Gazon kalken

De basis van een mooi gazon is kalk. Kalk zorgt ervoor dat je gras de voedingstoffen beter kan opnemen en houdt de zuurtegraad op peil. In dit artikel lees je wat de beste tijd is om kalk te strooien en hoe je dit aanpakt.

Snel naar: Kalk | Ontdek ons eigen merk

Waarom je gazon kalken?

Na verloop van tijd wordt de bodem in je tuin zuurder. Is je grond te zuur? Dan groeit je gras niet goed. Door je gazon te kalken maak je de grond minder zuur.

Kalk op zichzelf voedt het gras niet, maar het zorgt ervoor dat het gras de voedingsstoffen beter uit de bodem kan halen. Met een goede hoeveelheid kalk in de bodem profiteert je gazon meer van de meststoffen die je strooit.

De juiste zuurtegraad van de grond.

Een lichtzure bodem is het beste voor mooi groen gras. Een zuurgraad tussen de 5,5 en 6,5 is ideaal. Zomaar wat kalk strooien heeft geen zin. Je moet weten hoe zuur je grond is. De zuurgraad van je grond test je gemakkelijk en snel met een grondtest. Je weet dan meteen of je moet bekalken en hoeveel kalk jouw gazon nodig heeft. 

Minder mos en onkruid.

Gras op te zure grond wortelt niet goed. Mos en onkruid duiken op en je ziet kale plekken. Door te kalken groeit je gras sneller dan het mos. En doordat je gazon mooi dichtgroeit heb je ook minder kans op onkruid.

Een goede opname van meststoffen.

Door kalk kan je gras voeding zoals meststoffen goed opnemen. Hierdoor groeit het beter. Ontdek ons eigen merk kalk.

Wil jij een mooi groen gazon? Dan is Welkoop kalk precies wat je nodig hebt! Het brengt de zuurtegraad op peil en laat je gras beter groeien.  

Bekijk aanbod


Wanneer kalk strooien?

De beste tijd om kalk te strooien is aan het begin of aan het einde van het jaar. Je haalt de beste resultaten als je twee keer per jaar kalk strooit. 

  • Gazon kalken in het voorjaar
    Kalk strooien doe je ergens in februari of maart. Zo bereid je je gazon voor op het groeiseizoen. In het voorjaar gebruik je het liefst kalk die sneller werkt en oplost, bijvoorbeeld Welkoop zeewierkalk.

  • Gazon kalken in het najaar
    De ideale maand om kalk te strooien is oktober of november. Als je nu kalk strooit, is het zeker op tijd in de bodem opgenomen. Zo groeit je gras goed en heb je minder kans op mos in de wintermaanden. Welkoop 4-seizoenenkalk is perfect om in het najaar te gebruiken.
Alles voor het kalken van je gazon:

ECOstyle Gazon AZ-Kalk - 4-seizoenenkalk - 5 kg 20% Korting

ECOstyle

ECOstyle Gazon AZ-Kalk - 4-seizoenenkalk - 5 kg

8.95 7.16
Welkoop - 4-Seizoenenkalk - 4 kg 10% Korting

Welkoop

Welkoop - 4-Seizoenenkalk - 4 kg

7.95 7.16
Gardena L - Strooiwagen - 12,5 liter

Gardena

Gardena L - Strooiwagen - 12,5 liter

57.95
Welkoop - Zeewierkalk - 4 kg

Welkoop

Welkoop - Zeewierkalk - 4 kg

9.95

Zo kalk je het gazon

Je gazon kalken is eenvoudig. Zo pak je het aan:

Kies een kalksoort. Je hebt kalk in korrel- en poedervorm. Welke je gebruikt hangt af van wat je zelf fijn vindt. Korrels zijn makkelijk uit te strooien en blijven door hun gewicht beter liggen. Poeder wordt snel opgenomen, maar waait gemakkelijker weg.

De juiste hoeveelheid. Het belangrijkste is dat je de juiste hoeveelheid kalk gebruikt. Houd als vuistregel aan dat je ongeveer 1 kg per 10 m2 strooit voor normaal onderhoud. Wees niet bang dat je te veel kalk strooit, dat is eigenlijk onmogelijk. Te weinig wel, want dan zie je geen resultaat.

Kies je methode. Kalk strooien kan op verschillende manieren. Met de hand of met een handstrooier of strooiwagen. Kies de manier die jij het prettigst vindt. Voor de beste verdeling en dosering is een strooiwagen het handigst.

Kalken maar! Verspreid de kalk goed over je hele gazon. Doe dit het liefst op een windstille dag.

Maai eerst het gras.

"Maai je gazon voordat je kalk strooit. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de kalk en verbetert de opname ervan door de bodem. Zorg ervoor dat je het gras niet te kort maait."

Olav - tuinspecialist Welkoop Apeldoorn


Kan ik kalk en mest samen strooien?

Kalken en bemesten vormen de basis van goed gazononderhoud. Wacht na het kalken het liefst minimaal twee weken met bemesten. Zo krijgt de kalk de kans om zijn werk te doen en neemt het gras de mest beter op.


Hulp nodig? Kom langs bij een winkel in de buurt

Op zoek naar de beste kalk voor je gazon? Dan moet je bij Welkoop zijn! Onze kalk is van hoge kwaliteit en gemakkelijk te gebruiken. We hebben verschillende soorten, dus er zit altijd wel iets passend voor je bij.

Weet je niet helemaal zeker welke kalk je nodig hebt? Je bent altijd welkom bij één van onze winkels. Jouw tuinspecialist helpt je graag verder.

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel