Hoe bescherm ik mijn konijn in de winter tegen vrieskou?
Wist je dat konijnen tegen temperaturen tot wel -10 graden kunnen? Woont je konijn buiten, dan begint hij vanaf september met het maken van een wintervacht. Daarmee kan hij goed tegen de kou. Toch kunnen ze wel een steuntje in de rug gebruiken. In dit artikel lees je hoe je jouw konijn beschermt tegen de winterkou.
|
Mijn konijn leeft binnen
Houd je jouw konijn binnen? Zorg er dan voor dat het binnen niet te warm is. Konijnen zweten niet zoals mensen dat doen. Daardoor raken ze al snel overhit.
De ideale temperatuur voor een konijn is 15°- 21°C. Binnenkonijnen leven het liefst in een koele ruimte met een lage vochtigheidsgraad. Stook dus niet te warm en ga zeker niet met je konijn bij het haardvuur zitten. Of verplaats het konijnenhok naar een koelere ruimte in je huis.
De verwarming toch een standje hoger in de winter? Kies er dan voor om je konijn naar buiten te verplaatsen. Doe dit uiterlijk eind augustus. Je konijn heeft de tijd nodig om een dikke wintervacht aan te maken en zich aan te passen aan koudere temperaturen. Verhuis je jouw konijn later naar buiten? Dan zal hij het te koud hebben in de winter.
Mijn konijn gaat naar buiten
Blijft je konijn buiten, dan kan hij met zijn dikke wintervacht tegen temperaturen tot wel -10 graden. Toch is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo zorg je ervoor dat hij niet onderkoeld raakt.
Check regelmatig op signalen van onderkoeling.
- Voel aan het kuiltje achter in de nek van jouw konijn. Voelt dit koel aan? Dan heeft hij het koud.
- Kijk ook goed naar zijn vacht. Oudere konijnen hebben soms moeite met het aanmaken van een dikke wintervacht. Is dat het geval, verplaats het hok dan naar binnen. Let op: zorg ervoor dat het temperatuurverschil niet te groot is. De schuur is bijvoorbeeld een goede plek.
Is het meerdere dagen achter -5 graden of kouder? Let er dan goed op dat de voetkussentjes van je konijn niet bevriezen. Ook kunnen de oren bevriezen. Dit geldt bij hangoren die bij de puntjes de grond raken, maar ook bij staande oren.
Vertrouw je het niet, breng je konijn dan naar binnen en bel je dierenarts. Hij of zij kan je adviseren wat je in deze specifieke situatie moet doen.
6 tips om je konijn te beschermen tegen vrieskou
Hoewel je konijn dus goed tegen de kou kan, is het verstandig om goed voor hem te blijven zorgen.
Tip 1: Zorg dat het water niet bevriest
Als het buiten vriest, kan het drinkwater van je konijn bevriezen. Dit kan je op verschillende manieren voorkomen:
- Bescherm de drinkfles met een drinkfleshoes. Deze vertraagt het bevriezingsproces in de winter.
- Ververs het water dagelijks. Doe dit minimaal 2x per dag en het liefst zo laat mogelijk op de avond.
- Vul de drinkfles met koud kraanwater. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar lauw of warm water bevriest juist sneller.
- Controleer regelmatig het tuitje. Deze kan ook bevriezen, en dan kan je konijn niet meer bij het water.
Tip 2: Geef voldoende voer
Geef je konijn in de winter voldoende voer. Dat betekent hooi, groenvoer én krachtvoer. Hiermee maken ze een extra vetlaagje aan die ze tijdens de koude periode hard nodig hebben.
Tip 3: Kies voor een beschutte plek
Plaats het konijnenhok op een beschutte plek, weg van regen, sneeuw en koude wind. Konijnen kunnen goed tegen kou, maar niet tegen vocht en tocht. Zorg voor een goed beschutte plek in het konijnenhok. Bijvoorbeeld in de hoek van je tuin.
Ook in de winter is het belangrijk dat je konijn bewegingsruimte heeft. Om te zorgen dat hij het warm genoeg houdt, kan je een deel van de ren beschermen met een zeil of doek. Zo houd je jouw konijn warm in de koudere winterdagen.
Tip 4: Kies de juiste bodembedekking
Een goede bodembedekking zorgt ervoor dat je konijn het in de winter warm genoeg heeft. Zakt de nachttemperatuur naar een graad of 5? Zorg dan voor een dikkere laag bodembedekking in je konijnenhok.
Begin met een laagje bodembedekking dat vocht absorbeert, bijvoorbeeld houtvezels of beukensnippers. Plaats hierbovenop een dikke laag stro. Wees er vooral niet te zuinig mee! Stro houdt de warmte lang vast en konijnen kunnen zich erin verschuilen tegen de kou.
Bij Welkoop vind je bodembedekking voor je konijn in alle soorten en maten. En bestel je online? Dan bezorgen we gratis bij je thuis bij bestellingen vanaf 40 euro. Ontdek ons aanbod online of kom langs in één van onze winkels:
Tip 5: Blijf je konijn aandacht geven
Konijnen zijn sociale dieren. Ben je niet vaak thuis, dan is het verstandig om twee konijnen in huis te nemen. In de winter kunnen ze lekker tegen elkaar aankruipen om zichzelf warm te houden. Maar blijf je konijn ook zelf aandacht geven, ook als het koud is buiten. Muts op, sjaal om en even lekker knuffelen met je pluizebeest!
Tip 6: Pas op met temperatuurverschillen
Konijnen kunnen slecht tegen temperatuursverschillen. Neem je buitenkonijn daarom in de winter niet mee naar binnen. Uitzonderingen hierop zijn hele jonge, oude of zieke dieren. Merk je dat je konijn het moeilijk heeft buiten? Plaats het hok dan in de schuur, dan is het temperatuurverschil niet te groot.
Persoonlijk advies? Kom naar de winkel
Met deze tips bescherm je jouw konijn tegen de koude wintermaanden. Meer hulp nodig? Kom dan eens langs bij een Welkoop bij jou in de buurt. Onze dierspecialisten helpen je graag met persoonlijk advies, tips en producten op maat. Samen zorgen we ervoor dat je konijn ook in de winter warm blijft!
Zien we je binnenkort?