Persoonlijke bescherming

Veilig werken is belangrijk. Zorg daarom altijd voor de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Denk aan handschoenen, oor- en oogbescherming en de juiste hoofdbescherming.

Handschoenen

Onze werkhandschoenen beschermen je handen tegen kou, vocht, zuren en beschadigingen van de huid. Ze zijn ingedeeld in 3 veiligheidsklassen:

  • EN 511: deze handschoenen beschermen je tegen temperaturen tot -50º Celsius. Er zijn verschillende weerstandsniveaus die de mate van bescherming aangeven.
  • EN 374: deze handschoenen zijn bestand tegen chemicaliën en/of micro-organismen. De fabrikant test handschoenen op de doorbreektijd van chemicaliën en micro-organismen.

Gehoorbescherming

Harde geluiden kunnen tot permanente beschadiging van het gehoor leiden. Bescherm je oren daarom altijd met goede oordopjes of een volledige gehoorkap. Want gehoorverlies is een van de meest voorkomende industriële letsels. Op de verpakking staan altijd de dempingswaarde en het beschermingsniveau aangegeven.

Oogbescherming

Bij veel klussen komen splinters, (stof)deeltjes en brokstukken vrij die in je ogen kunnen komen. Dat leidt tot irritatie of permanente beschadiging van het netvlies. Draag daarom altijd een veiligheidsbril. Draag je al een gewone bril? Koop dan een veiligheidsbril die goed over je gewone bril past.

Stofmasker

Een stofmasker beschermt je luchtwegen bijvoorbeeld tegen stofdeeltjes die vrijkomen tijdens schuren. Deze deeltjes adem je in en beschadigen je longen. Draag daarom altijd een goed stofmasker. Er zijn verschillende soorten maskers:

  • Onderhoudsvrije maskers
  • Herbruikbare maskers
  • Systemen voor ademhalingsbescherming

Onderhoudsvrije maskers zijn de zogenaamde ‘stofkapjes’. De herbruikbare maskers zijn halfgelaatsmaskers met losse filters die je ook beschermen tegen gassen en dampen. De stofmaskers zijn er in verschillende beschermingsklassen. Deze herken je aan de FFP-codering:

  • FFP1: beschermt je tegen lage concentraties fijnstof en nevel.
  • FFP2: beschermt je tegen gematigde concentraties fijnstof
  • FFP3: beschermt je tegen hoge concentraties fijnstof en nevel. Maar ook tegen metaalrook en vezels.

Werken in de tuin

Als je met gereedschap als een kettingzaag of bosmaaier werkt, is goede bescherming heel belangrijk. Hiervoor bestaan speciale veiligheidsmiddelen zoals een zaagbroek en zaagschoenen of zaaglaarzen. Deze broeken en bosbouwschoenen beschermen je lichaam tegen contact met lopende delen van een tuinmachine. In onderstaand schema zie je precies wat je nodig hebt.

* Bij gebruik van een kettingzaag draag je altijd werkschoenen met zaagprotectie en een helm als je boven schouderhoogte zaagt.

Veiligheidsnormen

Bekijk de verschillende EN- en ISO-normen in onderstaand overzicht en zoek je werkkleding uit aan de hand van deze gegevens.

ISO 20471
Signaalkleding, heel belangrijk als je moet opvallen tijdens je werk. Met deze zichtbaarheidskleding val je overdag, ’s nachts en in de schemering goed op.

ISO 11612
Deze kleding beschermt je tegen hitte en vlammen, stralingswarmte en gesmolten metaal. Let op. De kleding voldoet niet aan de speciale eisen voor de brandweer.

ISO 11611
Speciale kleding voor lassers. Deze werkkleding beschermt je tijdens lassen en vergelijkbare werkzaamheden tegen gesmolten metaal, vlamcontact en uv-straling.

EN 1149
Antistatische werkkleding die je beschermt tegen elektrostatische oplading en ontlading. Zo voorkom je het ontstaan van vonken die brand of explosies kunnen veroorzaken.

IEC 61482
Deze werkkleren beschermen je tegen de gevaren van een elektrische vlamboog, ook wel Arc Flash genoemd. Deze kleding is verplicht als je werkt aan elektrische installaties.

EN 13034-6
Dit is beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën. Deze kleding stoot vloeistoffen af en beschermt ook tegen lichte nevel van chemicaliën.

EN 342
Speciale kleding die je beschermt tegen zeer lage temperaturen. Het is ademende werkkleding bedoeld voor natte en koude situaties onder de -5°C.

EN 14404
Deze kniebeschermende kleding is belangrijk als je veel op je knieën zit. Let op. Naast de juiste kleding heb je ook gecertificeerde kniestukken nodig.

ISO 14116
Dit is kleding gemaakt van brandvertragende materialen. De stof brandt maar in beperkte mate als je in contact komt met vuur.

 

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Wellicht ook interessant voor u
3M H520A - Gehoorkap - Groen

3M

3M H520A - Gehoorkap - Groen

31.99
KIXX Heavy - Werkhandschoenen - 10

Kixx

KIXX Heavy - Werkhandschoenen - 10

12.99
3M stofmasker 8710 FFP1  -

3M

3M stofmasker 8710 FFP1 -

11.99
AWARE Kap, Bril & Masker - PBM-set -

Aware

AWARE Kap, Bril & Masker - PBM-set -

18.29