Gazon kalken

Elk gazon heeft kalk nodig. Zo kan je gras genoeg voeding opnemen en groeit het goed. In dit artikel lees je wat de beste tijd is om kalk te strooien en hoe je dit aanpakt.


   In dit artikel: 

Doe de gratis grondtest

Een mooi gazon begint bij de bodem. Hoe zit dit bij jouw tuin? Kom naar een winkel in de buurt voor een gratis grondtest. Neem daarbij een bakje grond mee. Je krijgt direct persoonlijk advies van onze tuinspecialist. Zo houd je jouw gazon in topconditie!

Lees meer

Doe de gratis grondtest

Een mooi gazon begint bij de bodem. Hoe zit dit bij jouw tuin? Kom naar een winkel in de buurt voor een gratis grondtest. Neem daarbij een bakje grond mee. Je krijgt direct persoonlijk advies van onze tuinspecialist. Zo houd je jouw gazon in topconditie!

Lees meer


Waarom je gazon kalken?

Door je gazon twee keer per jaar te kalken, blijft je gras altijd in goede conditie.

Kalk strooien zorgt voor:

 • de juiste zuurtegraad van de grond
 • minder mos en onkruid
 • een goede opname van meststoffen

Een lichtzure bodem is het beste voor mooi groen gras. Met lichtzuur bedoelen we een pH-waarde tussen de 6,5 en de 7.

Op te zure grond groeit gras niet goed. Mos en onkruid krijgen de overhand en er komen kale plekken in het gazon. Kalk strooien is dan de oplossing. Dit maakt de grond direct minder zuur. Zo kan je gras de meststoffen veel beter opnemen. Hierdoor groeit het beter en is de kans op mos en onkruid kleiner. Is je bodem niet al te verzuurd, dan werkt de kalk als een soort buffer.  

Wil je het gazon bemesten? Strooi dan eerst kalk. Dit zorgt ervoor dat de voeding uit de meststoffen goed wordt opgenomen.


Wanneer kalk strooien?

De beste tijd om kalk te strooien is aan het begin van het jaar of aan het einde van het jaar. Je haalt de beste resultaten als je twee keer per jaar kalk strooit.  

 • Gazon kalken in het voorjaar                                           
  Kalk strooien doe je ergens in februari of maart. Zo bereid je je gazon voor op het groeiseizoen. In het voorjaar gebruik je het liefst kalk die sneller werkt en oplost.

 • Gazon kalken in het najaar
  De ideale maand om kalk te strooien is oktober of november. Sommige soorten kalk doen er langer over om op te lossen. Dus als je nu kalk strooit, is het zeker in de bodem opgenomen als het voorjaar begint. Zo kan je gazon alle mest gemakkelijk opnemen en groeit je gras goed. Ook heb je minder kans op mos en onkruid.
Alles voor het kalken van je gazon:

Welkoop 4-seizoenenkalk - 10 kg 2e Halve Prijs

Welkoop

Welkoop 4-seizoenenkalk - 10 kg

10.50
DCM Groen-kalk - 4 kg 2e Halve Prijs

DCM

DCM Groen-kalk - 4 kg

10.25
ECOstyle Gazon AZ-Kalk - 4-seizoenenkalk - 5 kg

ECOstyle

ECOstyle Gazon AZ-Kalk - 4-seizoenenkalk - 5 kg

8.39
Turfmaster Roteerstrooier XBIPS25R - Strooiwagen - 25 kg

Turfmaster

Turfmaster Roteerstrooier XBIPS25R - Strooiwagen - 25 kg

175.00

Zo kalk je het gazon

Je gazon kalken is eenvoudig. Zo pak je het aan:

 1. Kies een kalksoort. Kalk is verkrijgbaar in de vorm van korrels of poeder. Welke soort je gebruikt hangt af van wat je zelf fijn vindt. Kalkkorrels zijn gemakkelijk uit te strooien en blijven door hun gewicht beter liggen. Poederkalk wordt snel opgenomen, maar is gevoelig voor wind. Door een harde vlaag kan het poeder wegwaaien.

 2. De juiste hoeveelheid. Het belangrijkste is dat je de juiste hoeveelheid kalk gebruikt. Twijfel je over hoeveel kalk je nodig hebt? Als vuistregel kun je hanteren dat je ongeveer 1 kg per 10 m2 moet strooien voor jaarlijks onderhoud. Wees niet bang dat je te veel kalk strooit, dat is eigenlijk onmogelijk. Te weinig wel, want dan zie je geen resultaat.

 3. Kies je methode. Kalk strooien kan op verschillende manieren. Met de hand of met een handstrooier of strooiwagen. Kies de manier die jij het prettigst vindt. Heb je een groot gazon? Dan is een strooiwagen het handigst. Bijkomend voordeel is dat je zo overal evenveel kunt strooien.

 4. Kalken maar! Verspeid de kalk goed over je hele gazon. Doe dit het liefst op een windstille dag. Zo weet je zeker dat de kalk echt op je gazon terechtkomt.

Bekijk de video over het kalken van je gazon:


Kan ik kalk en mest samen strooien?

Alleen kalk strooien is onvoldoende voor een mooi gazon. Het is het beste om na ongeveer 4 weken ook gazonmest te strooien. Je hebt ook kalksoorten waarbij je de meststoffen korter na het bekalken kunt strooien.

Bij het gebruik van speciale natuurlijke of organische meststoffen is het zelfs mogelijk om op dezelfde dag kalk- en meststof te strooien.


Ontvang het hele jaar gratis tips

Altijd een strak en mooi gazon? Meld je dan gratis aan voor onze Gazonwekker. Ontvang het hele jaar door tips op het juiste moment. En wees direct op de hoogte van kortingen en acties. 

Zo weet jij altijd wanneer het tijd is om te: 

✔️Bemesten

✔️Kalken

✔️Verticuteren

Zet nu jouw Gazonwekker voor een mooi gazon:

Je ontvangt maximaal 12 mails per jaar. Afmelden kan op ieder moment.