Paard afkoelen bij warm weer: 8 tips

Paarden kunnen over het algemeen goed tegen warm weer. Maar bij extreme hitte kunnen ze jouw hulp goed gebruiken. In dit artikel delen we 8 tips om jouw paard koel te houden in de hitte.

 
    In dit artikel:

Wanneer is het te warm voor een paard? 

Wanneer is het te warm? Over het algemeen kunnen paarden goed omgaan met temperaturen tot ongeveer 25°C, zolang ze maar voldoende beschutting en mogelijkheden hebben om af te koelen. 

Als de temperatuur boven 30°C stijgt en het vochtig is, neemt het risico op oververhitting en uitdroging toe. In dat geval moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen, zoals een beschutte plek, voldoende water en een aangepast trainingsschema.

Een paard raakt oververhit als hij meer warmte aanmaakt dan hij kwijt kan. Dit kan komen door:

Hoge temperaturen: Als het buiten erg warm is, wordt het steeds moeilijker voor je paard om zichzelf af te koelen. 

Slechte ventilatie: In een slecht geventileerde stal, kan de warmte niet goed weg. Hierdoor krijgt het paard het steeds warmer en raakt hij oververhit.

Inspanning: Intensieve training of zware inspanning zorgen ervoor dat je paard snel oververhit raakt, vooral bij hoge temperaturen.

Onvoldoende drinken: Als een paard niet genoeg water drinkt, kan het moeilijk zijn voor hem om zijn lichaamstemperatuur onder controle te houden.


Hoe herken je een oververhit paard?

Het is belangrijk om de signalen van je paard in de gaten te houden. Tekenen van oververhitting zijn:


Veel zweten: Een paard dat oververhit is, zal veel zweten. Vooral op de nek, de flanken en de borst.

Snelle en oppervlakkige ademhaling: Een oververhit paard haalt snel en oppervlakkig adem. 

Verhoogde hartslag: Een verhoogde hartslag is een ander teken van oververhitting. Voel de hartslag van je paard door je hand lichtjes op de borst net achter de elleboog te plaatsen en tel het aantal slagen per minuut.

Moe en zwak: Je paard ziet er zwak en vermoeid uit. Hij heeft minder energie en toont weinig interesse in wat er om hem heen gebeurt. 

Onrustig gedrag: Door de hitte kan je paard onrustig worden. Hij blijft rondlopen, schrapen met zijn hoeven, rollen of andere tekenen van ongemak vertonen.

Wankelende bewegingen: In ernstige gevallen van oververhitting kan een paard problemen hebben met bewegen. Het kan wankelen, onstabiel zijn of zelfs ineenzakken.

Droge slijmvliezen: Controleer de slijmvliezen van je paard, zoals het tandvlees en de binnenkant van de lippen. Als ze droog en plakkerig aanvoelen in plaats van vochtig en roze, kan dit wijzen op uitdroging.

Als je denkt dat je paard oververhit is, moet je direct maatregelen nemen. Vertrouw je het niet? Neem dan contact op met je dierenarts. 


Hoe houd je jouw paard koel?

Met deze 8 tips help je jouw paard het hoofd koel te houden.

1. Voldoende water

Zorg ervoor dat je paard altijd vers en schoon water tot zijn beschikking heeft. Controleer regelmatig of de waterbak gevuld is. Op warme dagen kan je paard tot wel 40 liter per dag drinken! 

2. Schaduw

Maak schaduwrijke plekken in de wei of paddock waar je paard kan uitrusten. Een bomenrij, schuilstal of partytent in de wei bieden beschutting tegen de felle zon. 

3. Frisse lucht in de stal

Zorg voor goede ventilatie in de stal. Houd ramen en deuren open, zodat er een lekker briesje waait. Dit helpt je paard bij het afkoelen en voorkomt dat de stal te benauwd wordt.


Je kunt ook een ventilator neerzetten. Let er wel op dat je paard hier niet bij kan komen en pas ook op voor de snoeren. 

4. Waterpret

Gebruik een natte spons om je paard af te koelen. Richt je vooral op warme plekken zoals de nek, buik en benen. Je kunt ook een spuitpistool gebruiken om een fijne nevel van water over je paard te sprayen.

Na het rijden kun je jouw paard afspuiten. Begin altijd bij de benen en werk vanuit daar verder omhoog.

Tip: Uit onderzoek is gebleken dat het het beste werkt om je paard 30 seconden met koud water te besproeien en daarna 30 seconden rustig te laten lopen. Herhaal dit totdat je paard helemaal is afgekoeld.

5. Pas je schema aan

Vermijd zware training of lange ritten tijdens de heetste uren van de dag. Plan je activiteiten vroeg in de ochtend of laat in de avond, wanneer de temperaturen wat lager zijn. 

6. Gebruik een vliegendeken

Als het buiten erg warm is, zie je veel vervelende insecten rondom je paard zoemen. Gebruik een vliegendeken en zet je paard een vliegenmasker op. Een vliegendeken geeft een soort 'schaduweffect' en weerkaatst de zon, waardoor het paard wat koeler blijft.

Lees hier meer over je paard beschermen tegen vliegen en dazen.

7. Voorkom verbranding

Ook paarden kunnen verbranden. Heeft je paard een lichte roze neus? Smeer die dan in met zonnebrand. Denk ook aan andere haarloze plaatsen, bijvoorbeeld de kootholtes. Breng de crème minimaal een half uur van tevoren aan. Herhaal dit later nog een paar keer, omdat door het grazen de crème er vanaf wordt geveegd. ‘s Avonds kun je wat kalmerende gel aanbrengen.

8. Geef elektrolyten

Als het warm is en je paard veel zweet, heeft het lichaam elektrolyten nodig om het vochtgehalte op peil te houden. Door het zweten verliezen ze belangrijke mineralen zoals natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium. 

Je kunt deze mineralen aanvullen door een liksteen te geven of een elektrolytenmix toe te voegen aan het voer of water. Zo zorg je ervoor dat hij genoeg mineralen krijgt en goed gehydrateerd blijft.

Alles om je paard koel te houden:


Grand National Zonnebrandcrème - Huidverzorging Paard - 150 ml

Grand National

Grand National Zonnebrandcrème - Huidverzorging Paard - 150 ml

16.95
Welkoop Liksteen Paard - 10 kg

Welkoop

Welkoop Liksteen Paard - 10 kg

13.95
VITALstyle Elektrolytenmix - Supplement - 1 kg

VITALstyle

VITALstyle Elektrolytenmix - Supplement - 1 kg

21.95
Voermeesters Elektrolyten Slobber - Specialiteit - 7,5 kg - Zak

Voermeesters

Voermeesters Elektrolyten Slobber - Specialiteit - 7,5 kg - Zak

19.50

Kom naar de winkel voor advies.

Zoals je ziet kun je veel doen om jouw paard koel te houden in de hitte! Bij Welkoop vind je alles voor de warme zomerdagen. Van zonnebrand tot aan elektrolytenmix en zonwerende vliegendekens.

Ben je op zoek naar advies op maat? Kom dan gerust langs in één van onze winkels bij jou in de buurt. Jouw dierspecialist helpt je graag verder!

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel