terwijl andere parallelle banen maaien of juist spiraalvormige patronen. Wil je een strak gemaaid gazon met regelmatige lijnen, of vind je een meer willekeurig patroon prima?


Robotmaaiers bij Welkoop:


Gardena Sileno Life 750 - Robotmaaier - 750 m2

Gardena

Gardena Sileno Life 750 - Robotmaaier - 750 m2

999.00
Gardena SILENO Minimo (incl. accu en lader) - Robotmaaier - 250 m²

Gardena

Gardena SILENO Minimo (incl. accu en lader) - Robotmaaier - 250 m²

599.00
Gardena Sileno City 250 - Robotmaaier - 250 m2

Gardena

Gardena Sileno City 250 - Robotmaaier - 250 m2

789.00
Gardena SILENO Minimo (incl. accu en lader) - Robotmaaier - 500 m²

Gardena

Gardena SILENO Minimo (incl. accu en lader) - Robotmaaier - 500 m²

779.00
6. Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een robotmaaier verschilt. Hoe lager het dB-niveau, hoe stiller de maaier. 

7. Besturen met een app

Veel robotmaaiers zijn tegenwoordig te bedienen via een app. Met een app kun je het maaischema aanpassen, de maaier op afstand starten of stoppen en zelfs de maaipatronen volgen. 

Als je graag extra gemak en controle wilt, is het een goed idee om een robotmaaier te kiezen die werkt met een app. Je kunt de maaier dan helemaal naar jouw behoeften instellen. Elk merk heeft zijn eigen app met verschillende mogelijkheden.

8. Budget

Robotmaaiers variëren in prijs. Bedenk van tevoren hoeveel je wilt uitgeven. Duurdere modellen hebben meer functies, maar dat betekent niet altijd dat je die nodig hebt. Kijk naar jouw behoeften en kies verstandig.

Door met deze punten rekening te houden kun je de perfecte maaier vinden die je helpt bij het maaien van je gazon. Doe wat onderzoek en vergelijk verschillende modellen om de beste keuze te maken die past bij jouw gazon en persoonlijke situatie.

Onderhoud van je robotmaaier.

Vooral het schoonmaken is van belang om je robotmaaier in goede conditie te houden. Spoel je robotmaaier regelmatig af met de tuinslang. Daarnaast is het belangrijk om de messen te vervangen wanneer deze bot zijn. Dit kun je eenvoudig zelf met een schroevendraaier doen.

In de winter hoeft je gazon niet gemaaid te worden. Berg je robotmaaier en het laadstation op in de schuur of een andere droge en vorstvrije ruimte. Ook is dit een mooi moment om indien nodig onderhoud uit te voeren aan je robotmaaier. 


Advies nodig? Kom langs in één van onze winkels.

Bij Welkoop vind je verschillende soorten robotmaaiers van Gardena. Bestel jouw robotmaaier eenvoudig en snel via onze webshop. Bestellingen vanaf 40 euro bezorgen we gratis bij jou thuis. 

Het kan soms lastig zijn om de juiste robotmaaier te kiezen. Daarom staan onze ervaren tuinspecialisten altijd voor je klaar in de winkel. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van het perfecte model voor jouw gazon. Zien we je snel?

Vind jouw winkel