Huisvesting

Geef je paard of pony een plek waar hij zich prettig voelt. Zorg daarom voor een schone en frisse stal, die goed ventileert maar niet tocht. In de wei is een goede en veilige afrastering heel belangrijk. 

Fris en schoon

De belangrijkste regel voor stallen is dat ze fris en schoon zijn. De stal moet goed ventileren, maar voorkom tocht. Met een open bovendeur kan je paard naar buiten kijken en heeft hij voldoende afleiding. Laat de staldeuren naar buiten opengaan, zodat je altijd gemakkelijk in en uit loopt. 

Sommige paarden zijn heel handig in het openen van de deur, bevestig daarom goede grendels die ontsnappen onmogelijk maken. De stal moet zo ruim zijn dat je paard of pony zich gemakkelijk kan keren en bewegen. Voor een merrie met veulen of een hengst moet de stal nog groter zijn.

Strooisel

Er zijn allerlei strooisels waarmee je de stal kunt opstrooien. Welk bodemstrooisel je ook gebruikt: het moet schoon, stofvrij, fris, droog en absorberend zijn. 

Goede absorberende en oneetbare strooisels zijn hennep of houtvezel. Stro zoals tarwe- en haverstro, is goedkoop en gemakkelijk te krijgen. Maar stro absorbeert vocht niet zo goed en kan koliek veroorzaken als je paard er te veel van eet. 

Je kunt ook vlas gebruiken. Dit is een 100% natuurlijk product. Het absorbeert vocht heel goed en is zuinig in gebruik. Omdat vlas bestaat uit vezels is het stofvrij en ontstaan er geen irritaties aan de luchtwegen of ogen. De meeste paarden eten geen vlas. Wanneer ze er wel (te veel) van eten, kan het koliek veroorzaken.

Paardenweide

Je paard of pony staat graag in de wei. Daar kan hij zich vrij bewegen en zich af en toe flink uitleven in een gekke bui. Een goede en veilige afrastering rond de wei of paddock is dan ook noodzakelijk en voorkomt ongelukken. 

Gebruik geen prikkeldraad, dat veroorzaakt lelijke verwondingen. Schrikdraad met een goed zichtbare afrastering zoals lint is de beste optie. Of combineer schrikdraad met een afrastering van hout.

Kies voor sterk gras dat niet gemakkelijk kapot gaat. Paarden grazen het gras korter af dan koeien. Dus zorg dat het gras hiervoor geschikt is. Gebruik bijvoorbeeld speciaal paardengraszaad, zoals Pavo Grasseed. Bemest de wei regelmatig met kunstmest. Dan groeit het gras goed en blijft het gezond.

Giftige planten

Let op dat je paard geen giftige bomen en struiken eet, zoals taxus, rododendron, goudenregen en buxus. Ook planten als vingerhoedskruid, monnikskap, de nachtschade familie, lupine, adelaarsvaren, gevlekte scheerling en jacobskruiskruid zijn giftig voor paarden en pony’s. Haal deze planten met wortel en al uit de grond.

Kijk voor meer informatie over de huisvesting van je paard op de website van de paardensportbond KNHS.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.