Wat is het verschil tussen houtskool en briketten?

Hét grote barbecue-dilemma: gebruik je nu houtskool of briketten? Die keuze hangt af van welke barbecue je hebt en op welke manier je wil grillen. We leggen je graag uit waar je op moet letten en wat de verschillen zijn.

Welke BBQ heb jij? 

Belangrijk is om eerst te weten welke barbecue je hebt. Briketten zijn bijvoorbeeld niet voor iedere barbecue geschikt.

Kamado barbecue

Gebruik alleen houtskool. De chemische nasmaak van briketten trekt namelijk in het keramiek van je kamado. Ook is het moeilijker om de temperatuur te reguleren met briketten. 

Onze Welkoop XL houtskool is gemakkelijk aan te steken. Ga je voor een low & slow sessie? Dan zijn Welkoop Marabu en Welkoop White Quebracho zeer geschikt.

Houtskool-barbecue

Gebruik houtskool of briketten. Welke je gebruikt hangt af van hoe je wil grillen. 

Snel beginnen met BBQ’en? Gebruik dan houtskool. Wil je lang barbecueën op een constante temperatuur, dan zijn briketten meer geschikt.

Hoe wil je grillen?

Daarnaast is het belangrijk hoe je wil grillen. Even snel wat grillen, slow cooking of langdurig en gelijkmatig barbecueën? Voor iedereen heeft Welkoop wat grills.

Houtskool: snel of langdurig

Houtskool is een verkoolde versie van normaal hout. Alle sappen en vocht is eruit. Verder bevat houtskool geen toevoegingen. Daarnaast brandt het sneller en intenser dan briketten. Steek je houtskool aan? Dan bereik je al na 20 minuten een temperatuur van 500 °C.

Bekijk houtskool

Snel en fel grillen 
Reguliere houtskool is daardoor bij uitstek geschikt om direct te grillen op hoge temperaturen op een open barbecue. Bijvoorbeeld voor het dichtschroeien van een dun stukje vlees. Denk aan hamburgers, hamlapjes of saté-stokjes. 

Low & slow
Houtskool is de beste brandstof om te gebruiken op een kamado. Deze barbecue is vrijwel luchtdicht - daardoor brandt de houtskool langer dan op een open barbecue. Kies bijvoorbeeld voor Welkoop White Quebracho. Deze houtskool heeft grotere brokken. Daardoor worden de ventilatiegaten van je kamado minder snel verstopt. Ideaal voor het langzaam garen van pulled pork of spare ribs.

Bekijk onze houtskool: 

Welkoop Houtskool - BBQ brandstoffen - 8 kg 20% Korting

Welkoop

Welkoop Houtskool - BBQ brandstoffen - 8 kg

14.50 11.60
Welkoop XL stukken  BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg 20% Korting

Welkoop

Welkoop XL stukken BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg

21.95 17.56
Welkoop Marabu  BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg 20% Korting

Welkoop

Welkoop Marabu BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg

23.95 19.16
Welkoop White Quebracho  BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg 20% Korting

Welkoop

Welkoop White Quebracho BBQ brandstoffen - Houtskool - 10 kg

23.95 19.16

Briketten: langdurig en regelmatig

Briketten worden gemaakt van houtskoolresten. Dit wordt vergruisd en geperst tot blokjes met een bindmiddel. Deze blokjes branden langer, maar minder heet dan houtskool. Briketten zijn over het algemeen goedkoper dan houtskool. Daar staat tegenover dat er meer as kan ronddwarrelen.  

Bekijk briketten

Langer en gelijkmatiger 
Vanwege de brandduur zijn briketten meer geschikt voor een lange BBQ-sessie op een open houtskoolbarbecue. Handig voor als je de hele avond lang wil genieten van je barbecue. Let op: Gebruik geen briketten op een kamado. Briketten bevatten vaak chemische toevoegingen. Deze smaak trekt dan in de keramische laag van je kamado. 

Eenvoudig briketten aansteken? Gebruik dan een brikettenstarter. Dit werkt als een soort schoorsteen waarbij de warmte omhoog komt. Zo worden alle briketten snel en gelijkmatig opgewarmd en geniet je sneller van een heerlijke barbecue.


Bekijk onze briketten:

Welkoop Kokosbriketten - BBQ brandstoffen - 10 kg 20% Korting

Welkoop

Welkoop Kokosbriketten - BBQ brandstoffen - 10 kg

19.95 15.96
Welkoop Briketten - BBQ brandstoffen - 8 kg 20% Korting

Welkoop

Welkoop Briketten - BBQ brandstoffen - 8 kg

14.50 11.60
Weber Briketten - BBQ brandstoffen - 4 kg

Weber

Weber Briketten - BBQ brandstoffen - 4 kg

10.95
Weber Briketten - BBQ brandstoffen - 8 kg

Weber

Weber Briketten - BBQ brandstoffen - 8 kg

19.95

Houtskool en briketten samengevat

Houtskool

✔️ Geschikt voor houtskoolbarbecue en kamado.

✔️ Bereikt snel een hoge temperatuur. 

✔️ Lange brandduur op kamado.


Briketten

✔️ Geschikt voor (houtskool)barbecue.

✔️ Blijft constant op hoge temperatuur.

✔️ Minder as- en rookvorming.Bestel online of kom langs in de winkel

Op zoek naar de perfecte houtskool of briketten voor jouw volgende barbecue? Of je nu een doorgewinterde grillmaster bent of net begint met BBQ'en, we hebben alles wat je nodig hebt voor een heerlijke barbecue. 

Bestel je online? Dan bezorgen wij gratis bij je thuis vanaf 40 euro. Of kom langs in een winkel bij jou in de buurt. We staan altijd voor je klaar met producten en advies op maat. Zo maak je van je volgende barbecue een groot succes! 

Vind jouw winkel