Zwembad onderhoud: zo maak je jouw zwembad schoon

Een zwembad in je tuin is ideaal om bij warm weer lekker in af te koelen. Voor kinderen is het de perfecte plek om lekker te spelen. Om elke dag van je zwembad te genieten, moet het water schoon zijn. Met een beetje onderhoud en de juiste middelen geniet je de hele zomer van schoon en helder water. Wij vertellen hoe je dit aanpakt.


   In dit artikel: 

Houd je zwembad helder met Welkoop

Welkoop biedt een uitgebreid assortiment aan onderhoudsproducten om je zwembad de hele zomer schoon en fris te houden. Van chloormiddelen tot filters en zwembadreinigers. Zo geniet je de hele zomer van heerlijk fris water.

En bestel je online? Dan bezorgen we gratis bij je thuis bij bestellingen vanaf 40 euro. Bekijk ons aanbod in de webshop of kom langs in één van onze winkels.

Alles voor zwembad onderhoud


Waarom moet je een zwembad schoonmaken?

Gebruik je jouw zwembad in de zomer veel? Dan wordt het water steeds minder fris. Dat komt door huidschilfers, zonnebrand, haren, blaadjes en insecten die in het water terechtkomen. 

Het is daarom belangrijk om het zwembad regelmatig schoon te maken. Zo houd je het water schoon en veilig. Doe je dit niet? Dan kan het water groen worden door de groei van algen en bacteriën. Dit is gevaarlijk voor je gezondheid. 

Heeft jouw zwembad groen in plaats van kristalhelder water? Lees hier hoe je groen zwemwater kunt voorkomen en bestrijden.


Zwembad schoonmaken in 6 stappen

Wat heb je nodig om je zwembad schoon te maken. Wij helpen je op weg! Met onderstaand stappenplan heb je altijd helder en schoon zwemwater.

Stap 1: Vuil verwijderen

Verwijder het grove vuil met een schepnet. Verwijder alle bladeren, takjes en ander drijvend vuil uit het water. Met een skimmer gaat dit nog makkelijker. Dit is een mandje in het water dat drijvend vuil zoals blaadjes en insecten opvangt.

Stap 2: Controleer het filter

Controleer het filter. Is je filter vies? Maak ‘m dan schoon. Met een vies filter blijf je vuil water rondpompen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hoe maak je het filter schoon? Dit is afhankelijk van het soort filter dat je hebt.

Een filterpomp heeft een cartridge met een filter dat het vuil uit het zwemwater opvangt. Dit is een papieren filter die je om de 2 dagen afspoelt en bij normale temperaturen iedere 2 weken vervangt. Bij warm weer is het verstandig om het filter nog vaker te vervangen. 

Een zandfilterpomp maak je schoon met de ‘backwash-functie’ op je pomp. Bij dit proces wordt de pomp andersom gebruikt, waardoor het water de andere kant op stroomt. Zo worden de deeltjes die in het filter zitten eruit gedrukt en komen ze in de afvoer terecht. Reinig het filter minimaal eens in de twee weken en in de zomer bij veel gebruik wekelijks.

Stap 3: Maak de wanden en bodem schoon

Schrob de wanden en bodem van het zwembad met een zwembadborstel. Dit verwijdert de algen en ander vuil. Ook haal je zo de gladde laag weg. Vergeet niet de hoeken en randen goed te schrobben. Stofzuig de bodem van het zwembad met een zwembadstofzuiger.


Alles voor het schoonmaken van je zwembad:


Interline Draadloze pool en spa vacuum cleaner - Zwembadreiniger -

Interline

Interline Draadloze pool en spa vacuum cleaner - Zwembadreiniger -

217.95
Interline Eco - Zwembadborstel -

Interline

Interline Eco - Zwembadborstel -

7.95
Interline Zwembad scrubspons - 100 gram

Interline

Interline Zwembad scrubspons - 100 gram

7.95
Interline Eco - Schepnet -

Interline

Interline Eco - Schepnet -

7.95
Stap 4: Meet de pH-waarde

Met een pH-meter of teststrips kun je de pH-waarde van het water controleren.

De pH-waarde van je zwemwater moet liggen tussen de 7,2 en 7,6. Als het hoger is dan 7,6, gebruik je een pH-min poeder en als de pH-waarde lager is dan een 7,2, dan gebruik je een pH-plus poeder.

Verderop gaan we dieper in op het testen van je zwembadwater. 

Stap 5: Controleer de chloorwaarde

Test de hoeveelheid chloor in je zwembad met een chloormeter. Een waarde tussen de 1 en 3 ppm (drieduizendste gram per liter) is een goede waarde. 

Zit er te weinig chloor in het zwembad, dan zijn er verschillende manieren om chloor aan het water toe te voegen.

Chloorgranulaat

✔️Werkt sneller dan chloortabletten

✔️ Lost snel op en blijft niet lang in het water


❌ Lastiger te doseren: je moet zelf uitrekenen wat de juiste hoeveelheid is

Chloortablet

✔️ Lost geleidelijk op en blijft langer in het water

✔️Makkelijk te doseren: je kiest de tablet die past bij de grootte van je zwembad


❌ Duurt langer voordat het werkt


Vind je het kopen van losse pH- en chloormiddelen maar gedoe? Dan is het Interline Simply Genius starterspakket een slimme oplossing. Met dit pakket kun je op een eenvoudige en veilige manier je zwembad voorzien van chloor. Het chloor zit in een cassette die je in het systeem stopt.

Houd de temperatuur van het water in de gaten. Hoe warmer het water, hoe meer chloor er verdampt en hoe groter de kans op algen en bacteriën. Een beetje chloor toevoegen is dan een goed idee.Chloorproducten voor je zwembad:


Interline Shock 55 chloorgranulaat - 1 kg

Interline

Interline Shock 55 chloorgranulaat - 1 kg

24.50
Interline Shock 55 chloorgranulaat - 2,5 kg

Interline

Interline Shock 55 chloorgranulaat - 2,5 kg

52.50
Interline Chloortabletten 20gr - 1 kg

Interline

Interline Chloortabletten 20gr - 1 kg

24.95
Interline Chloordrijver - Klein

Interline

Interline Chloordrijver - Klein

4.95
Stap 6: Laat het filter draaien

Het is belangrijk om het filter enkele uren te laten draaien nadat je 'm hebt schoongemaakt en het chloor hebt toegevoegd. Hoe lang precies is afhankelijk van de grootte van je zwembad. Zo haal je de resterende bacteriën en vuil uit het water en houd je het water helder.

Je zwembad is nu schoon. Klaar voor een duik! Controleer de pH- en chloorwaarden regelmatig. Zeker tijdens de warme zomermaanden, wanneer je het zwembad meer gebruikt. 


Zwembadwater testen

Het is belangrijk om de kwaliteit van je zwembadwater regelmatig te controleren. Zo blijft het water schoon en veilig.

De pH-waarde geeft de zuurtegraad van het water aan. Bij een goede pH-waarde is het water het fijnst om in te zwemmen en werkt het chloor op zijn best.

De pH-waarde voor je zwemwater moet liggen tussen de 7,2 en 7,6. Het gebruik van het zwembad, het weer en de vervuiling van het water hebben invloed op de pH-waarde.

De pH-waarde van je water testen kan op twee manieren:

1. Teststrips

Een makkelijke manier is om pH-teststrips te gebruiken. Dit zijn speciale strips die van kleur veranderen, afhankelijk van de pH-waarde van het water. Door de kleur van de strip te vergelijken met een kleurenkaart, kun je de pH-waarde aflezen. Dit is goedkoop, maar de resultaten zijn niet altijd even nauwkeurig.

2. Elektrische pH-meter

Een andere manier is om een pH-meter te gebruiken. Dit apparaat meet de pH-waarde van het water door middel van elektroden die in het water worden geplaatst. Dit is duurder, maar de resultaten zijn nauwkeuriger.

Alles voor het testen van je zwembadwater:


Interline Chloor/Ph-waarde - Teststrip - 25 stuks

Interline

Interline Chloor/Ph-waarde - Teststrip - 25 stuks

9.95
Interline elektrische Chloor en PH-meter - 300 gram

Interline

Interline elektrische Chloor en PH-meter - 300 gram

43.95
Interline PH-Plus - 3 kg

Interline

Interline PH-Plus - 3 kg

22.50
Interline PH-Minus - PH-waarde - 3 kg

Interline

Interline PH-Minus - PH-waarde - 3 kg

22.50

Hoe vaak zwembadwater testen?

Het is het beste om in de zomer dagelijks je zwemwater te testen. Je maakt dan meer gebruik van het zwembad. En ook de zon heeft veel invloed. Hierdoor raakt je water sneller uit balans. Bij normaal gebruik is 2 tot 3 keer per week testen genoeg.


Zwembad schoonhouden

Met onderstaande tips geniet je nog langer van schoon en helder water. 

  1. Douche voor het zwemmen. 
  2. Ga met schone voeten het water in.
  3. Gebruik een goede filterinstallatie.
  4. Laat geen huisdieren in het water.
  5. Gebruik Anti-alg om algengroei te voorkomen.
  6. Gebruik een afdekzeil. 
  7. Houd de omgeving schoon.

Persoonlijk advies? Kom langs in onze winkel

Bij Welkoop vinden we het belangrijk dat jij kunt genieten van jouw zwembad, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het onderhoud ervan. 

We hebben een ruim aanbod aan handige accessoires om het onderhoud van jouw zwembad nog gemakkelijker te maken. Denk hierbij aan schepnetten, borstels, stofzuigers en teststrips om de waterkwaliteit te meten.Zo geniet jij de hele zomer van een fris en schoon zwembad. 

Kom je er niet helemaal uit? Onze zwembadspecialisten helpen je graag verder. Zo maak jij zeker weten de juiste keuze. Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel