De 10 makkelijkste groenten om te kweken in je moestuin

Eten uit eigen tuin is fantastisch. Een lekkere salade of een tomatensoep bijvoorbeeld. Of een stamppot met eigen gekweekte aardappelen. Maar wat zijn nu makkelijke groenten om mee te beginnen? In dit artikel vind je tien eenvoudige groenten om te kweken in je eigen moestuin. 

Bekijk alle groentezaden


Heb je nog geen moestuin, maar wil je er wel graag een aanleggen? Lees dan eerst ons artikel over het aanleggen van een moestuin


Radijsjes

Ben je net begonnen en heb je nog niet zo’n groene vingers? Met radijsjes kan het bijna niet fout gaan. Ze groeien makkelijk en snel. Een perfecte manier dus om te starten met een moestuin. 

Radijsjes zaai je vanaf halverwege maart tot en met augustus. Ze kunnen zowel in de volle zon als in de halfschaduw. Na zes tot acht weken kan je al beginnen met oogsten. Dit oogsten kan je doen als de plantjes ongeveer 2 cm zijn. 

Bekijk radijszaden


Rode bieten 

Net zoals met radijsjes zit je met rode bieten eigenlijk altijd wel goed. En de mooie rode stengels en frisse groene bladeren zorgen voor meer kleur in je moestuin. 

Rode bieten zaai je vanaf half april in de volle grond. Deze groente groeit snel en makkelijk. De bieten kan je vervolgens oogsten vanaf juni tot oktober. 

Bekijk rode bietzaden


Courgettes

Ook courgettes zijn handig als je nog weinig ervaring hebt. Eenmaal geplant vinden ze makkelijk een weg in je moestuin. Een courgette groeit heel snel, na zes weken kan je al gaan oogsten. 

Courgettes zaai je vanaf begin mei tot half juni in de volle grond. De planten worden groot, daarom is één plant per vierkante meter genoeg. Geef ze water langs de plant, niet op de bladeren.   

Bekijk courgettezaden


Begin eens met één of twee planten. Want als courgettes eenmaal goed gaan, produceren ze veel. Voor je het weet eet je de hele zomer courgettesoep! 



Wortels

Geduld is een schone zaak als je wortels zaait. Wortels doen er namelijk drie maanden over om uit te groeien. En pas na drie tot vier weken beginnen ze te kiemen. Maar laat je hierdoor niet tegenhouden. Als ze eenmaal groeien, heb je er weinig omkijken naar. 

Wortels zaai je vanaf begin maart in de volle grond. Doe dit in luchtige grond in de volle zon. In de winter ook zin in wortels? Dan kan je ook winterpeen zaaien. Dit kan je doen in april of mei. Oogsten kan dan vervolgens in oktober of november. 

Bekijk alle wortelzaden


Rucola

Wat meer pit in je salade? Rucola is smaakvol én makkelijk te verbouwen in je moestuin. Rucola kiemt makkelijk in de zon, maar kan ook prima in de halfschaduw. En heb je geen plek in je tuin? Dan kan je deze groenten ook kweken in pot. 

Zaaien kan vanaf begin maart tot augustus. Al na enkele weken kan je al oogsten. Hoe langer je wacht, hoe pittiger de smaak. 

Bekijk slazaden


Lente-ui

Bosui, sla-ui of lente-ui? Hoe je het ook noemt, zowel in je salade als in een roerbakschotel zijn ze heerlijk. Geef de plantjes de ruimte en houd minimaal 2,5 cm tussen elke plant. Hoe dichter ze op elkaar staan, hoe dunner de plant wordt. 

De plantjes zijn winterhard, daarom kan je ze al vroeg in het voorjaar planten. Dit kan vanaf eind maart tot begin april. Geef ze genoeg water, want lente-uitjes staan niet graag droog. In de zomer kan je de lente-uitjes oogsten. 

Bekijk uienzaden


Pompoen

Bij pompoenen denk je waarschijnlijk aan de herfst. Maar met het zaaien moet je er al vroeg bij zijn! Zorg ook voor voldoende ruimte. Pompoenen nemen namelijk flink wat ruimte in beslag, tenzij je de hoogte in werkt. 

Pompoenen kan je vanaf halverwege mei zaaien in pot binnenshuis. Zo houdt je ongedierte op afstand. Slakken en muizen zijn namelijk dol op de jonge blaadjes. Voelen de blaadjes ruw aan? Dan kan je ze verplaatsen naar de volle grond. 

Bekijk pompoenzaden


Komkommers

Ook komkommers zijn makkelijk te kweken in eigen tuin. De planten houden van warmte en hebben niet al te veel water nodig. Weinig geduld? Ga dan eens voor snackkomkommers. Deze kan je al binnen twee weken oogsten. 

Komkommers zaai je binnen in potjes voor vanaf april. Wanneer de blaadjes ruw aanvoelen kan je ze buiten planten. Dit om dezelfde reden als bij pompoenen: slakken en muizen eten maar wat graag van de jonge blaadjes. 

Bekijk komkommerzaden


Tomaten

Tomaten zijn niet de allermakkelijkste groenten om te kweken in je moestuin. Daarom vind je ze lager op deze lijst. Ze groeien het beste in een kas, maar ook in de volle grond zijn ze te kweken. 

Kies een plekje in de volle zon, want tomaten zijn echte zonaanbidders. Vanaf half maart tot half mei kan je tomaten zaaien in een kweekbak. Verplaats de plant vervolgens pas vanaf juni naar je moestuin. Tomaten hebben namelijk flink wat zon en warmte nodig. 

Bekijk tomatenzaden


Prei

Met prei kan je alle kanten op. Bijvoorbeeld lekker voor in een ovenschotel. Prei houdt van een luchtige, voedingsrijke bodem. Zaai prei diep in de grond, minimaal 20 centimeter. Zo krijgen ze een lange witte schacht. 

Prei heb je in verschillende soorten. Vroegbloeiende prei kan je in maart binnen voorzaaien, en vanaf mei in de volle grond plaatsen. Late prei kan je vanaf half april voorzaaien. Verplaats ze naar de volle grond zodra ze de dikte van een potlood hebben. 

Bekijk preizaden


Benieuwd naar alle groentenzaden en zaaimomenten? Bekijk dan onze zaaikalender


De beste plek voor je groenten
Heb je jouw groenten uitgekozen? Dan is het belangrijk dat je de groenten op de juiste plek inzaait. Zo haal jij het beste uit jouw moestuin. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Bekijk dan ons artikel over moestuin indeling.


Advies nodig? Kom gerust langs.

Met deze makkelijke groenten geniet je het hele jaar van heerlijke groenten uit eigen tuin. Heb je nog vragen? Of je nu een beginner bent of ervaren moestuinier, bij onze tuinspecialist kun je met al je vragen terecht. Samen maken we van jouw moestuin een succes. Tot snel!

Vind winkel in de buurt