Zwembad schoonmaken

Een zwembad in je tuin is ideaal om bij warm weer lekker in af te koelen. Voor kinderen is het de perfecte plek om te spelen. Maar om elke dag van je zwembad te genieten, moet het water schoon zijn. Dus naast ronddobberen en relaxen, moet je het zwembad ook schoonmaken. Op deze manier is een frisse duik ook echt fris. 

In dit artikel vertellen we stap voor stap hoe je het schoonmaken van je zwembad aanpakt. Ook laten we zien welke onderhoudsmiddelen je kunt gebruiken.

Snel naar: Zwembadchloor | Zwembadonderhoud | Zwembadpompen 


Waarom moet je een zwembad schoonmaken? 

Gebruik je jouw zwembad in de zomer veel? Dan wordt het water steeds minder fris. Dat komt door huidschilfers, zonnebrand, haren, blaadjes en insecten die in het water terechtkomen.  

Het is daarom belangrijk om het zwembad regelmatig schoon te maken. Zo houd je het water helder en veilig. Doe je dit niet? Dan kan het water vies worden door de groei van algen en bacteriën. Dit is niet goed voor je gezondheid.  

Is jouw zwembadwater niet meer kristalhelder, maar heeft het een kleurtje gekregen? Lees ook onze artikelen over hoe je je zwembad moet schoonmaken bij: groen zwembadwater, bruin zwembadwater, troebel zwembadwater.


Zwembad schoonmaken in 6 stappen

Wat heb je nodig wanneer je je zwembad gaat schoonmaken? Wij helpen je op weg. Met onderstaand stappenplan heb je altijd helder en schoon zwemwater. 

Stap 1: Vuil verwijderen 

Verwijder het grove vuil met een schepnet. Verwijder alle bladeren, takjes en ander drijvend vuil uit het water. Met een skimmer gaat dit nog makkelijker. Dit is een mandje in het water dat drijvend vuil zoals blaadjes en insecten opvangt. 

Stap 2: Controleer het filter 

Controleer het filter. Is je filter vies? Maak ‘m dan schoon. Met een vies filter kan je zwembadpomp het water niet goed rondpompen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hoe maak je het filter in je zwembadpomp schoon? Dit is afhankelijk van het soort filter dat je hebt. 

  • Papieren filtercartridge. Een cartridge met een papieren filtercartridge spoel je om de 2 dagen af en vervang je iedere 2 weken. Bij warm weer is het verstandig om de cartridge nog vaker te vervangen.  

  • Zand. Een zandfilterpomp maak je schoon met de backwash-functie op je pomp. Bij dit proces stroomt het water de andere kant op. Zo worden de deeltjes die in het zand zitten eruit gedrukt en komen ze in de afvoer terecht. Doe minimaal eens in de twee weken zo’n backwash en in de zomer bij veel gebruik wekelijks. 

  • Filterbollen (losse bollen of filterbollencartridge). Filterbollen zijn uitwasbaar. Dus gebruik je filterbollen in plaats van een papieren filtercartridge of filterzand, dan haal je de bollen eens in de twee tot vier weken uit je zwembadpomp en stop je ze in de wasmachine. Bij een zandfilterpomp voer je dus geen backwash uit. De filterbollen hergebruik je hierna weer in je zwembadpomp. Zo gaan ze tot drie jaar mee.
Alles voor je zwembadpomp:


Intex Filtercartridge - A - 228 gram Volume
voordeel
6 voor 27.00

Intex

Intex Filtercartridge - A - 228 gram

4.95
Interline  - Zandfiltervulling - 25 kg

Interline

Interline - Zandfiltervulling - 25 kg

13.95
Interline  - Filterwatten voor Cartridge Filterpomp A - 70 gram

Interline

Interline - Filterwatten voor Cartridge Filterpomp A - 70 gram

9.50
Interline - Filterballen - 700 gram

Interline

Interline - Filterballen - 700 gram

34.50

Stap 3: Maak de wanden en bodem schoon 

Schrob de wanden en bodem van het zwembad met een zwembadborstel. Dit verwijdert de algen en ander vuil. Ook haal je zo de gladde laag weg. Vergeet niet de hoeken en randen goed te schrobben. Stofzuig de bodem van het zwembad met een zwembadstofzuiger. 


Stap 4:Meet de pH-waarde 

Met een elektronische meter of teststrips test je de pH-waarde van het water.  

De pH-waarde van je zwemwater moet liggen tussen de 7,2 en 7,6. Als het hoger is dan 7,6, gebruik je pH-min poeder. Als de pH-waarde lager is dan 7,2, gebruik je pH-plus poeder. 


In het artikel Zwembadwater testen gaan we nog dieper in op het testen van je zwembadwater. 


Stap 5: Controleer de chloorwaarde 

Test de hoeveelheid chloor in je zwembad met een chloormeter. Een waarde tussen de 2 en 5 ppm is een goede waarde. In het begin van het zwemseizoen zit hij aan de lagere kant, tegen het einde van het seizoen loopt de waarde wat op. Dat is normaal.  

Zit er te weinig chloor in het zwembad, dan zijn er twee manieren om chloor aan het water toe te voegen. 


Chloorgranulaat

Een snelle manier om chloor toe te voegen, is met chloorgranulaat. Je doet het granulaat in een grote emmer met lauw water, laat het oplossen en voegt het daarna toe aan het zwembadwater. Het lost snel op en brengt het chloorgehalte ook snel op peil. Een nadeel van deze manier is dat je het chloorgranulaat zelf moet doseren. Ook is het snel weer uit het water. 

Je kunt chloorgranulaat tijdens het zwemseizoen gebruiken, maar ook aan het begin van het zwemseizoen in een nieuw zwembad of in zwembadwater dat erg vies is. In dit laatste geval voeg je in één keer een hogere dosering toe. Dat heet ook wel een shockbehandeling.  


Chloortabletten

Chloortabletten lossen langzaam op in het zwembadwater. Je doet een tablet in een chloordrijver en laat die op het zwemwater drijven. Of je doet de tablet in de skimmer. Dat is alles. De tablet lost geleidelijk op. Het chloorgehalte verhoog je niet snel met chloortabletten. Maar is het chloorgehalte eenmaal goed, dan houd je dit met tabletten wel makkelijk op peil. Tabletten zijn dus ideaal om te gebruiken tijdens het zwemseizoen. Of na een shockbehandeling. Het voordeel van tabletten is dat ze makkelijk te doseren zijn. Je kiest gewoon het formaat dat past bij jouw zwembad.  


Chloorgranulaat 

✔️ Lost snel op en blijft niet lang in het water 

✔️Werkt sneller dan chloortabletten 

Lastiger te doseren: je moet zelf uitrekenen wat de juiste hoeveelheid is 

Chloortablet 

✔️ Lost geleidelijk op en blijft langer in het water 

✔️Makkelijk te doseren: je kiest de tablet die past bij de grootte van je zwembad 

Duurt langer voordat het werkt 


Vind je het kopen en toedienen van losse pH- en chloormiddelen maar gedoe? Dan is het 
Interline Simply Genius starterspakket een slimme oplossing. Dit systeem behandelt je zwembadwater automatisch voor je. De pH en chloor blijven in balans. Het enige wat je hoeft te doen, is wekelijks de cartridge vervangen. 

Houd de temperatuur van het water in de gaten. Hoe warmer het water, hoe meer chloor er verdampt en hoe groter de kans op algen en bacteriën. Een beetje chloor toevoegen is dan een goed idee. 


Stap 6: Laat de zwembadpomp draaien 

Het is belangrijk om de zwembadpomp enkele uren te laten draaien, als je klaar bent met het schoonmaken van je zwembad en het toevoegen van chloor. Hoe lang precies is afhankelijk van de grootte van je zwembad. De pomp filtert de resterende bacteriën en vuil uit het water. 

Je zwembad is nu schoon. Klaar voor een duik! Controleer de pH- en chloorwaarden regelmatig. Zeker tijdens de warme zomerdagen, wanneer je het zwembad meer gebruikt.  

Ververs elke 1 of 2 weken een beetje zwembadwater. Laat bijvoorbeeld 5 minuten lang wat water uit het zwembad lopen en vul het bad 5 minuten weer bij. Op deze manier ben je problemen met het zwembadwater voor. En kun je een lange tijd met het zwembadwater doen.


Zwembad schoonhouden: 6 tips 

Met onderstaande tips geniet je nog langer van schoon en helder water.  

  1. Douche voor het zwemmen.  
  2. Ga met schone voeten het water in. 
  3. Gebruik een goede filterinstallatie. 
  4. Laat geen huisdieren in het water. 
  5. Gebruik Anti-alg om algengroei te voorkomen. 
  6. Gebruik een afdekzeil.  

Zwembad opruimen 

Wanneer het zwemseizoen voorbij is, is het tijd om je zwembad op te ruimen. Het water laat je wegstromen in het riool. Dit doe je heel handig met een dompelpomp. Deze pompt het zwembadwater vanaf de bodem van het zwembad door je eigen tuinslang. Zo kun je het water eenvoudig in een afvoerputje laten stromen. Wanneer het zwembad leeg is, maak je het met een neutrale zeep schoon. Laat het kurkdroog worden. En dan opbergen maar.  


Houd je zwembad helder met Welkoop

Bij Welkoop zien we graag dat je zorgeloos geniet van jouw zwembad. We hebben een uitgebreid assortiment aan onderhoudsproducten waarmee je het zwembad kunt schoonmaken. Kom je er niet helemaal uit? Onze zwembadspecialisten helpen je graag verder.  

Zien we je binnenkort? 

Vind jouw winkel